De beroemde Nazca Lijnen in Peru

31 Oct
2,733
Views
0 Kommentaars
lineas-nazca
Friday October 31, 2014 - Gepost door in de categorie Peru Travel, Travel Tips

Op 8 uur ten zuiden van de Peruaanse hoofdstad Lima vind je de Nazca Lijnen. Mysterieuze tekens in het woestijnzand van de stad Nazca. De lijnen beelden verschillende figuren uit; een kat, een kolibrie, een paar handen en nog honderden andere afbeeldingen. De Lijnen bedekken een oppervlakte van 500 km2! De meeste figuren zijn eenvoudig, maar een aantal zijn bijna 300 meter groot. Er is niemand die met 100% zekerheid kan zeggen waarom deze lijnen zijn gemaakt.

Feit is wel dat je de lijnen kan bezichtigen vanuit de lucht door er met een vliegtuig over te vliegen. Vanuit Lima, Arequipa of Cusco gaan er bussen naar Nazca. Hier wacht een vliegtuig je op. De trip in een Cessna (max. 6 personen) vliegt zo’n 30- 40 minuten over de lijnen. Voor mensen met een zwakke maag is dit niet echt aan te raden. Het is namelijk een klein vliegtuigje en de vlucht zal erg hobbelig verlopen. Wanneer je bang bent om reisziek te worden, let dan goed op wat je eet (als ontbijt) voordat je het vliegtuig instapt. Het is ook verstandig om reisziekte pillen mee te nemen. Wees wel voorzichtig met het kiezen van een vlucht. Er zijn in Nazca veel bedrijfjes die proberen je een zo goedkoop mogelijke vlucht aan te bieden. Deze prijzen zijn vaak te mooi om waar te zijn. De goedkopere vluchten duren even lang als de wat duurdere vluchten, maar het verschil zit hem in de kwaliteit van het vliegtuig en de piloot; met andere woorden betekend het dus een verschil in je eigen veiligheid.

 

The Story of the famous Nazca lines in Peru

 

Wetenschappers geloven dat de lijnen dateren uit 400 en 650 voor Christus en dat ze zijn gemaakt door de Nazca cultuur. Door het verwijderen van de rode toplaag en het blootleggen van de witte / grijze grond er onder, waren de Nazca mensen in staat om de lijnen en afbeeldingen te ‘tekenen’. Het is niet moeilijk om te ontdekken ‘hoe’ de lijnen zijn gecreeerd. Het is alleen nog wel een mysterie ‘waarom’ ze zijn gemaakt. De meeste onderzoekers zijn het erover eens dat het te maken moet hebben met religie. Anderen geloven dat de lijnen een deel van rituelen waren. De beeltenis van dieren kon bijvoorbeeld staan voor de vruchtbaarheid. En sommige lijnen lijken voor de stroming van water te staan. Mogelijk werden ze gebruikt om regen op te vragen.

 

The Story of the famous Nazca lines in Peru

 

De studie van de Nazca-lijnen gaat ver terug in te tijd. In 1553 werden de mysterieuze bevindingen in een boek genoemd van Pedro Cieza Leon, een Spaanse overheerser in Peru. Hij zag ze als markeringen voor routes. Eeuwenlang waren de lijnen min of meer vergeten, totdat in 1927 een Peruaanse archeoloog de lijnen zag tijdens een wandeltocht. De belangstelling keerde terug en in 1939 werden ze besproken op een conferentie in Lima.

 

The Story of the famous Nazca lines in Peru

 

Maria Reiche (1903-1998) was één van de eerste personen die grondig onderzoek deed naar de Nazca-lijnen. Ze begon als assistent van historicus Paul Kosok met het uitvoeren van veldonderzoek. Samen brachten ze de lijnen in kaart en probeerden ze de lijnen in relatie tot astronomische gebeurtenissen te evalueren. Reiche heeft 18 verschillende soorten dieren en vogels ontdekt en ze gebruikte haar achtergrond als wiskundige om te ontdekken dat de figuren een zeer nauwkeurige wiskundige precisie hebben. Ze bedacht een theorie waarbij de lijnen gebruikt werden als een zonnekalender en observatorium voor astronomische cycli.

 

The Story of the famous Nazca lines in Peru

 

Hoewel haar bevindingen werden ontvangen met gemengde reacties, zorgde haar werk er voor dat er weer aandacht werd besteed aan de lijnen. Met de winst die ze maakte met haar boek, organiseerde ze een campagne voor het behoud van de Nazca lijnen. Ze heeft veel geld geinvesteerd en flink gelobbyd voor het informeren van ambtenaren en het publiek over de lijnen.

Na het betalen voor particuliere beveiliging, heeft ze de overheid ervan kunnen overtuigen om de publieke toegang tot het gebied te beperken. Ze sponsorde de bouw van een toren in de buurt van de snelweg. Hierdoor kunnen bezoekers een blik op de lijnen werpen om ze te bewonderen zonder ze te beschadigen. Het mysterie van de Nazca-lijnen zal misschien nooit worden opgelost. Wat ook de reden van hun bestaan is, ze zijn zeker een bezoek waard.

 

The Story of the famous Nazca lines in Peru

 

Na het zien van de Nazca lijnen, brengen veel reizigers een bezoek aan de Chauchilla begraafplaats die op 30 kilometer verderop. Hier vind je pre-Spaanse gemummificeerde menselijke resten en archeologische kunstvoorwerpen. De begraafplaats is geplunderd door grafrovers. Hierdoor zijn menselijke beenderen en aardewerk verspreid geraakt. De begraafplaats wordt beschermd door de wet sinds 1997. Toeristen betalen ongeveer $ 8 voor een twee uur durende rondleiding op de begraafplaats.

Als je nog tijd over hebt kun je een bezoek brengen aan de Ballestas eilanden in de buurt van Pisco. Dit is een 4 uur durende busrit. De Islas Ballestas staan bekend als de Peruaanse Galapagos eilanden vanwege de rijke flora en fauna. Een andere bijnaam is ‘Het Galapagos van de armen’, vanwege de goedkope prijzen voor uitstapjes naar het eiland.

 

Wil je met korting een bezoek brengen aan de Nazca lijnen?

Dos Manos Peru biedt nu een reis aan met korting. Breng camera, lichte kleding, zonnebrand, water en snacks mee. Wilt je de lijnen van bovenaf zien, zonder te hoeven vliegen, dan kan je naar de Mirador Tower gaan. Het uitzicht zal niet hetzelfde zijn als wanneer je vliegt, maar je hebt wel de mogelijkheid om de lijnen van boven af te bewonderen. De Chauchilla begraafplaats is inbegrepen. Neem contact op met Dos Manos Peru voor de details van deze reis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*