Dos Manos Peru Travel

Dos Manos Peru Travel Blog

Exploring Peru

1385 views

Zes tips: hoe Cusco te verkennen als je 60+ bent

Six Tips: How to explore Cusco when you’re 60+

De prachtige stad Cusco in Peru is een plek voor alle soorten reizigers!
Veel jongere reizigers genieten van de avontuurlijke tours die worden aangeboden in Cusco en de nabijgelegen Heilige Vallei. Anderen besluiten Spaans te leren in Cusco of vrijwilligerswerk in Peru te doen. De meesten genieten van de bars, cafés en het nachtleven van de voormalige Inca-hoofdstad. Als je Cusco wilt verkennen, hoef je niet per se van een heuvel te springen om over de Heilige Vallei te paragliden of in een nachtbus te slapen om je strakke tijdsplan te maken (zoals veel backpackers doen …). Cusco is een unieke bestemming voor alle reizigers en hoeveel te bieden heeft aan alle leeftijden en soorten reizigers. Hier zijn Zes tips: hoe Cusco te verkennen als je 60+ bent

Cuzco is voor iedereen! Dus als je 60+ of 70+ bent…. Wees niet bang voor de hoogte en denk niet aan het ‘backpackers-imago’, want Cusco is echt iets voor jou! De stad en de toeristische attracties van Cusco zijn zeker niet alleen voor jongeren.

De reisindustrie van Cusco is voorbereid op verschillende reizigers en tijdplannen. Wat betreft accommodatie biedt Cusco een grote verscheidenheid! Er is een uitstekende selectie low-budget hostels voor het jongere publiek, maar voor de meer ervaren reiziger zijn er prachtige high-end internationale (luxe) hotelketens, maar ook charmante Bed and Breakfasts en andere opties om uit te kiezen.

Dus voor iedereen die geen 18 meer is… hier komt de gids met tips om Cusco op JOUW manier te verkennen of: Zes tips: hoe Cusco te verkennen als je 60+ bent

Tip #1: Hoogteziekte kan ‘killing’ zijn!

Als je niet een deel van je tijd in Cusco wilt doorbrengen terwijl je moe en buiten adem bent, neem dan wat rust om te acclimatiseren aan de hoogte. Het is de beste manier om de symptomen van hoogteziekte of “soroche” (in het Spaans) te vermijden.

Doordat er minder luchtdruk is in het hogeAndesgebergte (Cusco ligt op 3400), krijg bij elke ademhaling minder zuurstof binnen; de lucht is minder “dicht”. Je lichaam moet wennen aan deze lagere hoeveelheid zuurstof.

Daarom zult je je zich de eerste dagen in Cusco waarschijnlijk moe, buiten adem en zelfs een beetje duizelig voelen. Je kunt ook een gebrek aan eetlust of hoofdpijn voelen.

Wat kun je doen om combathoogtziekte te vermijden?

 • Doe het heel rustig aan de eerste dagen)!
 • Doe wat rustigere tours, zoals b.v. de Cusco city tour of bezoek een (zie tip #4),
 • Eet goed (maar niet te laat en bij voorkeur lichte maaltijden)
 • Drink veel water of ‘mate’ (kruidenthee) (geen alcohol de eerste dag(en)
 • Rust en slaap goed!

Tip # 2 : Explore de Cusco Ruines

Het rustig aan doen tijdens je tijd in Cusco, betekent niet dat je iets hoeft te missen! Zeker niet op Peru’s nummer #1 Landmark: Machu Picchu.

Machu Picchu tour by train

Je hebt vast wel eens gehoord van mensen die de Inca Trail in Peru wandelen om de beroemde Machu Picchu te zien. Maar maak je geen zorgen als je niet (meer) van wandelen houdt. De treinreis naar Machu Picchu is een geweldig alternatief! Er is hier veel indrukwekkend landschap te zien, plus: wie houdt er niet van treinen!?

Er zijn verschillende treinen naar Machu Picchu om uit te kiezen. We raden de Vistadome-trein aan. Deze rijdt iets sneller dan de (goedkopere) Expeditietrein en is zeer comfortabel. Ook zijn de vertrektijden handiger en zijn er mooie grote panorama-ramen! Maar als je liever 25 dollar bespaart, brengt de Expeditietrein je daar ook zonder probleem heen!

Als als je je fit genoeg voelt om een wandeling te maken, ga ervoor!

Bereid je goed voor, word fit, zorg dat je geacclimatiseerd bent en boek je reis bij een reisbureau met een goede reputatie.

Als je genoeg tijd hebt om meer Tours in Cusco te doen dan een Machu Picchu Tour, raden we aan:

Belangrijke tip!

Voor al deze tours in Cusco (en omgeving) is het aan te raden om de zogenaamde Boleto Turistico te kopen. Dit ticket geeft je toegang tot bijna alle belangrijke bezienswaardigheden in Cusco. Je hebt het ook nodig voor de twee bovengenoemde tours (niet voor de Machu Picchu Tour).

De Boleto Turistico omvat vele musea en ruïnes rond de stad. Dus uiteindelijk is het goedkoper om het te kopen, in plaats van apart te betalen voor elke attractie. Als je vragen hebt of hulp nodig hebt, neem dan contact op Dos Manos Peru.

Tip #3 – Leer meer over de geschiedenis van Peru: Musea in Cusco

Naast de prachtige en beroemde archeologische vindplaatsen in Peru, is er nog veel meer te doen in Cusco.

Om maar een paar leuke dingen om te doen in Cusco te noemen:

 • bekijk oude Inca-mummies in het Incamuseum (zie hieronder),
 • Zie traditionele Peruaanse dansen in Centro Qosqo de Arte Nativo (zie hieronder)
 • maak je eigen chocolade toffees (meer hieronder)
 • Ga naar de traditionele wijk San Blas
 • Doe een Peruaanse kookworkshop (zie meer Tip #4)
 • Woon een weefdemonstratie bij (zie meer Tip #5)
 • Bezoek de San Pedro-markt
 • Ga winkelen in de leuke winkels rond de Plaza de Armas
 • Ga voor een lekkere cappuccino
 • Lekker eten in een van de vele gezellige restaurants van Cusco (meer: zie Tip #6)

Twee aanbevelingen:

Centro Qosqo de Arte Nativo

Centro Qosqo de Arte native is een Peruaans folklorecentrum, gelegen aan de Avenida del Sol. Ze begonnen het centrum voor het behoud en behoud van de folklore van Cusco en Peru.

Welke activiteiten bieden ze aan voor toeristen?
Het is geen plek die je overdag kunt bezoeken. Elke avond is er een show van Peruaanse muziek en dansen in dit centrum. Ook kun je verschillende typische kostuums zien, afkomstig uit verschillende plaatsen in Peru. Er is een (kleine) entreeprijs.

Visit a Museum in Cusco

Er zijn veel musea in Cusco. Afhankelijk van je interesse, zal het een of het ander leuker voor je zijn. Dit is onze Top 5 beste musea in Cusco selectie:

 • Inca-museum:
  Een van de belangrijkste attracties van het Inca Museum in Cusco zijn de Inca-mummies!
 • Museum van de Tempel van de Qoricancha:
  Qoricancha betekent “binnenplaats van goud” in het Quechua. Do I need to say more? Qoricancha was vroeger de centrale tempel van het hele Inca-rijk, en was helemaal bedekt met goud!
 • Museo de Coca:
  Leer meer over de geschiedenis van de heilige cocaplant en het belang ervan voor de Inca’s en de lokale bevolking in Peru.
 • Chocolademuseum: zie tip # 4
 • Centro de Textiles: zie tip # 5

Alle vijf musea bevinden zich in het centrum van Cusco.

Tip # 4 : De praktische manier om meer te weten te komen over de Peruaanse cultuur!

Verken de Peruaanse cultuur in deze leuke workshops in Cusco.

Workshop chocolate museum Cusco Peru

 • Chocolate Workshop
  Het Chocolademuseum in Cusco is een leuk museum om meer te weten te komen over de cacaoplant in Peru, de betekenis en verwerking ervan. Ze bieden ook een coole chocoladeworkshop aan waar je je eigen toffees kunt maken!
   
 • Spaans, Peruaans koken of salsadansen
  Naast Spaanse cursussen biedt AMAUTA ook een Spaanse Workshops van één dag voor Reizigers. In een paar uur tijd leer je enkele tips en trucs om in het Spaans te ‘overleven’ tijdens een reis in Peru. De ervaren Spaanse docenten vertellen leuke, interessante weetjes over de peruaanse cultuur. Je kunt ook met je leraar Spaans de lokale markt of de wijk San Blas bezoeken.

  AMAUTA biedt ook:

  • workshops Peruaans Koken,
  • Peruaans aardewerk, en
  • een (privé) Peruaanse (salsa)dans.
 • Weven en spinnen!
  Het Centro de Textiles (see Tip #5) organiseert verschillende cursussen. Zoals b.v. weven, spinnen, breien en vlechten.

Tip #5 Traditionele Peruaanse textiel

Centro de textiles Cusco Peru

Peru is een prachtig land met zeer kleurrijke traditionele kleding en textiel. Om meer te weten te komen over de verschillende soorten textiel en traditionele kleding, raden we je aan om naar het “Centro de Textiles” te gaan.

Het Centro de Textiles in Cusco is niet alleen gemaakt om toeristen inzicht te geven in het traditionele textiel. Het Centro ondersteunt ook de weverijfamilies door eerlijke prijzen te betalen voor hun handwerk en hen zo te helpen aan een betere levenskwaliteit.

Wat is er te doen in het Centro de Textiles voor reizigers?

 • Je kunt een museum vinden, waar ze je vertellen over verschillende soorten textiel.
 • Er is een winkel, waar je originele, typische textiel kunt vinden.
 • Als je geïnteresseerd bent in de weeftechnieken, dan kun je ook deelnemen aan een weefdemonstratie in Chinchero, een dorp op 45 minuten van Cusco.
 • Als je zelf wilt leren hoe je dat textiel kunt maken, biedt het Centro de Textiles verschillende cursussen aan:
  • weven,
  • spinnen
  • vlechten
  • breien

Duur: drie dagen. Prijzen: tussen $ 135 en $ 175. Alle cursussen zijn met inheemse wevers die verbonden zijn met het Centro de Textiles. Voor meer informatie kunt u hun site bezoeken of contact opnemen met Dos Manos Peru Travel.

Als je in Cusco bent, kun je gewoon langskomen bij het Centro de Textiles aan de Avenida del Sol!

Tip # 6 Sluit de dag af in een leuk café of restaurant!

De dag in Cusco beginnen met een heerlijk ontbijt? Probeer Qosqomaki Panderia. Het is een traditionele bakkerij in Cusco met een team van jonge en gepassioneerde bakkers. Alles wordt dagelijks vers gebakken!

Cafe Valeriana Cusco Peru

Tips over Peruvian cafes/ restaurants and Peruvian gastronomy in Cusco

 • Wil je de traditionele Peruaanse keuken in gourmet proberen? Probeer Incanto, direct aan de Plaza de Armas!
   
 • Op zoek naar iets meer ‘niet-Peruviaans’? Lekkere hamburgers bij Papacho’s of pizza bij La Bodega.
   
 • Ben je vegetariër? Geen probleem: ga uit eten in de Green Point of ga naar een van de Beste Vegetarian Restaurants in Cusco.
   
 • Geniet van de middag in deze leuke kleine cafés. Probeer Café Punchay, Café Valeriana of haal een kopje koffie en Wifi bij Starbucks.

Ik hoop dat je genoten hebt van onze Reisgids Zes tips: hoe Cusco te verkennen als je 60+ bent En als je jonger bent en je hebt genoten van een van deze tips, maak je geen zorgen! 🙂

Onze Trip Counselors van Dos Manos Peru geven je graag advies over onze reis naar Peru of helpen je bij het opstellen van een persoonlijk reisschema. Neem gerust contact op met Dos Manos Peru Travel!

 

Wil je dit artikel liever in het Engels lezen?

Six Tips: How to explore Cusco when you’re 60+

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *