Peruaans Regenwoud: 6 wonderbaarlijke redenen om de Amazone de bezoeken!

13 Sep
331
Views
0 Kommentaars
The Peru Rainforest: 7 Amazing Reasons to Choose the Amazon
Friday September 13, 2019 - Gepost door in de categorie Adventure Travel, Peru Travel

Peruaans Regenwoud: 6 wonderbaarlijke redenen om de Amazone de bezoeken!

Wanneer je denkt aan de Amazone, dan denk je waarschijnlijk meteen aan Brazilië. Met circa 60 procent van het regenwoud in bezit, zou dit land een keuze kunnen zijn om de geheimen van de jungle te ontrafelen. Niettemin vormt het Peruaanse deel een aantrekkelijk alternatief. Behalve de betere bereikbaarheid, is het ook een habitat van cultureel erfgoed en een verbazingwekkende biodiversiteit. Lees hier waarom een bezoek aan de Peruaanse Amazone onmisbaar is.

1. Peru heeft amper competitie als het op biodiversiteit neerkomt.

Op internationaal niveau wordt Peru als uitzonderlijk divers beschouwd.

Dit heeft het land te danken aan zijn buitengewone rijkdom van flora en fauna: Peru bezit circa 10 procent van de wereldwijde flora soorten, terwijl het maar 0,9 procent beslaat van het aardoppervlak. Daarbij zijn er circa 1700 vogelsoorten – na Colombia is Peru het land met de meeste vogelsoorten – 460 zoogdiersoorten en 365 soorten reptielen.

 

Het Peruaanse Regenwoud: 6 wonderbaarlijke redenen om de Amazone de bezoeken!

 

Met betrekking tot flora en fauna scoort Brazilië net iets hoger. Niettemin is het land acht keer zo groot, en komt het verhoudingsgewijs niet in de buurt van de Peruaanse biodiversiteit.

 

2. In Peru bevinden zich ’s werelds grootste “clay licks”.

Binnen de epische Peruaanse biodiversiteit is de Blauwe Ara karakteristiek. Deze elegante, exotisch gekleurde vogel zwermt naar zogenoemde clay licks (kleistenen) in de Amazone, waar ze de voedzame mineralen van af likken, een prachtig gezicht. Waarom ze dit doen? Aangenomen wordt dat het de vogels helpt om toxines de neutraliseren in hun dieet, en om een gebrek aan zout te compenseren.

 

Het Peruaanse Regenwoud: 6 wonderbaarlijke redenen om de Amazone de bezoeken!

 

In het nationaal natuurreservaat Tambopata is de Colpa de Guacamayos bij uitstek de plek om dit fenomeen te observeren, aangezien het één van de grootste reservaten is van Zuid-Amerika. Het reservaat heeft tevens de grootste concentratie clay licks wereldwijd. Het observeren van de Blauwe Ara tijdens dit merkwaardige ritueel is een unieke ervaring.

 

3. Het Peruaanse regenwoud is één van de meest biodiverse gebieden op aarde.

Het nationaal park Manu wordt breed beschouwd als één van de meest biodiverse regio’s op aarde en is een onmisbare bestemming als je geïnteresseerd bent in de Amazone. Deze exceptionele biodiversiteit is mede te danken aan de geografie van het park. Het ligt namelijk op een overgangsgebied van de lage Amazoneregenwoud naar het hooggelegen Andesgebergte, hetgeen resulteert in maar liefst 14 verschillende ecosystemen!
Daarnaast is het grotendeels onaangetast door de mensheid – inheemse bevolkingen die niet in contact zijn gekomen met modernisering vormen de enige menselijke inwoners – en dit maakt het een ongerepte en bijzondere plek om te bezoeken.
Bovendien is het een leefgebied voor 10 procent van ‘s werelds vaatplanten en bevat het de meest unieke diersoorten, inclusief 850 vogelsoorten, 200 zoogdiersoorten en acht katachtigen, zoals de jaguar, puma en andeskat.

 

Het Peruaanse Regenwoud: 6 wonderbaarlijke redenen om de Amazone de bezoeken!

 

Manu Park is verdeeld in drie delen: “the Core Zone”, die alleen bestemd is voor wetenschappers, “the Reserved Zone”, bereikbaar voor een beperkt aantal toeristen, en “the Cultural Zone”, die het meest bezocht wordt door reizigers.
Om er het beste uit te halen word je aangeraden om een bezoek te brengen aan “the Reserved Zone”, relatief makkelijk te bereiken is vanaf het dichtbijgelegen Cusco. Het is een uitstekende locatie om vogels te observeren, inclusief de Peruaanse nationale vogel die bekend staat als “Cock-of-the-Rock”. De tour bestaat uit een reis over land en zee, met o.a. speedboats tot diep in de jungle waar je kan verblijven in jungle lodges met gespecialiseerde gidsen.

 

4. Ervaar de lokale jungle cultuur tijdens diverse festiviteiten.

Ondanks dat een reis naar de Peruaanse Amazone wordt geassocieerd met het verkennen van wilde dieren, is het ook een uitstekende kans om meer te leren over zijn eeuwen oude inheemse culturen en tradities van dit gebied. Eén van de meest kleurrijke festiviteiten is de viering van Carnaval (carnival), dat wordt gehouden in de regio van Madre de Dios, waar het nationaal park Manu zich bevindt. De hoofdstad van dit gebied, Puerto Maldonado, is vol van muzikale parades en dansende ensembles tijdens de maanden februari en maart, wanneer het carnaval seizoen floreert.

 

Het Peruaanse Regenwoud: 6 wonderbaarlijke redenen om de Amazone de bezoeken!

 

Diverse dorpen vieren ook het feest van de heilige Johannes de Doper, jaarlijks gehouden op 24 juni. Dit festival eert de geboorte van de beschermheilige van de Amazone, met het gebruik van water als symbool van leven. Feesten en processies worden meestal gehouden in de grotere steden zoals Iquitos, Tarapoto en Puerto Maldonado, waar traditioneel “juane” wordt gegeten: een mix van kip, plakrijst en kruiden.

 

Het Peruaanse Regenwoud: 6 wonderbaarlijke redenen om de Amazone de bezoeken!

 

5. De Peruaanse Amazone is uitstekend bereikbaar

Tijdens een tour door de Peruaanse Amazone kom je er achter dat de regio vrij goed bereikbaar is, waar je ook bent. Ten eerste zijn de grotere steden, zoals Iquitos en Puerto Maldonado, goed te bereiken vanaf de vliegvelden in Lima en Cusco. Dat wil zeggen dat je meestal niet verder dan twee uur verwijderd bent van de Amazone, wat niet het geval is voor andere delen van Zuid-Amerika. Verder kan een Amazone tour goed gecombineerd worden met een vakantie in Cusco, aangezien het nationaal park Manu bereikbaar is via vliegtuig, kano en bus.

 

Het Peruaanse Regenwoud: 6 wonderbaarlijke redenen om de Amazone de bezoeken!

 

Bovendien is Puerto Maldonado, de poort naar het nationaal reservaat Tambopata, goed te bereiken met vliegtuig en bus vanaf Cusco.

 

6. Er is nog veel meer te ontdekken dan alleen wilde dieren.

Behalve de overweldigende biodiversiteit in het regenwoud, is het ook fantastisch om de regionale steden te bezoeken. Iquitos is één van de meest bezochte steden van de Peruaanse Amazone en is uitsluitend bereikbaar via vliegtuig of boot, aangezien er geen wegen leiden. Eén van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden zijn de drijvende huizen van Belen, een serie van woningen gebouwd op stelten langs de rivier, waar de dagelijkse markt zich bevindt. De voornaamste bezienswaardigheid is dat de eerste verdieping van de drijvende huizen onder water raakt tijdens het regenseizoen, hetgeen betekent dat de eigenaren naar de tweede verdieping verhuizen. Door middel van bootjes kunnen eventuele boodschappen worden vervoerd. Zorg ervoor dat je de juiste periode kiest om de Amazone te bezoeken, zodat je dit unieke fenomeen kunt meemaken.
Bovendien kan je ziplinen met een adembenemend zicht op de jungle, kajakken op de door caiman bewoonde rivieren en nog veel meer sensationele activiteiten.

 

Wi je meer informative over Jungle Tours in Peru?

 

National Reserve Tambopata   National Park Manu

 

Contact

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*