Dos Manos Peru Travel

Dos Manos Peru Travel Blog

Exploring Peru

4839 views

Wat doe je tegen hoogteziekte op reis in Peru

Quick Steps to Combat Altitude Sickness While Traveling in Peru

De prachtige stad Cusco (Peru) ligt hoog: op 3.400 m boven zeeniveau, om precies te zijn. In de hoogte wordt je blootgesteld aan kou, lage luchtvochtigheid, verhoogde UV-straling en verminderde luchtdruk, dingen die allemaal wat problemen kunnen veroorzaken. Dit hele ‘pakket’ heet: hoogteziekte. Bij het reizen in Peru vragen veel mensen ons Wat doe je tegen hoogteziekte op reis in Peru? In dit artikel vind je informatie en tips tegen hoogteziekte in Peru.

Veel populaire bestemmingen Peru bevinden zich op grote hoogte. Niet alleen Cuzco; ook b.v. Puno aan de oever van het Titicacameer (3.830 m), en Huaraz en de Cordillera Blanca (pieken > 5.500 m).

De meest gestelde vragen die we horen van onze reizigers in Peru – of tijdens het voorbereiden van hun rondreis in Peru.

“Wat voor invloed heeft de hoogte op mijn lichaam?”
“Zal ik problemen krijgen met de hoogte in Cusco?”
“Moet ik acclimatiseren voordat ik naar Cusco kom? Hoe lang?
“Kan ik de Inca Trail of de Salkantay Trek wandelen”?
“Hoe kan ik me voorbereiden op de hoogte?” “Kan ik wel direct naar Cusco vliegen”?

Om me zorgen over de hoogte en hoogteziekte in Peru weg te nemen en hoe je je het beste kunt voorbereiden op je reis naar Peru, zullen we de meeste van je vragen beantwoorden en je tips geven. We zullen het hebben over de acute effecten van bergziekte of mountain sickness of die je kunt ervaren als je eenmaal in Cusco bent aangekomen, hoe je je lichaam kunt helpen zich aan te passen en welke medicijnen je kunt nemen.

Wat doe je tegen hoogteziekte op reis in Peru

Wat zijn de symptonen van hoogtziekte?

De lage zuurstofniveaus op grote hoogte kunnen problemen veroorzaken voor reizigers die naar bestemmingen hoger dan 2200 meter boven zeeniveau gaan. De tekenen van hoogteziekte, of ‘soroche’ zoals het in het Spaans wordt genoemd, zijn vergelijkbaar met die van een kater:

 • kortademigheid
 • Hoofdpijn (2-12 uur na aankomst)
 • Vermoeidheid
 • Gebrek aan eetlust
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • rusteloze slaap
 • Frequent wakker worden
 • Onregelmatige ademhalingspatronen (afwisselend tussen diepe en oppervlakkige ademhaling)
 • Kinderen die nog niet kunnen praten, lijken misschien een beetje suffig.

Over het algemeen duurt het proces van acclimatisatie 3-5 dagen. Natuurlijk hebben niet alle reizigers in Peru zoveel tijd om te ‘wachten’ voordat ze hun nieuwe bestemming gaan verkennen en meestal levert dit – afgezien van vermoeidheid en misschien wat hoofdpijn- ook geen problemen op.

As je een hike gaat doen, zoals de Inca Trail of de Salkantay trek raden we aan minimaal 2-3 dagen voor de hike naar Cusco te komen, om aan de hoogte te wennen.

Ausangate Mountain Peru

Moet ik naar de dokter voor ik naar Peru ga?

Als je bepaalde aandoeningen hebt kun je beter even met je arts over leggen. B.v.

 • Mensen met een hart- of longziekte.
 • Mensen met diabetes moeten zich ervan bewust zijn dat hun ziekte op grote hoogte moeilijker te behandelen kan zijn.
 • Zwangere vrouwen.
 • Mensen met obesitas

Als je gezond bent zou het normaal gesproken helemaal goed moeten gaan, en pas je je vanzelf aan. Als je je lichaam wat rust en tijd gunt,  kun je een actief leven leiden (tours doen, lopen, de stad verkennen, een trektocht naar Machu Picchu doen, enz.).

Zijn er medicijnen die ik kan gebruiken tegen hoogteziekte?

Lichte hoogteziekte kan worden behandeld met paracetamol. Het wordt echter aanbevolen dat mensen met (ernstige) hoogteziekte niet verder de hoogte in gaan, en rust nemen tot ze gewend zijn aan de hoogte waarop ze zich bevinden en het rustig aan doen.

Als je symptomen verergeren kun je beter naar de dokter gaan. Er zijn medicijnen beschikbaar om de tijd die nodig is om te wennen aan de grote hoogte te verkorten.

Wat doe je tegen hoogteziekte in Peru?

Als je van plan bent om naar een bestemming op hoogte te gaan, zoals er veel zijn in Peru , kun je je even wat ‘raar’ voelen of zelfs een beetje ziek worden . Dit betekent dat als je met het vliegtuig naar Cusco komt, je het beste even kunt rusten na aankomst. Mestal voel je je dan ’s avonds al weer wat beter, hoewel misschien wat vermoeid.

Tips tegen hoogteziekte:

 • Geen alcohol de eerste 48 uur.
 • Drink veel water (water of (coca)thee)
 • Alleen lichte lichaamsbeweging (rustig lopen de eerste dag/ dagen)
 • Neem lichte maaltijden (bij voorkeur geen maaltijden na 19.00 uur)

Voor aankomst:

 • Als je daar de tijd voor hebt en het past in je planning zou je geleidelijk de hoogte in kunnen gaan. B.v. eerst een paar dagen in Arequipa voor je naar Cusco of Puno gaat.

Maar met dit alles in je achterhoofd, is het ook goed te vermelden dat de meerderheid van de reizigers niet meer ongemak ervaren dan vermoeidheid en misschien hoofdpijn.

Als je je zorgen maakt over het aanpassen aan de hoogte tijdens je rondreis in Peru, stellen we een alternatieve route voor voor diegenen die de omgeving van Cusco willen verkennen.

In plaats van in Cusco te blijven, kun je na aankomst op het vliegveld in Cusco naar de Valle Sagrado te reizen om de eerste paar dagen en nachten op een lagere hoogte door te brengen.

De Heilige Vallei begint op ongeveer 24 km ten noordoosten van Cusco in de stad Pisac ( 2.972 m), bekend om zijn kleurrijke zondagse markten, stroomafwaarts verder naar het noordwesten voor nog eens 60 km om te bereiken de stad Ollantaytambo ( 2792 m).

Je kunt in Ollantaytambo op de trein naar Machu Picchu stappen en Cusco bezoeken bij terugkomst van Machu Picchu. De rails volgt de Rio Urubamba naar het noorden en noordwesten (stroomafwaarts) naar Aguas Calientes (2.040 m). Machu Picchu zelf ligt dan weer wat hoger in de bergen op ongeveer 2400 meter.

Traditioneel Peruaanse medicijn tegen hoogteziekte: coca bladeren

Mensen uit de Andes noemen hoogteziekte soroche en bieden reizigers graag een kop hete cocathee (mate de coca) of cocabladeren aanbieden om op te zuigen.

Mate de coca altitude sickness Peru

Hoewel de traditionele geneeskunde in het Andesgebergte het gebruik van mate de coca aanmoedigt om soroche te voorkomen en te behandelen, zijn er geen sterke gegevens om het gebruik ervan bij de preventie van hoogteziekte te ondersteunen. Maar Peruaanse mensen staan achter het gebruik van cocabladeren, en je kunt veel lokale bewoners de thee zien drinken of met zakken vol cocabladeren om op te zuigen als ze naar grotere hoogte gaan. Zelfs als cocabladeren je misschien niet echt helpen bij hoogteziekte, kan het toch een spannende ervaring zijn om ze te proberen!

N.b. Pas op, als je enkele dagen achter eene kop cocathee drinkt, kun je positief testen op cocaïnemetabolieten in standaard drugstoxicologische schermen. Neem ze sowieso niet voor het slapengaan, omdat je misschien niet kunt slapen vanwege de stimulerende effecten van het blad. Cocabladeren bevatten echter geen cafeïne.

Als je een lokale kruidenthee wilt drinken die helpt bij de hoogte voordat je naar bed gaat, drink muña tea!

Wil je dit artikel liever in het Engels lezen?
Quick Steps to Combat Altitude Sickness While Traveling in Peru

Wil je dit artikel liever in het Spaans lezen?
Mal de altura en Perú: como combatirlo en 6 pasos

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *