Enkele tips tegen de hoogteziekte in Peru

14 Sep
14,295
Views
0 Kommentaars
Viajando en Perú
Saturday September 14, 2019 - Gepost door in de categorie Adventure Travel, Cusco

Enkele tips tegen de hoogteziekte in Peru

Als je door Peru reist, wil je de hoogteziekte graag zo snel mogelijk onder controle hebben. Daarom hebben we hier wat tips op een rijtje gezet!  Want in Peru ga je ongetwijfeld plaatsen zoals Cusco, Huaraz en Puno bezoeken. Deze prachtige bestemmingen liggen allemaal op meer dan 3000 meter boven zeeniveau.  Lees hier meer over Enkele tips tegen de hoogteziekte in Peru.

Er is een best kans dat je bij aankomst in een van deze plaatsen, de hoogte zult voelen. De symptomen van hoogteziekte of “soroche”, zoals het in Peru genoemd wordt, zijn: kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid en slaapproblemen.  Maar maak je geen zorgen. De meeste reizigers hebben weinig problemen om aan te passen aan de hoogte. De meesten hebben wat last van kortademigheid wanneer ze de vele heuvels en trappen opgaan in Cusco.  Maar anderen zullen meer tijd nodig hebben om te acclimatiseren en onder meer symptonen lijden. Volg deze stappen en bestrijd zo de hoogteziekte in Peru.

Trekking in Peru

Als je een trektocht in Cusco gaat doen, zoals bijvoorbeeld de Inca Trail naar Machu Picchu of de Salkantay trektocht, of een andere Machu Picchu Trek, dan raden we altijd aan om een paar dagen voor de start van de trektocht in Cusco aan te komen. Iedereen kan last krijgen van hoogteziekte, zelfs de meest getrainde of de meest gezonde reiziger. Voor de meesten voelt hoogteziekte echter aan als “een stevige kater” (althans volgens de website altitude.org; lees hier meer over hoogteziekte).

Het grootste probleem is dat de lucht in de Peruaanse Andes droog en ijl is. Door de ijlheid zul je korter en sneller ademen, en door de droogte, zul je uitdrogen. Dit komt doordat je bij elke adem die je uitademt meer water verliest dan dat je zult winnen bij de volgende adem. Het is deze uitdroging die je hoofdpijn kan bezorgen.

 

trekking-in- cusco-peru

 

Last van hoogteziekte in Peru

Als je voelt dat de hoogte haar tol eist, kun je het beste een of twee dagen rust te nemen. Vermijd fysieke inspanning, en doe rustig aan wanneer je in de stad rondwandelt, vooral als je moet klimmen. Zeker in het begin moet je alcohol en roken vermijden.  Slaappillen kunnen de hoogteziekte erger kunnen.  Het is ook belangrijk om te weten, dat de kans op verbranden en een zonnesteek aanzienlijk hoger is op grote hoogtes. Vergeet dus geen zonnecrème op te smeren en je ogen te beschermen. Zelfs als het bewolkt is, kan de zon schadelijk zijn.

>  Lees meer over het Klimaat in Peru

Plan je trip naar Peru


Je kan het best je trip naar Peru zoveel mogelijk op voorhand plannen. Sommigen raden aan om niet meteen naar een locatie op grote hoogte te vliegen maar om je lichaam te laten wennen door langzaamaan te stijgen, al is dit niet altijd mogelijk.

> Lees meer over het voorbereiden en plannen van een reis naar Peru.

Indien je meteen vanuit Lima naar Cusco vliegt, dan zul je waarschijnlijk niet te veel last hebben maar het is dan wel belangrijk dat je het de eerste dagen wat rustig aan doet en dat je de bovenstaande tips opvolgt. Neem ook medicatie tegen hoofdpijn (Paracetamol, Ibuprofen or Dexamethasone) en tegen misselijkheid (Dimenhydrinate or Metoclopramide) mee. Er bestaat ook een pil, Diamox, tegen hoogteziekte. Deze pil combineert verschillende componenten die de symptomen verminderen.

 

Tijdens de rondreis in Peru

Indien je naar een hoger gebied reist, zoals bijvoorbeeld over land van Lima naar Cusco, dan kun je beter zwaar eten (zoals vet eten, of vlees) zo veel mogelijk vermijden. Eten zoals fruit, brood, ontbijtgranen en lokale granen zoals quinoa worden aangeraden. Vermijd ook roken en het drinken van alcohol.

Drink wel veel water, ongeveer 4 tot 5 liter per dag. Het is heel belangrijk om jezelf gedehydrateerd te houden. Probeer ook eens mate de coca, heet water met coca bladeren, dat door zowel Peruanen als toeristen gedronken wordt. Het helpt ook de spijsvertering.

 

cusco-city-overview

 

Als je lijdt onder hoogteziekte

Rust is belangrijk wanneer je last hebt van de hoogteziekte symptomen. Licht je hoofd ongeveer 30 graden van je bed op; dit helpt tegen de hoofdpijn en de misselijkheid. Het is ook belangrijk om voldoende te drinken: water of mate de coca (coca thee) helpen het best. Als je symptomen gematigd tot ernstig zijn, dan kan je het best een lokaal gezondheidscentrum opzoeken waar ze je zuurstof kunnen toedienen.

 

Tips

Heb je meer tips? Wat voelde jij je toen je op een grote hoogte aankwam? Wat werkte voor jou het best om ‘soroche’ te overwinnen? Plaats je  commentaar onderaan te plaatsen zodat ze andere reizigers in Peru kunnen helpen!

 

Heb je vragen of je reis naar Peru?

Neem gerust contact up met onze Trip Advisors!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*