Dos Manos Peru Travel

Dos Manos Peru Travel Blog

Exploring Peru

1335 views

Plan een reis naar Noord-Peru

Plan a trip to Northern Peru

Terwijl de meeste reizigers rechtstreeks naar Cusco, Arequipa, het Titicacameer en Machu Picchu in het zuiden van Peru gaan, is het noorden van Peru nog steeds een verborgen juweeltje voor reizigers die buiten de gebaande paden willen gaan. In Noord-Peru vind je verbazingwekkende ruïnes met bijna geen andere mensen in de buurt, ontdek je unieke landschappen en leer je over oude pre-Inca-culturen in Peru. “El norte” is een multiculturele en kleurrijke bestemming vol contrasten met een fascinerende, diverse cultuur, geschiedenis, geografie, biodiversiteit en gastronomie, van de kustgebieden van de hoofdstad tot Lima tot aan Trujillo, door het Andesgebergte door Cajamarca tot aan de Peruaanse Amazone. Noord-Peru biedt een breed scala aan dingen om te doen en te zien. Plan een reis naar Noord-Peru!

Trujillo Chan Chan Peru Hoe plan je een reis naar Noord-Peru?

Hoogstwaarschijnlijk arriveer je met het vliegtuig in de hoofdstad Lima (of steek je de grens over wanneer je vanuit Ecuador over land naar Peru reist. Vanuit Lima kun je vervolgens een vlucht (of lange afstands bus) nemen naar Trujillo of Cajamarca (een vlucht duurt van ongeveer anderhalf uur) en begin je reis in Noord-Peru!

Hier is een kort overzicht van enkele van de belangrijkste dingen om te zien en te doen in dit prachtige gebied.

Wat te doen in Noord-Peru: Plan je reis naar Noord-Peru

  1. Bezoek de ruïnes van Chavín de Huantar, een oud ceremonieel centrum en UNESCO-werelderfgoed dat dateert uit 900 voor Christus.
  2. Volg een rondleiding door de Tucume-piramides, een groep van 26 adobe-piramides gebouwd door de Lambayeque-cultuur.
  3. Verken de prachtige kustplaats Trujillo, bekend om zijn koloniale architectuur en stranden. Enkele van de topattracties die hier te zien zijn, zijn de Plaza de Armas, de kathedraal van Trujillo en de archeologische zone Chan Chan (een UNESCO-werelderfgoed). Lees hieronder meer.
  4. Ga naar de stad Cajamarca in het Andesgebergte, de plaats van de verovering van de Inca-keizer Atahualpa door de Spaanse veroveraars in de 16e eeuw. Cajamarca is ook de thuisbasis van verschillende gebouwen uit het koloniale tijdperk en warmwaterbronnen. Lees hieronder meer.
  5. Maak een dagtocht naar de Kuelap-ruïnes, een pre-Inca-fort in de Chachapoyas-regio. Het fort staat bekend om zijn ronde stenen muren en vele ondergrondse graven. Lees hieronder meer.

Kuelap Peru

 1. Bezoek de Gocta-waterval, de op twee na hoogste waterval ter wereld, gelegen in het Amazone-regenwoud nabij de stad Chachapoyas.
 2. Maak een boottocht op de Maranon-rivier, een van de belangrijkste zijrivieren van de Amazone, om de diversiteit aan dieren in het wild in het gebied te zien.

Plan je reis naar Noord Peru

Houd er bij het plannen van je reis naar Noord-Peru rekening mee dat het in het noorden van Peru overdag behoorlijk warm kan worden, vooral in de kustgebieden, dus het is het beste om je activiteiten in de vroege ochtend of late namiddag te plannen.

Bovendien bevinden sommige locaties en activiteiten, zoals de Kuelap– en Gocta-waterval, zich in afgelegen en bergachtige gebieden, dus wees voorbereid op ruig terrein en mogelijke hoogteziekte of soroche. Als je naar steden als Cusco, Arequipa of Machu Picchu bent geweest voordat je naar het noorden reisde, ben je waarschijnlijk nog geacclimatiseerd.

Kuelap Peru

Tips voor een bezoek aan Kuélap

Kuélap is een pre-Inca-fort in de Chachapoyas-regio in het noorden van Peru. Het fort staat bekend om zijn ronde stenen muren en vele ondergrondse graven. Om Kuélap te bezoeken, volgen hier enkele tips:

 1. Hoe kom je er: om Kuélap te bereiken, moet je eerst vliegen naar de stad Chiclayo, Cajamarca of Tarapoto, die allemaal luchthavens hebben die vluchten ontvangen vanuit Lima. Vanaf daar kunt u een bus of privéauto nemen naar de stad Chachapoyas, de stad die het dichtst bij Kuélap ligt. Tot slot kun je vanuit Chachapoyas een bus of taxi nemen naar het dorpje Tingo, waar het fort staat.
 2. Beste tijd voor een bezoek aan Kuálap: De beste tijd om Kuélap te bezoeken is tijdens het droge seizoen, dat loopt van april tot november. Tijdens het regenseizoen, dat loopt van november tot april, kan de weg naar het fort een grotere uitdaging zijn vanwege de slechte condities van de wegen en kan het fort gesloten zijn.
 3. Toegangsticket Kuélap: Een toegangsticket voor Kuélap kostis US$12 (USD $ 6 voor studenten)
 4. Tours naar Kuélap: Het wordt aanbevolen om een rondleiding door Kuélap te volgen, aangezien de gids je informatie geeft over de geschiedenis en architectuur van de site en je meeneemt naar de meest opwindende delen van het fort die zonder gids niet toegankelijk zijn. Je kunt de tour in Chachapoyas regelen of vooraf een Kuélap Tour boeken bij een reisbureau of reisbureau.
 5. Hoogte: Houd er rekening mee dat Kuélap op een hoogte van ongeveer 3.000 meter boven zeeniveau ligt, dus u kunt enkele symptomen van hoogteziekte ervaren, zoals hoofdpijn, kortademigheid en vermoeidheid. Zorg ervoor dat je het rustig aan doet, rust vaak en drink veel water om gehydrateerd te blijven. En houd er ook rekening mee dat Kuélap een oude site is die op de berg is gebouwd; het kan enige fysieke inspanning vergen om te klimmen en de site te bezoeken
 6. Veiligheid: Aangezien Kuélap in een afgelegen gebied ligt, kun je beter wat voorzorgsmaatregelen te nemen om je veiligheid te waarborgen. Laat iemand je route weten en neem een volledig opgeladen mobiele telefoon en contactgegevens voor noodgevallen mee. Draag comfortabele schoenen en geschikte kleding voor het weer, en neem voldoende water mee.

Een bezoek aan Kuélap is een unieke en waardevolle ervaring van je reis naar Peru waar je veel van zult genieten. Dus plan je reis naar Peru en vergeet zeker Kuélap niet!

Waterfalls Gocta Chachapoyas Peru

Wat te zien in Cajamarca

Cajamarca is een charmante stad in het Andesgebergte in het noorden van Peru. Het staat bekend om zijn rijke geschiedenis en prachtige koloniale architectuur.

Hier zijn enkele van de topattracties om te zien tijdens een bezoek aan Cajamarca:

 1. Plaza de Armas: Dit is het belangrijkste plein in de stad en een geweldige plek om je bezoek te beginnen. Het plein wordt omgeven door prachtige gebouwen uit het koloniale tijdperk, waaronder de kathedraal van Cajamarca en het Palacio de la Real Audiencia.
 2. Losgeldkamer (Cuarto del Rescate): Hier werd de Inca-keizer Atahualpa in de 16e eeuw gevangen gehouden door de Spaanse conquistadores. In de kamer kun je de beroemde ‘Ransom Room’ zien, waar het legendarische Inca-goud en -zilver werd bewaard om de Atahualpa-release te krijgen.
 3. Baños del Inca: Dit oude Inca-badcomplex is nog steeds in gebruik. De warmwaterbronnen hier zouden geneeskrachtige eigenschappen hebben en u kunt een duik nemen in de zwembaden terwijl u geniet van de prachtige omgeving.
 4. Archeologische vindplaatsen van Cajamarca: Er zijn een paar Inca- en pre-Inca-ruïnes in de stad, zoals de Ventanillas de Otuzco en de Cerro Santa Apolonia.
 5. Kerk van Belen: Deze prachtige kerk bevindt zich in het hart van de stad en is een geweldige plek om wat van de koloniale architectuur van Cajamarca te zien. De kerk staat ook bekend om zijn ingewikkelde houtsnijwerk.
 6. De handwerkmarkt: Cajamarca staat bekend om zijn traditionele textiel, keramiek en handwerk; je kunt enkele van de beste voorbeelden hiervan vinden op de lokale markten, zoals de beroemde handwerkmarkt op Calle Real.
 7. Omgeving: De stad Cajamarca wordt omgeven door prachtige Andes-landschappen en er zijn veel mogelijkheden om de omgeving te verkennen met eendaagse excursies, een bezoek aan het Porcon-meer, warmwaterbronnen en nog veel meer.

Cajamarca is een geweldige plek om te bezoeken en biedt een verscheidenheid aan culturele en historische ervaringen. Het staat bekend om zijn charmante koloniale architectuur, rijke geschiedenis en prachtige landschappen. Er zijn ook veel goede restaurants en cafés in de stad waar u de lokale keuken kunt proberen.

Wat te doen in Trujillo en omgeving

Trujillo is een prachtige kustplaats in het noorden van Peru met een rijke geschiedenis en cultuur.  Plan je reis naar Noord-Peru en bezoek de belangrijkste dingen om te zien en te doen in Trujillo en omgeving:

  1. Plaza de Armas: Dit is het belangrijkste plein in Trujillo en een geweldige plek om je bezoek te beginnen. Het plein wordt omgeven door prachtige gebouwen uit het koloniale tijdperk, waaronder de kathedraal van Trujillo en het Palacio de la Merced.
  2. Archeologische zone Chan Chan: dit is de grootste precolumbiaanse stad in Zuid-Amerika en een UNESCO-werelderfgoedlocatie op ongeveer 20 kilometer ten westen van Trujillo. De stad is gebouwd door de Chimu-cultuur en staat bekend om zijn ingewikkelde adobe-structuren en houtsnijwerk.

Trujillo Chan Chan Peru

  1. Huaca del Sol y la Luna: Dit zijn twee oude Moche-piramides buiten Trujillo. De Huaca del Sol is de meest uitgebreide adobe-constructie in Amerika. De Huaca de la Luna staat bekend om zijn ingewikkelde muurschilderingen.
  2. De koninklijke graven van Sipan: dit is een archeologische vindplaats op ongeveer 60 kilometer ten noordwesten van Trujillo, waar de graven van de Moche-elite zijn blootgelegd. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste archeologische vondsten van Zuid-Amerika en het is een must-see voor liefhebbers van geschiedenis en archeologie.
  3. Archeologisch complex El Brujo: Deze site ligt ongeveer 70 kilometer ten noordwesten van Trujillo en is gebouwd door de Moche-cultuur. Het bevat verschillende piramides, pleinen en muurschilderingen. Het is ook beroemd om zijn Lady of Cao, een Moche-mummie die hier is gevonden en die nu deel uitmaakt van de collectie van het National Museum of Anthropology in Lima.
  4. Peruaanse stranden: Trujillo staat bekend om zijn prachtige stranden, zoals Huanchaco, de beroemde surfplek, en de nabijgelegen stranden zoals El Estero, waar u een ontspannende dag in de zon kunt doorbrengen.

Huanchaco Beach Peru

 1. Het historische centrum van Trujillo: uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO, is een rijke en mooie plek waar je veel koloniale architectuur kunt zien en rond kunt wandelen, terwijl je de traditionele huizen en kerken van de stad bezoekt.
 2. Lokaal Peruaans eten: Trujillo staat bekend om zijn zeevruchten en ceviche, vooral de beroemde “ceviche de conchas negras” (ceviche met zwarte schelpen) en andere traditionele gerechten zoals “arroz con pato” (rijst met eend) en “chanchito al horno” (in de oven geroosterd varkensvlees).

Trujillo biedt een grote verscheidenheid aan dingen om te doen en te zien, van oude ruïnes en architectuur uit het koloniale tijdperk tot prachtige stranden en heerlijke lokale gerechten. De stad en haar omgeving zijn rijk aan geschiedenis en cultuur, en er is genoeg te ontdekken voor liefhebbers van geschiedenis, archeologie en cultuur.

Noord-Peru is een enigszins ondergewaardeerd deel van Peru waar weinig toeristen heen gaan.  Plan je reis naar Peru zelf of boek een van onze individuele rondreizen in Peru en geniet in Noord-Peru  van een breed scala aan culturele en outdoor ervaringen, van oude ruïnes en architectuur uit het koloniale tijdperk tot prachtige stranden, warmwaterbronnen en watervallen. Een rondreis in Noord-Peru is een geweldige ervaring waar je zeker geen spijt van zult krijgen!

Hulp nodig bij het plannen van je reis naar Noord-Peru?

Feel free to contact Dos Manos Peru Travel en plan je reis naar Noord-Peru.

Inspiratie nodig voor je reis naar Noord Peru?

Download onze Noord-Peru rondreizen gratis!

✔ Klassiek Peru + Noord Peru

✔ Cultureel Peru inclusief Kuélap

Do you want to read this article in English?
Plan a trip to Northern Peru

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *