Breng je dit jaar de feestdagen door in Peru, of ben je benieuwd naar de kersttradities in Peru? De eerste kerstvieringen in Peru vonden plaats in 1535 in Lima; Peru heeft een lange geschiedenis van het vieren van Kerstmis. Kerstmis in Peru wordt vooral op 24 december gevierd, op kerstavond (‘Noche Buena’). De meeste Peruanen gaan naar de kerk voor de nachtmis (La Misa Del Gallo) en dineren na middernacht. Maar er is meer, want Peru heeft een aantal leuke kersttradities. Als je door Peru reist, zul je de vrolijke kerstsfeer opsnuiven – er is veel te doen en te zien in Peru. Lees snel verder: Kerstmis in Peru: 10 feitjes.
Kerstmis in Peru: 10 feitjes
De heel maand December: Chocolatadas & Kerst decoraties
# 1 Chocolatadas
Begin december beginnen de kerstvieringen in Peru met kerstversieringen en chocolatadas. Chocolatada’s zijn ‘sociale kerstevenementen’ georganiseerd door lokale bedrijven of instellingen waar ze een kerstcadeau en een warme chocolademelk geven aan degenen die het minder hebben. Daar komt de naam vandaan (“chocolatadas”): een grote hoeveelheid chocolade wordt in glazen en kopjes aan kinderen en anderen gegeven; velen van hen reisden veel vanuit de hoger gelegen dorpen in de Andes om in een lange rij te wachten tot ze aan de beurt zijn. Soms krijgen ze een plakje panettone (zie hieronder meer: een cake gevuld met gedroogd fruit) en er zijn kleine cadeautjes voor de kleintjes. De chocolatadas zie je vooral in de regio Cusco.
# 2 Kerstversieringen in Peru
Kersttaferelen zijn heel gebruikelijk in Peru. Sommige van de typische kerststallen zijn klein genoeg om op de vensterbank te passen, terwijl andere een hele kamer in beslag kunnen nemen, of zelfs een hoek van de tuin of op een plein. De Peruaanse gemeenten bouwden buitennacimiento’s, b.v. er is een groot kersttafereel op de Plaza de Armas in Cusco.
In Peru zie je ook de typische internationaal bekende kerstversieringen: kerstverlichting, de kerstboom met kerstballen en guirlandes. De Plaza de Armas in Lima heeft een enorme kerstboom.
# 3 Het kindje Jezus
Als je bekend bent met het verhaal van Kerstmis, is het geen verrassing dat een overwegend katholiek land als Peru veel religieuze tradities heeft. Een van deze tradities is de figuur van “het kind Jezus”, in Peru el Niño Manuelito genaamd. Op de kerstmarkten (en in de huizen, de winkels, de restaurants) zie je El Nino Manuelito op verschillende manieren: lachend, moe, peinzend, speels en suggestief of kruipend. Je zult zien dat hij altijd een bloedende voet heeft: een verwijzing naar de martelingen die hij in zijn volwassen leven zou ondergaan.
24 December: Kerstavond in Peru
# 4 De kerstmarkt “Santurantikuy”in Cusco
Ben je in Cusco? Dan heb je het geluk om de beroemdste kerstmarkt van Peru te bezoeken, de Santurantikuy Kerst markt. Ambachtslieden komen uit het hele land om hun creaties te verkopen op deze drukke en opwindende markt. Er wordt gezegd dat het verwerven van een van de amuletten gelijk staat aan het doen van een wens. Wil je volgend jaar op reis? Koop een vliegtuigbedel. Wil je trouwen? Koop een bedeltje dat eruitziet als een bruid of bruidegom, enzovoort.
NB Vanwege de corona-beperkingen zal de Santurantikuy-markt dit jaar veel kleiner zijn en op meerdere dagen plaatsvinden, van 19 december tot 24 december, met elke dag verschillende stands.
#5 Punch or Ponche de Leche
Als kerstavond valt en de temperatuur daalt (in de Andes), groeit de opwinding voor Kerst. Dus als je iets nodig hebt om je op te warmen na een lange dag winkelen, ga dan langs bij een van de straatverkopers en koop een warme “punch” of “ponche de leche” bij hun kraampje. De typische kerstpunch wordt bereid met ei, melk, suiker, room, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en cognac.
# 6 Panetón
Als je kerst in Peru doorbrengt, zul je ongetwijfeld het traditionele Peruaanse ‘kerstbrood’ of Panetón zien (en eten). Peruanen eten het in december als ontbijt, lunch of diner, als toetje of tussendoor. Panetón is een traditioneel brood/cake gevuld met gedroogd fruit. Deze heerlijke traktatie komt oorspronkelijk uit Italië. In Peru wordt het geserveerd met Peruaanse warme chocolademelk (koffie of thee). De bekendste merken van Panetón zijn Todino, D’Onofrio en Motta.
# 7 La Misa de Gallo
Om 10:00 uur op 24 december komen veel Peruaanse families samen in de kerk om hun familiefeesten te beginnen met de Misa de Gallo. Deze nachtmis vond aanvankelijk plaats toen de klok middernacht sloeg: dat was het signaal om de vieringen te beginnen om de geboorte van Jezus Christus te herdenken.
# 8 Kerstdiner in Peru
Het kerstdiner in Peru – evenals in de meeste Latijns-Amerikaanse landen – vindt plaats op kerstavond, na de nachtmis. (Afhankelijk van de familietradities, dineren sommige families vóór de mis). De klassieke gerechten die je op de Peruaanse kersttafel vindt zijn Kalkoen of Varkensvlees, “Ensalada Rusa” en andere salades, “Arroz Arabe”, aardappelpuree, puree van zoete aardappels, appelmoes en als toetje: warme chocolademelk en panetton. Andere drankjes zijn champagne, wijn, bier en warme chocolademelk met kaneel en kruidnagel voor de kinderen.
Na het eten worden er cadeautjes gegeven aan kinderen (en soms ook aan volwassenen). Als de kinderen naar bed gaan, meestal na middernacht, beginnen de muziek en dans die tot kerstochtend zullen duren.
#9 Vuurwerk
Op kerstavond hoor je in heel Peru vuurwerk. Technisch gezien is het illegaal, maar dat weerhoudt de Peruanen er niet van om plezier te hebben bij het aansteken van hun vuurwerk. Als je het voor het eerst ziet, raak je misschien even in de war omdat je denkt dat het oudejaarsavond is.
25 December: Eerste Kerstdag in Peru
# 10 Kadootjes
De kinderen worden wakker om hun cadeautjes te openen – als ze dat de avond er vor nod niet gedaan hebben en koekjes te eten, maar de meeste volwassen Peruanen slapen misschien nog. Kerstmis werd voornamelijk de dag ervoor gevierd. Dus Eerste Kerstdag is rustig in Cusco, en mensen sparen zichzelf voor de volgende feestdag: het nieuwe jaar. Tweede Kerstdag bestaat niet in Peru.
De kerstversieringen blijven altijd staan tot 6 januari, Bajada de Reyes oftewel Drie Koningen: de dag waarop de drie wijzen arriveren om hun cadeaus aan de geboren baby te geven. Dit is de laatste echo van de kerstvakantie… nu keert Peru terug naar het dagelijkste leven.
Waar Kerst vieren in Peru?
Wat zijn de beste plekken om kerst door te brengen in Peru?
- Je kunt Kerstmis in Lima doorbrengen en genieten van de versierde moderne straten van Miraflores of misschien gaan voor een meer traditionele Peruaanse locatie zoals het Titicacameer of de koloniale stad Arequipa. Kerstmis in Lima – aangezien de Peruaanse hoofdstad aan de kust ligt – is een uitstekende plek om te ontsnappen aan de kou.
- Als je op zoek bent naar een meer ontspannen kerst om er even helemaal tussenuit te zijn, kun je ontsnappen naar de adembenemende Heilige Vallei van de Inca’s tussen Cusco en Machu Picchu.
- Kies ervoor om de kerstsfeer in Cusco op te snuiven en te genieten van een magische kersttijd in de voormalige hoofdstad van het Inca-rijk en de beroemde kerstmarkten te bezoeken.
- Ben je naar iets speciaals op zoek? Breng Eerste Kerstdag door in de magische Inca-citadel Machu Picchu, of kampeer in het Andesgebergte tijdens een trek naar Machu Picchu. Of je word wakker met de geluiden van de vogels tijdens je tour door het Peruaanse regenwoud.
Heb je vragen over Reizen in Peru tijdens de Kerstdagen?
Contact the Dos Manos Peru trip advisors
Meer lezen: leuke tips over wat te doen met Kerst in Peru
What to do if you travel to Peru with Christmas
Wil je dit artikel liever in het Engels lezen?
10 Quick Facts about Christmas in Peru