Dos Manos Peru
Destinations

info.dosmanos
Cusco
 Hem > Latino Kultur > Typiska Maträtter och Drycker

Typiska Maträtter och Drycker

Peruvian Culture

Perus criolla mat har utvecklats genom en blandning av den inhemska och de europeiska kulturerna. A la criolla termen används för att beskriva aningen kryddade maträtter som t.ex. sopa a la criolla, en soppa som innehåller kött, nudlar, mjölk och grönsaker.

Längs med hela kust regionen spelar havets läckerheter en stor roll i Creole dieten. Den kändaste peruanska maträtten, ceviche, är rå fisk eller skaldjur marinerade i citronsaft och serveras traditionellt tillsammans med majs och söt potatis. Övriga latinamerikanska länder har sina egna varianter av ceviche, men många utlänningar anser Perus variant vara den bästa. Corvina är havsabborre, som mest simpelt stekt a la plancha, medan kammusslor (conchitas) och musslor (choros) kan serveras a lo macho, i en skaldjurssås. Chupe de camarones är en tjock och smaklig salt- eller sötvattens räksoppa.

En populär förrätt är palta a la jardinera, avocado fylld med kall grönsakssallad eller palta a la reina, fylld med hönssallad. Choclo är majskolv, och säljs ofta av gatuförsäljare vid lunchtid. Övrig peruansk “fast food” inkluderar anticuchos, shish kebab av marinerat nötkötts hjärta och picarones, söta bitar av friterad smet som serveras med sirap. Till almuerzo, eller lunch, dagens huvudmåltid, kan en av de fyra rätterna vara lomo saltado, en friterad nötköttsrätt, eller aji de gallina, höna i en krämig kryddad sås.

Peruanska sötsaker inkluderar suspiro de limeña eller manjar blanco, båda tillverkade av sötad kondenserad mjölk, eller den evigt populära glass med kex. Det finns en mängs ljuvliga och konstiga frukter i Peru, t.ex. chirimoya (ett slags äpple), lúcuma, en nöt-liknande frukt, delikat med glass och tuna, som är köttet från en speciell sorts kaktus.

Perus national dryck är pisco sour, som består av druv brandy, citron, äggvita och en aning kanel. I många byar är läskedrycken chicha morada, tillverkad av purpur majs, mycket populär. En annan lokal läskedryck, Inka Cola, är också populär. Den billiga ölen är av hög kvalitet. Försök dig på Cusqueña, Cristal eller Arequipeña. De peruanska vinerna kan inte tävla med den chilenska kvaliteten, men Tabernero, Tacama, Ocucaje och Vista Alegre är de pålitliga namnen.

Peru News

More details about first Peruvian empire thanks to Wari ceramics

(20 May, 2019)

The archaeological complex of Wari, located in Ayacucho, consists of a set of ceramic pieces. The...

Climbing world’s largest tropical ice cap in Cusco

(20 May, 2019)

A Peruvian-French Expedition made its way to the largest tropical ice cap of the world, located in...

Soon direct flights Sao Paulo Lima with GOL

(20 May, 2019)

On December 12, the Brazilian airline, GOL Líneas Aéreas Inteligentes, will expand their...

Share This
Facebook
Twitter
LinkedIn
Share:
Follow us on: