Dos Manos Peru Travel

Dos Manos Peru Travel Blog

Exploring Peru

1313 views

Groen reizen in Peru

5 green, fair and local choices for travelers in Cusco

Als je aan het reizen bent in Peru zul je snel merken dat ‘alle wegen naar Cusco leiden’.  De stad Cusco is de toeristische hotspot in Peru. Het vroegere centrum van het Inca rijk combineert tegenwoordig cultuur, geschiedenis en een modernere lifestyle met name in het stadscentrum. Elk jaar komen er zo’n 1 miljoen toeristen naar Cusco om de beroemde ruines te zien, om musea te bezoeken, een tour naar Machu Picchu te nemen, met de trein of met een trek, en om van de lokale kleurrijke festivals te genieten.

De milieu bewuste reiziger zal merken dat de natuurbescherming, emissie reductie en afvalbeheer nog niet optimaal zijn in Peru. Dus wat kunnen we dan het beste doen tijdens onze reis in Peru, als we ons als milieu bewuste reiziger te gedragen en om ons “groene bewustzijn” gerust te stellen?

We hebben vijf opties voor je op een rijtje gezet om zo steeds de beste keuze te maken gedurende je rondreis in Peru en je verblijf in Cusco!

UIT ETEN in Cusco

Cusco is beroemd z’n culturele rijkdom en historische bezienswaardigheden en wordt ook steeds beroemder om z’n Peruaanse keuken. En daarmee bedoel ik niet de McDonalds en de Kentucky Fried Chicken restaurants die je aan de Plaza de Armas kan vinden, maar de lokale Peruaanse restaurants waar ze vers en heerlijk eten aanbieden.

Ook al houdt de Peruviaanse keuken van vlees, zijn er steeds meer plekken waar je ook heerlijk vegetarisch kan eten.

Blue Alpaca Restaurant,
Choquechaca straat, nummer 278, tweede verdieping
(Tussen de Plaza de Armas en Plaza San Blas)
Hier wordt vegetarisch en Peruaans eten geserveerd.

Mr. Soup, Saphi street, Cusco
(verlenging van Plateros straat vanaf de Plaza de Armas)
Serveren heerlijke vers-gemaakte soep. Een goed alternatief tijdens een koude regenachtige dag in Cusco. Soep of “crema” is een belangrijk deel van het Peruaanse dieet.

Mr. Soup,Cusco

Greens,
Santa Catalina Angosta, Cusco
(Plaza Santa Catalina, dichtbij de Plaza de Armas)
Dit restaurant gebruikt alleen organische producten om hun heerlijke gerechten te bereiden. Ze kopen al hun producten van lokale leveranciers die duurzame landbouw en fok praktijken toepassen.

BARS AND CAFES

Bars and Cafes in Cusco

Zelfs in Cusco is er een Starbucks te vinden. Veel toeristen en reizigers kiezen ervoor om hier naar toe te gaan; de Starbucks is centraal gelegen aan de Plaza de Armas en belooft hoge kwaliteit koffie. In dit koffie producerende land (Peru is nummer 5 in de export van koffie Arabica) zouden er toch gelijkwaardige of zelfs betere alternatieven moeten zijn waar ze goede koffie verkopen en ook de lokale leveranciers steunen? En ja hoor, die zijn er!

Café Eusebio & Manolo
Carmen Alto 116, Cusco (aan de Plaza San Blas)

Café Eusebio & Manolo

Café Ayullu
Almagro straat, 133, Cusco
(Tussen de Plaza de Armas en de Qoricancha)

Café Punchay
Choquechaca straat, 229, Cusco
(Tussen de Plaza San Blas en de Plaza de Armas)

Bars and Cafes in Cusco

IN DE STAD CUSCO

Het verkeer in Cusco mag dan op voor toeristen op het eerste gezicht chaotisch lijken, de meeste auto’s lijken niet geregistreerd en dan hebben we het nog niet eens over de uitlaat filters om de uitstoot te verminderen. Hoe kunnen we ons milieu-bewuste gevoel inschakelen en iets doen om de uitstoot te verminderen tijdens het reizen?

De eerste optie is simpelweg om de korte afstanden te lopen in plaats van de taxi te nemen. De taxis hier zijn namelijke de ergste milieu vervuilers die er zijn.

Als je weet waar je naar toe wil en je voelt je avontuurlijk dan kan je ook met de bus. Wist je dat de stad z’n eigen lokale bus systeem heeft? Het vergt wel enige oefening om aan dit systeem te wennen.

Het bus systeem in Cusco wordt niet uitgevoerd door de overheid maar door een aantal particuliere busmaatschappijen die allemaal hun eigen route rijden.

Elk bedrijf en elke route heeft een naam die beide op de voorruit staan beschreven soms in mooie grote letters en soms in iets te kleine letters. Met de komst van de grote busmaatschappijen staan de bestemmingen nu ook op de zijkanten van de bussen. Maar om er zeker van te zijn dat je de goede kant op gaat vraag het aan diegene die tijdens de stops de volgende bestemming schreeuwt. Je betaalt een kleine vergoeding (in de stad tussen de 0,50 en de 0,70 Soles) wanneer je uitstapt of tijdens de rit. Het is ook mogelijk om te vragen of de bus wil stoppen op een plek waar geen halte is.

Een kleine samenvatting:

  1. Vraag of de bus in de goede richting gaat
  2. Stap in en betaal voor je buskaartje
  3. Laat de chauffeur of de assistent weten waar je eruit wil
  4. Stap uit en betaal als je dat nog niet had gedaan

Als je tours in Cusco wilt doen, dan kun jekiezen tussen lokaal transport of een toeristische tour b.v. naar de Sacred Valley. Een Sacred Valley Tour wordt meestal aangeboden inclusief de bus, een gids en een maaltijd bij een van e restaurants onderweg. Tijdens de Tour door de Heilige Vallei bezoek je o.a. pisac, Urubamba, Ollantaytambo en Chincheros.

SOUVENIRS KOPEN in Cusco

Is het niet vreemd dat de meeste truien en sieraden die je als souvernirs in Cusco kan kopen, worden verkocht op de markt en er allemaal hetzelfde uitzien en toch worden beschreven als zijnde handgemaakt? Denk daar maar eens het jouw van.

Alle aankopen helpen de lokale Peruanen, maar er de écht handgemaakte souvenirs brengen meer op voor de locale Peruanen en hun families en helpen het in het directe levensonderhoud te voor zien,meer dan de andere souvenirs.

Hier zijn een aantal goede opties voor het kopen van eerlijke souvenirs in Cusco:

Centre for Traditional Textiles of Cusco

603 Avenida El Sol, de hoofdstraat richting de Plaza de Armas.
Hier kan je een grote verscheidenheid aan geweven stoffen kopen zoals truien, mutsen, handschoenen, dekens en riemen. Dit centrum is en non-profit organisatie die het behoud van de Andes textiel tradities promoot. Deze organisatie functioneert als een fair-trade verkoop punt en steunt de lokale weef gemeenschappen.

Andean Magic Art Jewelry

Parque España E-3 Ucchullo Grande, ten oosten van de Plaza de Armas
Deze winkel verkoopt en produceert sieraden in Peruviaanse style en is toegewijd aan het inhuren van van mensen uit plattelandsgebieden. De trainees leren de duurzame ambachtelijke vaardigheden in een achtjarige opleiding. Ze bieden ook rondleidingen door de werkplaats waar je de producent aan het werk kan zien.

Meer tips voor Shopping in Cusco.

Andean Magic Art Jewelry

BOODSCHAPPEN DOEN in Cusco

Als je voor een langere tijd in Cusco bent, heb je misschien de mogelijkheid om te koken. Dan is het natuurlijk leuk (en goedkoop) om naar de markt gaan! Het is moeilijk om je advies te geven over het eten (van klaargemaakte maaltijden) op de markt: de een kan er goed tegen, de ander niet.

Hoewel ga sowieso naar de lokale marketen voor verse, lokale producten. Cusco heeft drie centraal gelegen markten:

San Pedro markt

Vlakbij de Plaza San Francisco, door de poort, loop je recht naar de San Pedro Markt.
Deze grote markt heeft al de status van een toeristen attractie bereikt. Je kan er groente, fruit, sapjes, kaas en souvenirs vinden.

San Pedro market in Cusco

San Blas markt

Dichtbij Lucrepata straat en de Plaza San Blas. Op deze wat kleinere markt vind je  groente, fruit, kaas en je kunt er heerlijke, goedkope verse sapjes drinken.

Wanchaq market

Vlakbij Avenida Tullumayo (Parallel straat van Avenida del Sol)
Een grote markt waar je niet alleen groente, fruit en kaas vindt, maar ook kleding, keuken gerei en alles wat je maar nodig hebt. 😉

Twee laatste tips:

  • Het is beter om vlees in de supermarkt te kopen
  • Neem je eigen boodschappen tas mee om zo plastic tasjes te besparen.

Wil je dit artikel in het Engels lezen?
5 green and fair choices for travelers in Peru

Wil je dit artikel liever in het Spaans lezen?
5 opciones verdes, justas y locales para los viajeros en Cusco

Thanks to Meike Zimmermann (Cusco, 2016)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *