Dos Manos Peru Travel

Dos Manos Peru Travel Blog

Exploring Peru

3875 views

Reizen in Peru: veilige solo reizen als vrouw

Travel in Peru as a female solo backpacker

Veel mensen – vooral vrouwen natuurlijk – vragen zich af of het wel veilig is om alleen te reizen in Latijns-Amerika als vrouwelijke solo-backpacker. Helaas hebben sommige Latijns-Amerikaanse landen geen geweldige reputatie (Colombia, Mexico). Er zijn horrorverhalen te vinden op het internet zoals “express kidnappings”, “gewapende overvallen” of “carjackings” bij het zoeken naar “Zuid-Amerika en veiligheid”. Is het veilig om te solo reizen als vrouw in Latijns-Amerika en in Peru te reizen? Hoe is het alleen rondreizen in Peru? Lees onze tips over: Reizen in Peru: veilige solo reizen als vrouw.

Peru is een populaire toeristische bestemming en veel backpackers en allerlei soorten toeristen reizen naar Peru. Maar is het ook een veilig land om rond te reizen? Waar moet je op letten als je alleen rondreis als vrouw? Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen in Peru, vooral als solo reiziger? Speciaal voor jou en gebaseerd op de ervaring van onze vrouwelijke reizigers, schreven we dit Advies over Reizen in Peru: veilige solo reizen als vrouw.

Top #10 safety tips voor Peru

1) Toon geen dure objecten en houd het onopvallend.

Zakkenrollers zijn een groot probleem in Peru. Je wilt geen aandacht trekken door je waardevolle spullen in het openbaar te tonen. Verberg je spullen een beetje. In sommige delen van Peru – vooral in Lima maar ook op drukke plaatsen in Cusco of Arequipa – kun je je dure camera beter in het hostel achterlaten. Hetzelfde geldt voor plaatsen zoals (lokale) festivals, zoals b.v. Inti Raymi in Cuzco. De lokale mensen in Cusco weten dat tijdens dit soort festiviteiten groepen ‘rateros’ naar Cusco reizen om ‘zaken’ te doen. Het is dus beter wat onopvallend te blijven.

Sacsayhuaman ruins Cusco Peru

2) Leer wat Spaans en ken de lokale gebruiken.

Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste adviezen. Begin je reis bijvoorbeeld met een intensieve cursus Spaans in Cusco, dat is echt de moeite waard. Taxi’s nemen, prijzen onderhandelen, de weg vragen, eten kopen of bestellen – het wordt allemaal zo veel gemakkelijker. En soms wil je gewoon kunnen schreeuwen: „¡Señor circule más despacio por favor!“ tegen een van de vele roekeloze chauffeurs. Ook wil je misschien voorbereid zijn om vaak benaderd te worden door lokale mannen met “guapa” of “bonita”. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat je er minder kwetsbaar uitziet als je (in ieder geval een beetje) Spaans spreekt.

4) Wees voorzichtig bij het aanhouden van taxi’s op straat – bel beter een Uber* of bel een taxi

“Toen ik een half jaar geleden voor het eerst voet aan land zette op het Zuid-Amerikaanse continent op Lima Jorge Chavez Airport, had ik gemengde gevoelens. Aan de ene kant was ik enthousiast over alle nieuwe plekken, verschillende culturen, landschappen en mensen die ik zou ontdekken en ontmoeten. Aan de andere kant, omdat ik geen Spaans ken en alleen eerdere ervaring had met solo reizen in Japan, vroeg ik me af of ik voldoende was voorbereid op mijn 5-maanden durende backpackreis in Peru. Zou ik veilig kunnen reizen in Peru? Omdat ik echter best voorzichtig ben die niet alleen naar negatieve verhalen van medereizigers luister, maar vooral ook naar mijn eigen gevoel wist ik intuïtief dat het goed zou komen. En het bleek waar te zijn. Ik heb een geweldige tijd gehad, geweldige mensen ontmoet en er is niets ergs gebeurd tijdens mijn reis in Peru. (Karin, VS, 34 jaar oud)

Express-ontvoeringen bij het nemen van taxi’s kunnen in sommige steden voorkomen. Dit houdt in dat passagiers naar verre wijken worden vervoerd en daar worden vastgehouden terwijl hun bankrekening via de geldautomaat wordt geleegd. Daarom is het beter om ‘officiële taxi’s’ te gebruiken (die met een telefoonnummer van een bedrijf) en altijd de taxirit te volgen met bijvoorbeeld apps als maps.me om te controleren of de chauffeur daadwerkelijk in de goede richting rijdt. In een grote stad als Lima helpt dit je ook om de kosten laag te houden. (*Uber is niet in heel Peru actief.)

5) Als je op een nieuwe plek aankomt, vraag dan bij de receptie van je hostel naar plekken die je moet vermijden of die misschien onveilig voor je zijn.

Normaal gesproken vertelt het hostelpersoneel je graag welke delen van de stad je beter kunt vermijden en helpen ze je graag verder. Luister daar na en doe niet ‘stoer’ alsnog je eigen zin.

Solo female travel in Peru

6) Loop niet alleen naar huis ‘s nachts

Dit is best logisch. Maar toch, in een kleine gezellig stad als Cusco waar veel reizigers verblijven in hostals in of nabij het stadscentrum, lopen veel backpackers liever naar hun hostal om om een paar ‘soles’ uit te sparen (tips over geld in Peru). Zolang je in een groep zit, komt het misschien goed, anders maak je jezelf een gemakkelijk doelwit als je alleen op verlaten en obscure plaatsen loopt. (tips over het nachtleven in Peru).

Geldtips voor Peru

  • Creditcardfraude is wijdverbreid in Peru. Houd uw kaart in het zicht wanneer u deze in een winkel in Peru gebruikt. Als ze het naar een andere kamer brengen, skimmen ze mogelijk je kaart. Houd verdachte transacties op uw bankrekening beter in de gaten.
  • Geldautomaatfraude komt relatief veel voor in Peru, dus beter niet ‘s nachts of in onbetrouwbare delen van de stad pinnen.
  • Bij het wisselen van geld kun je het beste gebruik maken van gerenommeerde plaatsen zoals banken of deviezen (“casas de cambio”). Vermijd het wisselen van geld op straat, omdat het risico op het ontvangen van vals geld toeneemt. Ook kunnen mensen die je (grote hoeveelheden) geld zien wisselen, je volgen en beroven. Ten slotte kan het zijn dat je niet het juiste geldbedrag ontvangt vanwege handtrucs van de geldwisselaar.

7) Sluit je aan bij georganiseerde groepen of trek eropuit met je medereizen. Teamup!

“Ik herinner me dat ik op een dag laat aankwam in mijn hostel in Arequipa en honger had. Daarom ging ik na het inchecken op zoek naar een restaurant. Terwijl ik door een nabijgelegen straat liep, begon een gevoel van onbehagen bij me te groeien, waardoor ik langzamer liep, stopte en uiteindelijk omdraaide. Ik realiseerde me dat het hostal niet in een geweldige buurt was en ik voelde me niet veilig. De volgende dag vertelde een meisje van mijn hostel me dat in exact dezelfde straat overdag twee jongens een vriend van haar bedreigden met een mes om haar te beroven van haar waardevolle spullen en de camera die ze om haar nek droeg. Ik was zo blij dat ik mijn gevoel gevolgd had en omgedraaid was. (Anne Christine, Zwitserland, 27)

Natuurlijk is het veel veiliger en vaak ook leuker om met een groep mensen bepaalde plekken* te bezoeken en hikes (bijvoorbeeld Hikes naar Machu Picchu) te doen. Een ander paar ogen die over je spullen waakt terwijl je misschien gewoon naar het toilet wilt, reis veel gemakkelijker. Ook gewoon wat rondlopen in de stad, niet alleen maar met reisgenoten, zal ongewenste aandacht drastisch verminderen. 🙂

* Let op: de ruïnes van Sacsayhuaman in Cusco waren ooit berucht om hun overvallen. Als je van plan bent ze tijdens zonsondergang of zonsopgang te bezoeken vanwege het prachtige uitzicht dat ze bieden, ga dan niet alleen en onthoud dat dit het moment is waarop de lokale bandito’s actief kunnen zijn. Zorg er altijd voor dat je met een groep bent wanneer je deze ruïnes bezoekt en het is beter om overdag te gaan.

Visit Machu Picchu female solo travel Peru

*Note: Machu Picchu is safe. Omdat het de belangrijkste toeristische trekpleister van Peru is, is alles goed georganiseerd en kunnen zakkenrollers niet zomaar binnenkomen.

8) Wees voorzichtig op drukke plaatsen of met het openbaar vervoer in Peru

Zorg ervoor dat je portemonnee niet gemakkelijk toegankelijk is of gebruik een moneybelt die je onder je kleren kunt dragen. Het is beter iets meer te betalen voor veilige transport voor lange afstanden. Denk eraan om je tas met waardevolle spullen niet in het bagagevak bovenin de bussen te leggen. Bewaar het beter tussen je voeten.

9) Als iemand je op straat probeert te stoppen door b.v. naar de tijd te vragen en je voelt je er ongemakkelijk bij, stop dan niet en loop door.

Je hoeft zich niet slecht te voelen als je gewoon doorloopt, als je zich hierdoor veiliger voelt. Er is wel iemand anders aan wie ze kunnen vragen hoe laat het is. Helaas worden dit soort situaties veel gebruikt om toeristen af te leiden. Houd ook rekening met trucs en oplichting, zoals stoffen die op je worden gegooid, gevolgd door het verschijnen van een helpende hand. Een van de belangrijkste tactieken van zakkenrollers is het verzinnen van manieren om toeristen af te leiden, zoals een oude vrouw die om hulp vraagt, voor je valt of iets voor je voeten laat vallen. Dan snijdt iemand anders je tas open met een scheermes, of duikt en grijpt gewoon je hele tas en je zit zonder een cent.

Belangrijke telefoonnumers voor noodgevallen in Peru

  • For Police: 105
  • For medical emergency: 106
  • For COVID relatie health issues: 113

En natuurlijk bel je de Nederlandse of Belgische ambassade in Lima als je hulp nodig hebt.

10) Luister altijd naar naar je intuïtie en je onderbuikgevoel

Denk twee keer na voordat je mensen vertrouwt, zowel locals als medereizigers die je zo maar even in een bar ontmoet; vertrouw op je gevoel en kijk goed naar je drankjes in Peruaanse bars. Houd rekening met de mogelijkheid van zogenaamde drank-spiking. Hallucinogene planten zijn gebruikt om toeristen weerloos te maken voor een overval of aanval. Laat je drankje nooit onbeheerd achter en je kunt beter geen drankjes aannemen die je niet zelf hebt gekocht, of in ieder geval hebt zien inschenken.

Be safe traveling in Peru

Bonus veiligheidstips voor reizen in Peru:

  • Als je met de bus in Peru reist, kies dan een gerenommeerde busmaatschappij. Meestal is de goedkoopste optie niet de beste. Sommige goedkope busmaatschappijen hebben de meest roekeloze chauffeurs en veel pech. Peru heeft enkele van ‘s werelds slechtste tarieven voor verkeersongevallen, dus het loont de moeite om wat meer te betalen voor een buskaartje. Enkele van de betere busmaatschappijen zijn Cruz del Sur, Oltursa, Civa en Movil Tours.
  • Maak kopieën van je belangrijke documenten, waaronder paspoort, identiteitskaart, verzekeringskaart. Bewaar ook elektronische kopieën en bewaar ze op je telefoon en laptop, of upload ze naar een beveiligde cloudserver. Als je dure kostbaarheden hebt, maak daar dan ook foto’s van; dit helpt je te bewijzen dat je de eigenaar van het artikel was voor het geval je een verzekeringsclaim moet indienen.

Last but not least, gebruik altijd je gezond verstand en dan komt het meestal wel goed en ben je klaar om te genieten van je prachtige reis in Peru. Peru is een van de populairste reisbestemmingen van Latijns-Amerika en het is echt een geweldig land. Met wat voorbereiding en het nemen van voorzorgsmaatregelen tijdens het reizen in Peru, zul je ervan genieten. Je zult geweldige mensen ontmoeten en genieten van de natuur, de cultuur, het eten en alles en een veilig en prachtig avontuur beleven in Peru.

Happy travels in Peru :-)!

Lees meer:

 

Wil je dit artikel liever in het Engels lezen?

Travel in Peru as a female solo backpacker

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *