Jouw openbaar vervoer gids voor Cusco

18 Mar
3,950
Views
0 Kommentaars
Jouw openbaar vervoer gids voor Cusco
Wednesday March 18, 2015 - Gepost door in de categorie Peru Travel

Totdat iemand tele-transport uitvindt, zal van punt A naar punt B komen een deel van je dagelijkse schema opslokken. Het locale transport hoeft echter niet de ergernis van je dag te zijn als je rondreist in Cusco, Peru. De weg vinden in de straten van Cusco is een geweldig avontuur zijn. De hoofdstad van het oude Inca rijk bekijken vanuit het perspectief van een locale Peruaan, vanuit een stadsbus, geeft je een kijkje van het echte Cusco wat je nooit zult zien vanuit een toeristische bus. Bekijk de opties hieronder om uit te vinden wat de locale manieren zijn van transport die je het beste Cusco laten zien en die voor jou het beste zijn.


Ontdek Cusco per voet
Cusco is een kleine stad en het toeristisch centrum is kun je het beste verkennen met een paar stevige schoenen. Laat je hakken thuis, tenzij je een professioneel gecertificeerde vrouw uit Cusco bent! Zij hebben namelijk jarenlange ervaring met het lopen op hoge hakken op de oneven straatkeien met scheuren zo groot als de Colca Canyon. Probeer dit zelf niet uit tenzij je serieus een kijkje wilt nemen in het systeem van de gezondheidszorg in Peru vanuit het perspectief van de patiënt.

Getting Around Cusco: A Local Transportation Guide to the Imperial City

 

Ondanks de praktische perikelen van de straatkeien geven ze wel een onontkoombare sfeer aan het historische centrum dat al boordevol is met betoverende architectuur. Voetgangersstraatjes krullen om de contouren van de bergkant en hebben pittoreske combinaties van de Inca en koloniale architectuur. Vergeet niet de Calle Siete Culebras of de Calle Carmen Alto te bezoeken, beide in de buurt San Blas in de richting van de bergen vanaf de Plaza de Armas. Als je je eigen stadswandeling wilt creëren hebben we een speurtocht voor je. Kun je de zeven straten vinden waarvan de straatnamen allemaal beginnen met het getal ‘zeven’? We hebben je alvast op weg geholpen met Calle Siete Culebras. Laat een reactie achter hieronder als je ze allemaal hebt gevonden, maar verklap niet alles aan de volgende ontdekker! Bonuspunten gaan uit naar de reiziger die uit weet te vinden waarom zeven zo’n belangrijk getal is in Cusco.

Ontdek Cusco per taxi

Als je verder weg moet dan een kleine wandeling en de hoogte je longen teveel wordt, neem dan een taxi. De meeste taxi houders die aan het werk zijn en geen passagiers hebben zullen je laten weten dat ze beschikbaar zijn door te toeteren of met de lichten te knipperen. Houdt een taxi aan en wees niet bang om over de prijs te onderhandelen. Met name als je net aan bent gekomen op het vliegveld nemen de taxi bestuurders aan dat je niet weet wat de normale prijs is en proberen soms om 20 soles of meer te laten betalen. Voor de meeste bestemmingen in Cusco betaal je rond de 2,5 en 3 soles. Voor bestemmingen iets buiten het centrum, naar Saqsayhuaman bijvoorbeeld, betaal je ongeveer 7 tot 10 soles. ’s Nachts stijgen de prijzen altijd. Als je rollend uit de bar of discotheek komt en een taxi naar huis zoekt rond 1 uur ’s nachts, verwacht dan rond de 5 soles te betalen voor dezelfde bestemming.

Getting Around Cusco: A Local Transportation Guide to the Imperial City

 

Overdag is het over het algemeen veilig om een taxi alleen te nemen, alhoewel het altijd beter is om samen een taxi te nemen. Neem ’s nachts liever niet alleen een taxi tenzij er echt geen ander alternatief is. Cusco is een relatief veilige stad en kleine criminaliteit is het meeste aan de orde, toch nemen ook de Peruanen zelf het veilige voor het onveilige en reizen altijd samen met iemand in een taxi. We willen je geen angst inpraten, maar preventie is de beste veiligheidsles.

Ontdek Cusco per bus
Voor de echte avonturiers onder ons bevelen we de locale bus aan, vaak combi genoemd, of minivans, of busjes. Recentelijk zijn de minivans pas gedeeltelijk vervangen door grotere bussen. Het bussysteem in Cusco is geen overheidsgeregeld programma maar bestaat uit vele privé busorganisaties die allemaal een verschillende route uitvoeren. Elke organisatie plus route hebben een naam die buiten op de bus is geplakt. Met de komst van de grotere bussen op de meeste lijnen, zijn er meer beschrijvingen en bestemmingen op de zijkanten van de bussen geplakt. Dit helpt in het vinden van de juiste bus voor degenen die nog niet bekend zijn met de buslijnen omdat eerder de enige manier om te weten te komen waar de bussen naartoe gingen was door in de bussen zelf te stappen en te vragen waar ze naartoe gaan. Of je wist gewoon waar ze naartoe gingen zoals je ook de weg weet in je eigen huis, of je was overweldigend verward zonder de hoop ook maar uit te vinden hoe het zat. Het kan ook zo zijn dat je de ene dag de bus neemt en de volgende dag dezelfde bus neemt en dat de bus in een andere richting gaat. Antwoord: Soms staat het verkeer in Cusco zo vast dat de buschauffeur een andere route neemt om de opstoppingen te vermijden.

Naast de buschauffeur – tot nu toe heb ik nog nooit een vrouwelijke buschauffeur gezien in Cusco-, is er ook een assistent die de deuren opent en sluit, de bushaltes aankondigt en je busritje afrekent. Maak je geen zorgen, goedkoper dan een combi is er niet. Alle bushaltes in de stad zijn 0,70 soles cent (ongeveer 25 US dollar cent) en dit geldt voor een heel eind de vallei in en omhoog naar Saqsayhuaman. De assistent zegt bij sommige bushaltes de naam en als je bij deze haltes de bus wilt verlaten geef je dat aan bij de assistent. De assistent zal met je afrekenen in de bus of bij het uitstappen van de bus.

Getting Around Cusco: A Local Transportation Guide to the Imperial City

 

Om naar Saqsayhuaman of Cristo Blanco te gaan in combi, neem de bus Huerto of Cristo Blanco. Waarschuwing: Er zijn twee variaties op de Cristo Blanco buslijn. Één heet Crist Blanco, deze bus moet je nemen. Een andere heet Cristo Blanco, maar in kleine letters daaronder die vaak groen zijn staat ‘Ayuda Mutua.’ Neem deze combi NIET, deze gaat niet naar Sacsayhuaman of Cristo Blanco. Beide varianten kun je nemen bij de bushalte voor het postkantoor of voor de Mercado Wanchaq. Je kunt opstappen op de lijn Huerto voor de Rosaspata markt in Calle Collasuyo (volg Calle Recoleta vanuit de buurt San Blas, dat overloopt in de Calle Collasuyo na de Calle Retiro gekruist te hebben. Neem een kijkje in Avenida Grau beneden in ‘Verken de Heilige Vallei per bus’.

This website probeert om alle combi routes van Cusco in kaart te brengen. We complementeren ze voor deze werkzaamheden omdat het te vergelijken is met het in kaart brengen van de bron van de Amazone.

Het is erg belangrijk te weten hoe je veilig kunt reizen in de combi’s van Cusco. De bussen kunnen namelijk erg bepakt zijn wat het makkelijk maakt voor dieven om je zakken leeg te stelen zonder dat je dit merkt. Schrik niet als er nog meer mensen bij worden gepropt als de bus al helemaal vol zit. Vol betekent in Cusco dat er altijd nog wel twee mensen bij kunnen. De schuifdeuren sluiten achter je dicht en drukken je met je neus in de rug van je voorganger. Wees voorbereid op geuren die je nog nooit hebt geroken en die je ook nooit had willen ruiken.

Getting Around Cusco: A Local Transportation Guide to the Imperial City

 

Vanwege de drukte in de bus draag je rugzak altijd voor je en bescherm deze met je handen. Als je een vrouw bent, bewaar je waardevolle spullen in je bh. Als je een man bent, bewaar je spullen in je binnenzak van je jas met de rits dicht. Laat NOOIT iets in je achterzak, maar ook niet in je andere zakken aan de voorkant.

Als je geluk hebt kun je een plekje om te zitten bemachtigen. Wees je ervan bewust dat de eerste twee stoelen gereserveerd zijn voor ouderen, gehandicapten, zwangere vrouwen of mensen met kleine kinderen. Als deze stoelen beschikbaar zijn kun je plaats nemen, maar geef je plaats op zodra iemand anders het meer nodig heeft dan jij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*