Een unieke twee daagse tour het Qoyllur Rit’i Festival in Peru

14 Apr
1,537
Views
0 Kommentaars
Única Excursión de Dos días: Visita el Festival de Qoyllor Riti en Perú
Thursday April 14, 2016 - Gepost door in de categorie Culture, Events and Festivals

Een unieke twee daagse tour het Qoyllur Rit’i Festival in Peru
Reizigers in Peru hebben de kans om een uniek evenement mee te maken in de maand mei: Klim naar de top in de Ausangate bergpas samen met ongeveer 10,000 lokale pelgrims om “Qoyllur Rit’i”te vieren.
Negeer de lage temperaturen en de hoogte (4700 meter!) voor dit spirituele festival met muziek, kleurrijke kostuums en traditionele dans. Een groep van Dos Manos Travel gaat er heen. Ga met ons mee!

Beschrijving van de tour naar Qoyllur Rit’i
Op de eerste dag van de tour naar Qoyllur Rit’i vertrekken we met de bus vanaf Cusco naar Mahuayani (een reis van 4 uur). Daar begint de 8 kilometer lange hike/ pelgrim route. Terwijl je naar boven loopt zul je ook de lokale mensen naar boven zien klimmen met beelden van Jezus (ook andere heiligen) terwijl ze al zingend en muziek makend steeds dichter bij de top komen. Tijdens de hike zullen we een paar keer stoppen; je gaat de Peruanen zien knielen en bidden.
Overal langs de weg zijn kraampjes waar je eten en drinken kan kopen.

Tents-in-the-mountainside-of-qoyllur-riti-in-peru

Op de top bezoeken we het festiva: we lopen wat rond, eten typisch Peruaanse gerechten, we zien de dansers in hun prachtige kostuums en “pabluchas” we zullen een aantal ceremonies bijwonen. Het heiligdom waar het evenement plaats vindt, bestaat uit een grasvlakte met honderden tenten en onderdak voor de vermoeide klimmers. Het uitzicht is ongelooflijk, je ziet de besneeuwde bergtoppen, het water wat in stroompjes van de gletsjer afstroomt en de bronnen. Een grote kerk, de Capilla del Señor de Qoyllority, is het middelpunt van het festival.

qoyllur-riti-pilgrimage-in-cusco-peru

Wat is Qoyllur Rit’i?
Qoyllur Rit’i wordt vertaald als “ster sneeuw”. Het is een spiritueel en religieus festival dat jaarlijks wordt gevierd in het gebied van Cusco in Peru. Het vindt altijd één week voor het Christelijke festival “ Corpus Christi” plaats en het valt samen met de volle maan.
Zoals als bij heel veel feestdagen in Peru is dit festival een mix van het Katholieke geloof overgebracht door de Spanjaarden en het traditionele geloof van de Incas in Peru.
Volgens de kerk komt de oorsprong van dit festival uit 1780 met het verhaal van een herders jongen die bevriend was met een mestizo jongen. Het verhaal eindigt met de jongens die in de problemen komen, de herder gaat dood en wordt begraven onder een steen. Het beeld van Christus dat op deze steen verscheen werd later bekend als Lord of Qoyllur Rit’i.

qoyllur-riti-festival-in-cusco-peru

Volgens de inheemse mensen in Peru wordt dit festival al honderden zo niet duizenden jaren wordt gevierd, ter ere van de sterren en van Pleiades. De Pleiades verdwijnen uit het zicht in april en komen in juni weer tevoorschijn. Voor de Incas betekende dit een verandering van oud naar nieuw. Het geeft ook aan dat het weer tijd is voor de oogst en de tijd voor de winter zonnestilstand.

Het belangrijkste deel van het festival bestaat uit geweldige traditionele dansen en processies rondom het heiligdom van Qoyllur Rit’i. Mensen beklimmen de gletsjer om blokken ijs mee te brengen waarvan ze geloven dat ze helende krachten hebben. Voor de Peruanen is de zonsopgang ook een belangrijk deel van de viering. In de ochtend zijn er veel mensen die knielen voor de eerste zonnestralen.

ukukus-in-qoyllur.iti.peligrame-cusco

Dit hooggelegen heiligdom is moeilijk te bereiken en wordt dus vrijwel alleen bezocht voor speciale gelegenheden, zoals het festival voor Corpus Christi en een andere gelegenheid op 14 september. Het festival in juni wordt langzamerhand steeds bekender door antropologische studies en door reizigers die meedoen met de vieringen. Naar Qollur Riti gaan is een unieke ervaring voor reizigers, niet te vergelijken met het andere belangrijke toeristische evenement dat in juni plaats vindt: Inti Raymi of het Festival van de Zon.

Heb je zin om met ons mee te gaan? Laat het ons weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*