Dos Manos Peru Travel

Dos Manos Peru Travel Blog

Exploring Peru

965 views

Peruaanse Ceviche: leer de geheimen kennen terwijl je door Peru reist

Peruvian Ceviche learn the secrets while traveling in Peru

Als je door Peru reist, kun je er niet omheen: je hoort over het gerecht ceviche, of je vindt het op de menukaart van elk restaurant. Ceviche is een van de bekendste Peruaanse gerechten op basis van rauwe vis gemarineerd in citroensap. Voor iedere vis- of niet-visliefhebber is ceviche zeker het proberen waard! Peruaanse Ceviche: leer de geheimen kennen terwijl je door Peru reist

De oorsprong en traditie

Ceviche is een zeer bekend en populair gerecht in de Spaanstalige landen van Zuid-Amerika. De oorsprong ligt vermoedelijk bij de eerste bewoners in het noorden van wat nu Peru is en de limes of citroenen zijn door de Spanjaarden geïntroduceerd. Ceviche is een gerecht dat vaak gegeten wordt tijdens de lunch of brunch, omdat het zo’n lichte maaltijd is met een verfrissende smaak. Het gerecht is vooral erg populair op het strand en in de hoofdstad Lima. In Lima zijn er ook foodtours waarbij je de lokale markten bezoekt en leert over de Peruaanse keuken. Je kunt dit combineren met een Museumtour of een fietstocht in Lima.

Ceviche wordt meestal overdag gegeten; laat in de avond is het onwaarschijnlijk dat je ceviche kunt bestellen, omdat de vis dan niet meer vers genoeg is.

Lees meer: Wat te doen in Lima, 21 tips

Hoe maak je ceviche klaar? Peruaanse Ceviche: leer de geheimen

Het basisingrediënt van ceviche is rauwe vis, die in kleine stukjes wordt gesneden en wordt gemarineerd in het sap van zure vruchten (meestal limoen, maar ook citroenen of zure sinaasappelen zijn mogelijk). Zo worden de bacteriën in de vissen gedood. Het sap verandert de structuur van de vis, maar behoudt toch zijn ‘rauwe’ smaak. Het is belangrijk dat het marineerproces lang en goed wordt uitgevoerd, omdat het limoensap, hoewel het de bacteriën doodt, niet hetzelfde effect heeft als het koken van vis. Na het marineren van uien worden smaakmakers (meestal chilipepers), zout en peper toegevoegd. Het gerecht kan worden geserveerd met met zoete aardappelen, mais, salade en rijst (zoals je op de foto hieronder kunt zien).

Peruvian Ceviche learn the secrets

Variaties van ceviche

Er zijn veel verschillende variaties op het originele gerecht mogelijk. De vis die wordt gebruikt is meestal zeebaars of bot, maar eigenlijk kan ceviche worden bereid met veel verschillende soorten vis en zeevruchten. Zo wordt de ceviche in Ecuador vaak gemaakt met garnalen en ketchup, en in Chili met Chileense zeebaars, grapefruitsap en koriander. In Peru wordt het vaak versierd met ají limo, ají amarillo, chilipepers, zoete aardappelen en maïs uit de Andes.

Peruaanse keuken

Nu de Peruaanse keuken meer en meer een wereldwijde trend is geworden, is ceviche zeker een van de gerechten waarmee chefs graag experimenteren. Ze kunnen bijvoorbeeld ingrediënten toevoegen als octopus, haai, avocado, selderij, mango, passievrucht, kokosmelk en mango. De Peruaanse keuken is hot, en dat blijkt uit het feit dat er over de hele wereld steeds meer Peruaanse restaurants worden geopend. Zelfs de beroemde Spaanse chef-kok, Ferran Adrià, opende in Barcelona in 2013 een Japans-Peruviaans restaurant genaamd Pakta. Peruaans eten is een mix van verschillende culturen: inheemse indianen (van de Inka’s), Spaanse en een beetje Afrikaanse gastrologie, bereid met typisch Peruaanse ingrediënten. Nog een reden om naar Peru te komen en de geweldige toeristische attracties en hoogtepunten van Peru te ontdekken, zoals Machu Picchu, de Inca-stad Cusco, het Titicacameer, de Nazca-lijnen en de Peruaanse keuken.

Lees meer:
Peruaanse Keuken
Reizen in Peru: veilige solo reizen als vrouw
8 redenen waarom de Peruaanse keuken de beste is

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *