Nieuwjaars viering in Peru

02 Jan
3,747
Views
0 Kommentaars
New year Celebration in Peru
Thursday January 02, 2014 - Gepost door in de categorie Holidays

Nieuwjaars viering in Peru

Peru is een geweldige plaats om op Oudjaarsavond door te brengen. Natuurlijk heeft Peru zo zijn eigen, typische rituelen om het nieuwe jaar te verwelkomen.

Veel locals organiseren een oudjaarsfeest ergens in de stad, in een cafe of restaurant, terwijl anderen juist liever thuis blijven met vrienden en familie. Na een heerlijk diner kondigen de radiostations en Peruaanse televisie een paar minuten voor middernacht het aftellen groots aan. En om middernacht zijn er dan knuffels en gezoen met champagne, wijn of Pisco sour, vergezeld van luide muziek, vuurwerk en rotjes.

In tegenstelling tot het kerstdiner, is een typisch Peruaanse Nieuwjaar diner zeer gevarieerd en duurt lang, enkele uren wel. Meestal zijn het grote buffetten waarbij de favoriete gerechten kalkoen en varkensvlees uit de oven zijn, met veel salades en rijst.


12 Druiven

Een van de meest beroemde typische rituelen in Peru is het ritueel van de druiven: twaalf druiven moeten tijdens het laatste aftellen worden gegeten – een op elke tel – en de mensen maken een wens voor elke druif die ze eten. Zes van de druiven moeten groen zijn en zes paars.

Strikes midnight drinking wines

Geel ondergoed

Een andere populaire nieuwjaars traditie in Peru is het gebruik van geel ondergoed: volgens de lokale Peruaanse bevolking trekt het gele ondergoed positieve energie aan voor het komende jaar. En volgens de traditie, moet je het eigenlijk binnenste buiten te dragen, en dan na middernacht onmiddelijk goed doen.

Poppen verbranden

Een andere geliefde traditie in Peru is het verbranden van poppen of lappenpoppen die dan het oude jaar vertegenwoordigen. De poppen zijn gemaakt van oude kleding, hout, karton of papier. Mensen branden de poppen om middernacht, die symbool staan voor alle negatieve energie en pech van het oude jaar, en de overgang naar een nieuw jaar vol met nieuwe hoop.

Sommige poppen vertegenwoordigen niet alleen het oude jaar, maar zijn een directe afbeelding van bekende nationale controversiele personen, zoals bekende politici of figuren uit de sportwereld. Het vuur dat geproduceerd wordt door het verbranding van de poppen, wordt dan weer gebruikt om vuurwerk te branden .

 

Grapes is the typical rituals for new year in Peru

 

Meer nieuwjaarstradities in Peru:

  • het lopen van een rondje rondom je huis (of waar je dan ook bent om middernacht) met een lege koffer, als je volgend jaar een grote reis hoopt te maken.
  • Verandering van kleding, om je relatie met de partner te versterken.
  • Welkom het jaar met een bos contant geld in de hand, of in de schoenen, om welvaart aan te trekken.
  • Gooi rijst onder de deur van de woonkamer ,voor een aankomende bruiloft.
  • Draag witte kleren, om ziekten en aandoeningen weg te houden
  • Draag een brandende kaars terwijl je het nieuwe jaar verwelkomt, voor vrede en harmonie thuis. De kaars moet helemaal op branden.
  • Om de economische welvaart hebben, was je handen om middernacht met champagne en suiker.
  • Neem een bad van essenties om de ziel puur te houden.

 

Quema de muñecos en el Peru

 

De meeste jonge mensen in Peru gaan na afloop van familie diner thuis, de straat op waar zij zich in groepen verzamelen om daarna naar en bar of nachtclub te gaan, terwijl de volwassenen blijven thuis waar ze hun eigen feest organiseren met luide salsa of andere Peruaanse muziek zoals de bekende Peruaanse ‘walsmuziek’, van bijvoorbeeld Eva Ayllon.

Zoals een zeer populaire Peruaanse uitdrukking zegt: ¡”Vamos een despedir el año viejo con bombos y platillos”! Of, in het Nederlands : laten we afscheid nemen van het oude jaar, met feest en een grote fanfare!

Gelukkig Nieuwjaar!!

 

Lees verder:

Tips voor leuke plaatsen om Oudjaarsavond in Cusco door te brengen:

Tips voor het perfecte 5-daagse itinerary of reisroute voor Cusco.

Tips voor de Kerstdagen in Cusco.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*