Wanneer is de beste tijd om Peru te bezoeken?

23 Nov
786
Views
0 Kommentaars
When’s the Best Time to Visit Peru? A Month-By-Month Guide
Friday November 23, 2018 - Gepost door in de categorie Peru Travel, Travel Tips

Wanneer is de beste tijd om Peru te bezoeken?

Een maand-tot-maand gids

Wanneer is de beste tijd om Peru te bezoeken? De beste periode om Peru te bezoeken is helemaal afhankelijk van welk deel van het land je van plan bent te gaan ontdekken. Peru kan opgedeeld worden in drie hoofd regio’s als het gaat om het gemiddelde klimaat: de kust, de Amazone jungle en het Andes gebergte, waar zich ook Machu Pichu bevindt.

Het is dus lastig om een korte uitleg te geven van het klimaat in Peru, door de grote variatie. Het totale oppervlakt van Peru beslaat ongeveer 1,285 miljoen vierkante kilometer, net iets minder dan de staat Alaska.

Er zijn opvallende verschillen in het klimaat en de temperatuur in de verschillende delen van Peru, waardoor er wel degelijk betere periodes zijn om een bepaalde regio te bezoeken.

Het weer in Peru per maand

Het gemiddelde klimaat en de temperaturen van Peru zijn opgedeeld in maanden van het jaar om een goed beeld te geven van de beste tijd om Peru te bezoeken. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de activiteiten die je graag wilt doen.

Het regenseizoen in Peru loopt van december tot en met maart, met de meeste regenval in het Andes gebergte en de jungle. De winter, met lagere temperaturen, vooral ’s nachts, loopt van juni tot augustus.

 

Het weer in Peru van december tot en met maart

 

When's the Best Time to Visit Peru? A Month-By-Month Guide

 

Het regenseizoen loopt van december tot en met maart. Hevige regenval in de Andes, tot wel 144mm, is te verwachten in de omgeving van Cusco. Dit is niet het beste seizoen om Machu Pichu te bezoeken, vooral omdat het de hikes zoals de Inka Trail, Salkantay, Laren en de Choquequirao Trek lastig, en soms zelfs gevaarlijk kan maken. Veel reisbureaus kiezen er dan ook voor om deze tours niet aan te bieden vanaf tijdens de maanden januari en februari.

Februari is ook niet de beste maand als je een bezoek aan Machu Pichu via de Inka Trail op de planning hebt staan. Dit omdat de trek de hele maand gesloten is voor onderhoud. Machu Pichu blijft daarentegen wel open dus trein tours naar Machu Picchu zijn een goede keus!

Meer naar het noorden, in de Amazone jungle, is de regenval nog heviger, tot wel 278mm in Iquitos. Dit betekent dat boottochten in de jungle makkelijker zijn door hoogwater in de rivieren. Er is echter een hoger risico op muggen.

 

When's the Best Time to Visit Peru? A Month-By-Month Guide

 

In de maanden december, januari en februari is de Peruaanse kust de perfecte plek om te bezoeken. Het weer in Lima is aangenaam in december en januari, met piektemperaturen van 25 graden en een vochtigheidsgraad van rond de 81 procent (het laagste percentage in het jaar). Dit is dus de beste periode om de Peruaanse hoofdstad te bezoeken.

In andere kustplaatsen zoals Huanchaco, Mancora en Punta del Sal vindt tijdens deze maanden het hoogseizoen plaats. Je kunt dus rekenen op hoge prijzen voor accommodaties en stranden vol met bakkende toeristen.

Het weer in Peru van april tot en met mei

April luidt het begin van het droge seizoen en dat betekent dus het einde van zware regenbuien en het begin van het droogseizoen. Dit alles maakt april de beste tijd voor tochten door het Andes gebergte en het bezoeken van Machu Pichu en Rainbow Mountain.

De temperaturen aan de kust en in Lima dalen tot gemiddeld 23 graden, hoewel de vochtigheidsgraad juist stijgt. Het is dus belangrijk om veel water te drinken wanneer je de hoofdstad bezoekt in deze periode.

Op andere plekken in de bergen is april misschien wel de beste periode voor een bezoek. Dit omdat er minder bezoekers zijn op beroemde hikes zoals de Inka Trail, terwijl de temperaturen nog steeds warm zijn, zo rond de 19 graden.

 

When's the Best Time to Visit Peru? A Month-By-Month Guide

 

Het weer in de Amazone jungle in april en mei is heel anders dan in de rest van Peru. Er is zware regenval (de meeste regenval in het jaar), hoewel de vochtigheidsgraad licht daalt. Dit maakt het een goede periode voor trekkings en andere activiteiten in de jungle in de omgeving van Iquitos. De kans op het zien van wildlife in de volle rivieren is groot.

Het klimaat in Peru van juni tot en met augustus

Het hoogseizoen in Peru loopt van juni tot en met augustus. Het weer is dan droog en deze periode valt samen met de zomervakantie op het noordelijk halfrond, waardoor grote groepen toeristen naar het land trekken. Dit is dan ook het hoogseizoen in Peru. Toeristische bestemmingen als Machu Picchu zijn in deze periode druk bezocht. Het kan in deze periode ’s nachts echter koud zijn, vooral op hooggelegen plekken zoals Cusco en Huaraz. Het is dus belangrijk om warme kleding in te pakken.

Als je aan de hordes toeristen wilt ontsnappen is deze periode perfect voor een bezoek aan de Peruaanse kust, met temperaturen van rond de 19 graden, veel zon en lichtelijk vochtig weer in Lima.

Aan de kust verder in het noorden, in de levendige kustplaats Mancora, schommelen de temperaturen rond de 26 graden. Het water is warm en er zijn veel minder bezoekers dan in de zomer, waardoor deze periode perfect is voor een bezoek aan de noordkust.

 


When's the Best Time to Visit Peru? A Month-By-Month Guide

 

In juni, juli en augustus kent de Amazone de minste regenval, wat niet betekent dat je niet per boot diep het regenwoud in kunt trekken. Het betekent juist dat het mogelijk is om meer van de onderste lagen van het woud te ontdekken, waar meer van te zien is als het water zich terugtrekt. Daarnaast is het ook “laagseizoen” voor de muggen, wat handig is als je normaal vaak gebeten wordt.

Het weer in Peru van september tot en met november

In de maanden september, oktober en november, breekt er weer een rustiger tijd aan voor het toerisme; juist wanneer de temperaturen in het land beginnen te stijgen, wat dit een van de beste periodes maakt voor een reis naar Peru.

In Cusco is er mogelijk regenval in oktober en november, hoewel deze maanden nog steeds geschikt zijn voor een bezoek aan Machu Pichu te voet. Het warmere weer betekent dat de nachten in de bergen minder koud zijn. Wolken kunnen wel de foto’s verpesten, maar het risico is minimaal.

Langs de kust is het lente in deze maanden, met aangename temperaturen van rond de 22 graden in Lima in november. In combinatie met een lagere vochtigheid maakt het de perfecte tijd om de hoofdstad te bezoeken, net als andere kustplaatsen.

In de jungle is er nog steeds weinig regenval, wat het een geschikte periode maakt voor trekkings in het regenwoud en boottochten door de zijrivieren van de Amazone.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*