Interessante weetjes over drie exotische dieren in Peru

19 Sep
6,086
Views
0 Kommentaars
Yawar Fiesta in Peru
Friday September 19, 2014 - Gepost door in de categorie Culture

Peru is de perfecte plek voor mensen die van exotische dieren houden. Met zo veel verschillende geografische gebieden in één land zijn er miljoenen verschillende soorten om over te leren. Van de toppen van het Andes gebergte tot aan de kust, de woestijn en zelfs de jungle, er is zo veel te ontdekken in Peru. Voor nu hou ik het maar bij drie bijzondere dieren in Peru.

Een van de bekendste dieren in Peru is de alpaca. Dit dier, dat vaak wordt verward met de lama, is ook te vinden in de Andes van Bolivia, Ecuador en Chili. Ze worden meestal gefokt voor hun vacht dat veel weg heeft van wol. Deze vacht wordt in het bijzonder veel gebruikt voor sjaals, sweaters, poncho’s en andere textielen. De oorspronkelijke bevolking van de Andes gebruiken deze vacht al meer dan 1000 jaar. Een interessant weetje over de alpacavacht is dat het ontvlambaar is. Wat ook bijzonder is, is dat Alpaca’s maar één kind in de zoveel tijd krijgen. Verder staan alpaca’s bekend om hun gespuug. Deze gewoonte is een beschermingsmechanisme wat ze gebruiken tegen andere alpaca’s. Maar let op! Het spugen kan ook gebruikt worden om zich tegen mensen te beschermen.

Alpaca in Peru

 

Een ander bekend dier in Peru is de Andes Condor. Met een vleugelspan van ongeveer 3,2 meter is de Condor het meest gespotte dier in de Colca Canyon. De gemiddelde levensduur van deze zwarte gevaarten is meer dan 100 jaar. De vogel is het nationale symbool van zowel Peru als van Bolivia, Chili, Colombia en Ecuador. De Condor is belangrijk voor de mythologie van deze regio’s, en werd al gebruikt in de kunst van de Andes sinds het jaar 2500 voor Christus. Het Yawar feest is een plek waar de immense kracht van de Andes Condor wordt tentoongesteld. Het is een traditie dat de vogel wordt vastgebonden op de rug van een stier. Vervolgens doodt de vogel de stier. Met dit schouwspel wordt herdacht hoe de Andes de Spanjaarden versloegen.

 

Andean Condor in Peru

 

Tot slot is de Andes bergkat een dier dat hier voorkomt. Hij wordt echter zelden gezien ondanks dat het dier door heel Zuid-Amerika leeft. De kat heeft ongeveer de grootte van een normale huiskat en heeft een langharige vacht. Omdat het dier zo zelden gezien wordt, is niet bekend hoeveel katten er eigenlijk leven in het Andesgebied.

 

Andean Mountains in Peru

 

Er is veel te leren over het Andes gebergte. Mocht je vragen hebben, stuur ons gerust een berichtje via www.dosmanosperu.com of bekijk the tours in Cusco.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*