Waarom Inti Raymi het grootste festival van Peru is

07 May
1,991
Views
0 Kommentaars
¿Por qué Inti Raymi es el más grande Festival de Perú?
Tuesday May 07, 2019 - Gepost door in de categorie Cusco, Events and Festivals

Waarom Inti Raymi het grootste festival van Peru is

Juni is waarschijnlijk de kleurrijkste maand voor de stad Cusco, hoog in het Peruaanse Andesgebergte, vol met evenementen en activiteiten. De belangrijkste dag, 24 juni, komt er al snel weer aan: het is de dag van Inti Raymi.

Inti Raymi is een traditioneel Inca festival en betekent letterlijk: het Festival van de Zon (inti= zon in het Quechua). Het wordt gevierd in alle dorpjes in het gehele oude Inca rijk, in Ecuador, Peru, Bolivia en Argentinië. Maar het grootste evenement vindt plaats in Cusco, de voormalige hoofdstad van het Inca rijk.

Inti Raymi was een religieuze ceremonie om de zonnegod Inti te eren in de winter tijdens de zonnestilstand. De ceremonie zou ook verhalen vertellen over de mythische oorsprong van de Incas. De ceremonie duurde 9 dagen en was gevuld met kleurrijke dansen en processies, maar ook het offeren van dieren om zo de goden te bedanken en een goede oogst te verzekeren.

shopping-in-cusco

 

Inti Raymi in het verleden

De eerste Inti Raymi was in 1412, het was een traditie gecreëerd door Sapa Inca Pachacuti om het nieuwe jaar van de Incas te vieren. De laatste Inti Raymi met de aanwezigheid van de Inca keizer was in 1535. Daarna verboden de Spanjaarden de ceremonie in een poging de inheemse cultuur uit te roeien. De ceremonie werd opnieuw gehouden in 1944 gebaseerd op de verhalen van Garcilaso de la Vega – een beroemde schrijver, en zoon van een Spaanse veroveraar een een Inca edelvrouw. Deze theatrale voorstelling van de religieuze ceremonie vind sinds 1944 plaats in het Inca fort Sacsayhuamán, boven de stad Cusco. Dat is ongeveer 3 km vanaf waar de originele ceremonie werd gehouden op het hoofdplein van de stad.

 

Inti Raymi vandaag

Tegenwoordig trekt het Inti Raymi festival elk jaar duizenden toeristen, zowel buitenlandse toeristen als lokale. Er vinden ceremonies plaats op drie hoofd locaties in Cusco:

 

shopping-in-cusco

  • Bij de Templo del Qorikancha, – dit was de belangrijkste tempel in de tijd van de Incas – . De ceremonie begint om 8 uur ’s ochtends waarbij ze de traditionele ceremonie naspelen en ze offers brengen aan de goden. El Sinchi ( generaal van het Inca leger) las accllas ( de verborgen vrouwen) las t’ika t’aqaqkunas ( de vrouwen die bloemen op de grond leggen voor de Incas om doorheen te lopen) los pichaqkunas (de mannen die de vloer schoonmaken) en de Inca’s vrouw zullen allemaal te zien zijn. Na de ceremonie worden ze naar de Plaza de Armas geleid.
  • De Plaza de Armas is waar het tweede deel van de ceremonie plaats vindt. Er worden meerdere ceremonies uitgevoerd, waaronder het offeren van een llama. Daarna gaat de ceremonie verder naar Saqsayhuaman voor het laatste deel.
  • Bij Saqsaywaman begint om ongeveer 13:30 het derde en laatste deel van de Inti Raymi. Hier is de belangrijkste en meest indrukwekkende ceremonie van de dag met de Inca, al z’n helpers plus het Inca leger. Alles in de spectaculaire omgeving van het fort van Saqsayhuaman.

shopping-in-cusco

 

Ben je geinteresseerd in meer informatie over Inti Raymi

of wil je graag hulp bij het reserveren van vluchten, hotels of tours,

neem dan contact op met Dos Manos Peru Travel.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*