Dos Manos Peru Travel

Dos Manos Peru Travel Blog

Exploring Peru

815 views

Tour Lake Humantay: 7 tips voor de beste ervaring

Visiting Lake Humantay: 7 tips for the best experience

Tour Lake Humantay: 7 tips. De tour naar Lake Humantay of tewel het Humantay Meer of staat momenteel op nummer #4 op de lijst van de Top Attracties in de omgeving van Cusco. Lake Humantay is daarmee een van de meest populaire dagtochten in de buurt van Cusco voor reizigers in Peru. Tijdens deze dagtrip zul je panoramische uitzichten bewonderen over het Humantay meer, de Apurimac rivier en leer je over de Inca en pre-Inca geschiedenis van de regio. Lees verder over Tour Lake Humantay: 7 tips voor de beste ervaring.

Het Humantay-meer of “Lago Humantay” – in het Spaans – is een prachtig blauw meer gelegen aan de voet van de met sneeuw bedekte Humantay-berg op een hoogte van 4.200 meter boven de zeespiegel. Het meer is genesteld in een geheimzinnige en verborgen locatie als een kostbare edelsteen, die je pas kunt zien als je er direct op stuit. Het tropisch gekleurde turquoise water steekt opvallend af tegen de besneeuwde berg in de verte. In het verleden hadden alleen mensen die de Salkantay Trek liepen het geluk om dit verbazingwekkende natuurwonder te kunnen bewonderen, maar de laatste jaren is de dagtour naar het Humantaymeer een populair tour of toch geworden voor alle reizigers in Cusco.

Visiting Lake Humantay - Day Tour Humantay

Tour Lake Humantay: 7 tips

De volledige dagtocht naar het Humantay meer begint in het centrum van Cusco. De bus vertrekt rond 5:30 uur en komt rond 8:30 uur aan in Soraypampa, het beginpunt van de tocht. Na een snelle briefing door de gids begint het eerste deel van de wandeling; na ongeveer 25 minuten is er ontbijt bij een klein kampplaatsje. Tot hier is de wandeling bijna volledig vlak. Het ontbijt bestaat uit koffie *, een variëteit aan thee, warme chocomelk met havermout, brood, boter, jam en eenvoudige pannenkoeken.

*Hier is een insidertip over hoe je de de Peruaanse koffie eigenlijk moet drinken! De koffie in Peru wordt gewoonlijk geserveerd, zeer geconcentreerd en zwart, in een kleine metalen kan. Er staan ook thermosflessen met heet water rond de tafel. Om je kopje koffie te bereiden, moet je wat van de geconcentreerde koffie en het hete water in je mok doen. Sommige toeristen drinken de zuivere geconcentreerde koffie drinken maar dat is eigenlijk niet te doen, en ook zeker niet de bedoeling.

Visiting the best Lake Humantay Experience

Rond 10:00 uur geeft de gids een briefing met tips voor de beste tour naar Lake Humantay. Je krijgt wandelstokken mee en er is ook een optie om een paard te huren. *

De wandeling naar het meer biedt een prachtig uitzicht op het oneven en rotsachtige terrein met weinig begroeiing dat typisch is voor het Andesgebergte. De gemiddelde wandelaar doet er 45 minuten tot anderhalf uur over om vanaf het kampement bij het meer aan te komen. Neem de tijd voor de wandeling, want de grote hoogte kan je een vermoeid of zelfs duizelig gevoel geven.

Eenmaal boven aangekomen, zult je versteld staan van de doordringende kleuren in het meer. De kleuren variëren van lichtgeel tot een donkere mix van smaragd en turquoise. Bij het Humantay-meer heb je het gevoel dat je op twee plaatsen tegelijk bent. De verschillende tinten groen, blauw en geel zijn te danken aan de combinatie van de aanwezige mineralen en algen en de weerkaatsing van de blauwe lucht en de sterke straling van de zon.

Je krijgt ruim de tijd om foto’s te maken en naar verschillende uitkijkpunten te lopen om de perfecte foto’s te maken. Het meer is werkelijk prachtig en de (pittige) wandelingmeer dan waard. Het aantal toeristen is niet overweldigend en je kunt (bijna altijd wel) foto’s maken zonder dat er anderen in beeld komen.

Visiting the best Lake Humantay Experience

De wandeling naar beneden gaat veel sneller, maar kan zwaar zijn voor de knieën omdat het terrein veel rotsen heeft en soms behoorlijk steil is. Na ongeveer 30 minuten wandelen ben je terug bij het kamp waar de lunch wordt geserveerd. De lunch bestaat (bijvoorbeeld) uit een stevige gerstesoep om mee te beginnen, een hoofdgerecht in buffetvorm met de traditionele Lomo Saltado met frietjes, rijst, een komkommer- en tomatensalade. Voordat we teruggaan naar Cusco, drinken we een verwarmende en ontspannende muña (een typisch Andes kruid) en honingthee. Volgens de Inca’s helpt muña de spijsvertering en de aanpassing aan de grote hoogte.

Wat moet je weten voordat je de Humantay Tour doet?

Hieronder vindt je een kort overzicht met de beste tips en suggesties om het meeste uit je dag te halen!

1 – Kleed je in lagen:

De vroege ochtend is erg koud, dus je moet meerdere lagen dragen, waaronder een shirt met lange mouwen, een fleece en een warme jas en een muts voor de kou en een muts voor de zon later op de dag. Zodra je begint te bewegen en te wandelen kunt je je lagen meestal al snel uittrekken. Maar zodra de zon achter de wolken verdwijnt, kan de temperatuur weer snel dalen. je moet voorbereid zijn op veel verschillende temperaturen – zoals eigenlijk bij alle tours in Cusco. Je kunt eventueel een kleine deken meenemen voor de busrit als je wilt slapen.

Visiting Lake Humantay - Bring layers

2 – Breng zonnebrandcrème mee:

Je bevindt zich op grote hoogte, wat betekent dat de straling zeer sterk is en je je vreselijk kunt verbranden, tenzij je je huid beschermt met zonnebrandcrème en een hoed. Neem ook een zonnebril mee om je ogen te beschermen tegen de sterke straling. Er is nauwelijks schaduw of bescherming tegen de zon bij het meer.

3 – Krijg genoeg slaap:

Zorg ervoor dat je de nacht voor de tour voldoende rust krijgt. Met slechts een paar uur slaap zult je het fysiek moeilijk krijgen, want de dagtour naar Humantay vertrekt rond 4.50 uur. Reizigers moeten een gemiddelde conditie hebben om van de wandeling naar het meer te kunnen genieten.

4 – Breng medicijnen of een middel mee om reis- of wagenziekte te voorkomen:

De busrit kan soms bochtig zijn en als je gemakkelijk wagenziek wordt, neem dan een reistabletje in voor vetrek.

Remedy to help prevent motion or car sicknesss

5 – Breng een snack, water of een ander drankje naar keuze mee:

Aangezien de excursie ongeveer vier uur voor het ontbijt begint, raden we je aan fruit, mueslirepen, noten, koekjes, crackers of een klein broodje mee te nemen. Na de excursie zult je waarschijnlijk dorst hebben en het meenemen van water, vruchtensap of een energie/elektrolyt drankje kan je helpen je lichaam weer aan te vullen. Ontbijt en lunch zijn tijdens de excursie inbegrepen.

6 – Ga met een reisbureau:

In je eentje navigeren kan een uitdaging en zelfs enigszins gevaarlijk zijn, dus we raden je aan een georganiseerde dagtour naar het Humantay meer te nemen. Dagtochten met gids zijn inclusief vervoer van en naar Cusco, entreegelden, ontbijt en lunch, medische pakketten en zuurstof. Alles wordt voor je geregeld zodat je meer tijd hebt om van je tocht te genieten.

7 – Paarden: *

Als je niet erg fit bent, moe bent, of gewoon van paardrijden houdt, kun je een paard huren dat door een plaatselijk lid van de gemeenschap naar de top wordt geleid. Toeristen die voor deze optie kiezen, hoeven na de paardrijtocht slechts een klein stukje te lopen om het meer te kunnen bekijken. Het huren van een paard helpt ook het levensonderhoud van de lokale bevolking te ondersteunen. Neem contact met ons op voor een prijsindicatie.

Visiting Lake Humantay - Horses

Schema Dagtocht Humantay Meer:

  • Pick-up tijd: Tussen 4.50 en 5.15 uur vanaf het Plaza de Armas in Cusco of een nabijgelegen locatie.
  • Vertrektijd vanuit Cusco: Rond 5:30 AM (vanaf de Plaza San Francisco)
  • Aankomsttijd terug in Cusco: Rond 18.00 uur (afzetten bij de Plaza San Francisco)

Loop tijden*

  • 25 minuten van de parkeerplaats naar het kamp waar je ontbijt en waar de wandeling begint (vlak)
  • 45 minuten tot anderhalf uur naar het Humantay-meer vanaf het kamp.
  • De meeste tochten gaan rond 13.00 uur terug naar beneden.
  • 30 minuten vanaf het meer terug naar het kamp.
  • 25 minuten van het kamp tot de parkeerplaats waar de bus op je wacht.

Remedy to help prevent motion or car sicknesss

*Houd er rekening mee dat deze tijden kunnen variëren afhankelijk van de groep, het verkeer of andere onvoorziene omstandigheden.

Laatste opmerking

De dagtocht naar het Humantay meer is een unieke en verleidelijke tour die je van je Cusco bucket-list moet afvinken!

Neem gerust contact op met onze reisadviseurs als je nog vragen hebt over deze, of andere tours in Peru.

Wil je dit artikel in het engels lezen?

Visiting Lake Humantay: 7 tips for the best experience

Quieres leer este artículo en español?

Visita la laguna Humantay: 7 consejos para la mejor experiencia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *