Interesante tips voor je bezoek aan de Heilige Vallei van de Inca’s

10 Feb
2,617
Views
0 Kommentaars
Interesting Facts For your visit to the Sacred Valley in Cusco
Wednesday February 10, 2016 - Gepost door in de categorie Cusco

Omdat dit al m’n derde keer in Peru is en in Cusco ben ik geneigd te denken dat ik alles al heb gezien en gedaan. Dit is natuurlijk verre van waar. Toen m’n zus en m’n zwager me op kwamen zoeken kreeg ik de kans om samen met hen allerlei beroemde plaatsen in de buurt van Cusco voor het eerst te ontdekken. Zoals ons dagje naar de Sacred Valley of Heilige Vallei van de Incas, net buiten Cusco. We namen de tijd om alle prachtige plekken te ontdekken; Ollantaytambo, de Salinas, Moray, Chinchero en namen veel foto’s van het spectaculaire kilometerslange uitzicht.

Één van onze leukste dagen begon in Cusco waar we een mini-busje namen vanaf Puento Rosario. Omdat het vakantie was, was het lastig om nog vrije plaatsten te vinden maar al snel waren we onderweg richting de steile hellingen en de ongelooflijke uitzichten van de sacred valley.

Sacred Valley in Cusco

Eenmaal in Urubamba reden we verder in een taxi. Deze goede en redelijk geprijsde taxi werd voor ons geregeld door een Peruaanse vriend. We werden vervolgens dus de hele dag verder rondgereden in onze comfortabele privé taxi. Terwijl we richting Ollantaytambo reden wees de chauffeur ons op een berg in de vorm van een kikker, (wij vonden het zelf meer op een octopus lijken maar toch interessant om te weten) hij beantwoordde onze vragen over de route, het weer en de tradities in Peru. Hij vertelde ook het verhaal achter het opvallende altaar langs de weg. Tientallen jaren eerder was het aantal dodelijke ongelukken bij een bepaalde bocht in de weg heel hoog waardoor de lokale bevolking geloofde dat de aarde het bloed van de slachtoffers aantrok. Daarom maakten ze een special altaar om zo de slechte energie van de aarde weer in balans te brengen. Na het plaatsen van het altaar was er een duidelijk daling in het aantal sterfgevallen in deze bocht. Ik heb helaas geen foto kunnen maken van de bocht en het altaar maar ik zal nooit de luchtige manier vergeten waarop onze chauffeur/vriend dit verhaal vertelde.

Sacred Valley in Cusco

Met motregen en in de mist kwamen we aan in Ollantaytambo bij het oude fort. We spraken af waar de taxi ons weer zou oppikken en moesten vervolgens een beslissing maken over het altijd verwarrende Tourist Ticket of Boleto Turistico, zoals het in het Spaans heet. Uiteindelijke besloten we allemaal het 2-daagse sacred valley ticket te kopen voor 70 soles die geldig is voor: Ollantaytambo, Moray, Chinchero en Pisac. Zodra we begonnen aan de klim ophoog door de ruines van het fort van Ollantaytambo begon het te regenen. Het bleef regenen totdat wij de enige overgeblevenen waren. We gingen verder met verkennen en vonden een plek die wij “ de achterdeur van Ollantaytambo” noemden. Op deze plek waren slechts een aantal eenzame koeien en een heleboel verschillende trappen. Terwijl we verder liepen rond de ruines voelden we de kracht en de grootsheid van de constructie en van de mensen die hier dit gebouwd hebben en hier ooit gewoond hebben.

Sacred Valley in Cusco

Terwijl ik nog even rond bleef lopen, gingen mijn zus en haar man alvast naar het schilderachtige dorpje om de “chicha morada” te proberen. Dit is een typisch Peruaans non-alcoholisch drankje gemaakt van paarse mais en ze vonden het erg lekker. We stapten weer in de taxi op weg naar de Salinas en zagen onderweg de beroemde hotel pods op de steile rotswanden langs de weg.

Tegen de tijd dat we bij de Salinas aankwamen, was de zon weer doorgekomen en zorgde voor een prachtig glimmend effect over de zout vlaktes. Dit prachtige gebeuren kan je alleen echt ervaren als je het met je eigen ogen ziet. Tijdens het verkennen van de paden die door de vlaktes lopen luisterden we naar een gids die vertelde hoe ze de watertoevoer controleren. Er worden kleine stenen gebruikt om de watertoevoer te blokkeren bij de vlaktes die vol met water staan en de blokkades worden weer weggehaald daar waar het water voldoende verdampt is. Door het bezoek aan de Salinas beseften we ons wat een unieke plek het is, een plek met z’n eigen charmes.

Sacred Valley in Cusco

De volgende stop: Moray. We stapten uit de taxi en liepen richting de rand van de richel en het warme zonnige weertje werd verstoord door een ongelooflijk kille wind. We trokken onze jassen en liepen richting de cirkelvormige terrassen. Op een bepaald moment splitste het pad in tweeën en namen we het pad dat leidde naar een miniatuur versie van het beroemde gebied achter ons. Als Amerikanen zijn we het wel gewend om overal bordjes met “Niet aanraken” te zien. De openheid van dit gebied verbaasde ons. Toen we terug liepen naar de hoofd attractie kwamen we nog meer trappen tegen. Deze trappen waren ingebouwd in de muur zoals we ze ook in Ollantaytambo hadden gezien, met kleine zeeschelpjes en een bordje: “Geen toegang”. Nu moet ik bekennen dat zo’n klein houten bordje me niet gaat tegenhouden en dus begon ik met het beklimmen van de trappen. Ik moest nog maar 2 trappen toen een bewaker bovenaan naar me begon te roepen. Ach ja, het was het proberen waard. Terwijl mijn zus en ik weer naar beneden klommen, verbaasden we ons erover hoe stil het hier was. Het was alsof de energie van de planten die hier ooit in alle terrassen groeiden nog steeds alle menselijke aanwezigheid overmeesterden.

Sacred Valley in Cusco

Tegen de tijd dat we terug kwamen bij de auto was het al laat in de middag en moesten we ons haasten naar de volgende bestemming: Chinchero. Gelukkig wist onze fantastische chauffeur een binnendoor weggetje. Ondanks dat wij nog nooit op zo’n paadje hadden gereden waren we op tijd in het dorpje. We kochten “choclo con queso” voor onszelf en voor onze geduldige chauffeur.

De zon ging al onder toen we de ruines van Chinchero beklommen. Anders dan het fort in Ollantaytambo en de organische cirkels van Moray, was Chinchero erg symmetrisch. Van de rechte rots terrassen gebouwd vanuit de vallei waar kinderen en llamas spelen tot aan de katholieke kerk gebouwd boven op de ruines, met daar tussenin genoeg ruimte voor families om te picknicken en voor vrienden om te voetballen. De laatste strepen zonlicht van de ondergaande zon en de spelende kinderen bij de ruines van een oude beschaving gaven het hele gebied het gevoel van het vroegere leven.

Sacred Valley in Cusco

Toen we eindelijk voor de laatste keer weer bij de taxi kwamen, waren we allemaal moe en klaar om terug te gaan. Het was een lange en bevredigende dag, nu nog wat eten, uitrusten en naar bed. We moesten ten slotte Pisac nog bezoeken de volgende dag.

Beth Penzur, december 2015


Tours naar de Sacred Valley met Dos Manos Travel

One day Tour to the Sacred Valley of the Incas
One day Tour to Salinas, Maras and Moray

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*