Dos Manos Peru
Destinations

info.dosmanos
Cusco
 Hem > Informationen på Peru > Folk Och Kultur

FOLK OCH KULTUR

People and culture in Peru

FOLK OCH KULTUR

Konsten, innan den spanska kolonisationen, koncentrerade sig nästan endast på produktion av lerverk, metallarbeten, stenarbeten samt textilier. Spanjorerna introducerade sin version av urban planering, städer placerades ut enligt ett schackbräds mönster, herrgårdar, kyrkor och kloster konstruerades i en stil som påminnde om spansk renässans eller tidig spansk barock. Med tiden påverkades dessa europeiska stilar av den ursprungliga indian stilen, vilket ledde till en stil kallad mestizo. De bästa exemplen på mestizo arkitektur kan man hitta i kyrkorna kring Puno och Arequipa. I tavlorna kunde man också se den europeiska influensen, men allt efter som de lokala konstnärerna blev mer säkra, utvecklades en ny och distinkt Cusco stil. En stil där konstnärerna flyttade sin fokus bort från den synliga världen, och koncentrerade sig istället på sagor och fabler. Influensen av dessa arbeten är påtaglig i kostnären Paul Gauguins verk, även om han växte upp i Lima.

Peruansk musik är så gott som helt och hållet folkmusik, medan litteraturen innehåller allt från självständighets-inspirerad polemik till anarkistisk individualism av en mängd poeter tillsammans med pojkårens dagdrömmar av den internationellt berömda författaren Mario Vargas Llosa.

Huvudreligionen är Romersk Katolsk, trots att indianerna, även om de officiellt är katoliker, ofta blandar katolicismen med traditionell tro. Spanska är landets huvudspråk. Uppe i bergen är de flesta indianer flerspråkiga, men talar Quechua som sitt modersmål. Det existerar runt 70 andra språk, och i avlägsna delar av Amazonen talas det sällan spanska. Engelska förstås i de största hotellen och turist områden.

Typiska peruanska maträtter är smakfulla och varierar allt efter regionen. Havsmaten är, förståeligt nog, bäst vid kusten, medan Inka delikatessen – grillat marsvin – kan smakas på i bergen. Övriga maträtter är bl.a.: lomo saltado (styckat kött med friterad lök); cebiche de corvina (vit havsbass marinerad i citron, chili och lök, ofta serverad med kokt potatis eller jamsrot); och sopa a la criolla (en aningen kryddad nudel soppa med kött, ägg, mjölk och grönsaker).

Peru News

Wheelchairs in Machu Picchu

(18 June, 2019)

Wheel the World is taking over the world—in the best way possible. The Chilean company Wheel the...

July 2: Visible Solar Eclipse in Peru

(14 June, 2019)

The last solar eclipse experienced in North America was on August 21, 2017. Are you ready? Because...

Peru still main producer of Quinoa

(6 June, 2019)

According to the Peruvian Minister of Foreign Trade and Tourism, Edgar Vásquez, Peru is worldwide...

Share This
Facebook
Twitter
LinkedIn
Share:
Follow us on: