Cusco viert feest in in maanden mei en juni

26 Apr
2,013
Views
0 Kommentaars
Cusco Celebrating: The Festival-Months May and June
Tuesday April 26, 2016 - Gepost door in de categorie Cusco, Events and Festivals

Als je Peru wilt beleven en ervaren, dan wil je ook zo veel mogelijk beleven van de Peruaanse cultuur. En juist tijdens de maanden mei en juni, dan zijn er vele mogelijkheden om niet alleen te kijken maar ook mee te doen met de traditionele vieringen. Er zijn vele belangrijke festiviteiten in Peru gedurende deze maanden waarbij reizigers en buitenlandse bezoekers meer dan welkom zijn om mee te doen. Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste festivals.

Qoyllur Rit’i festival: de grootste inheemse pelgrim tocht in Amerika.

Festival Qoyllur Rit’i: The biggest indigenous pilgrimage in America

Qoyllur Rit’i ( in Quechua betekent Qoyllur ster en rit’i betekent sneeuw, “ster sneeuw”) vindt plaats in de maand mei. Dit jaar wordt het ster sneeuw festival gehouden van 22- 24 mei in de Sinakara vallei vlakbij Cusco. Voor de inheemse bevolking van het Andes gebergte is dit festival een viering van de sterren. Het is speciaal gefocust op de sterren constellatie van Pleiades die elk jaar in april uit het zicht verdwijnt en terugkomt in juni. Deze constellatie staat voor de overgang van oud naar nieuw, de tijd voor de aankomende oogst en het nieuwe jaar wat voor de lokale mensen begint met de winter zonnestilstand. Dit festival met een pre-colombiaanse herkomst wordt al honderden zo niet duizenden jaren gevierd. Het Qoyllur Rit’i festival brengt een groot aantal mensen op de been om deze belangrijke tijd van het jaar te vieren met traditionele dans en muziek. Het belangrijkste evenement voor de inheemse non-christelijke bevolking is de opkomst van de zon op maandag morgen. Tienduizenden knielen dan voor de eerste zonnestralen zodra de zon opkomt aan de horizon. Mis dit bijzondere festival niet!
Dos Manos biedt een unieke ervaring van een 2-daagse trek naar de Qoyllur Rit’i.

Het festival van Corpus Christi

The Festival of Corpus Christi

Corpus Christi wordt in 2016 op 25 en 26 mei gevierd en is een jaarlijks evenement, één van de belangrijkste in Peru sinds de koloniale tijden. In de straten van Cusco hebben bezoekers en de lokale bevolking de kans om de typische Peruaanse gerechten uit elke regio te ontdekken zoals cuy (cavia) en chicha ( mais bier). Het hoofdgerecht tijdens Corpus Christi is Chirucchu in Quechua chiri= koud en uchu= hete peper. Dus wat is Chiriucchu? Dit gerecht bestaat uit kip, cavia, mais, chorizo en vele andere lokale ingredienten.
Er zijn vele processies, de grootste begint op de Plaza de Armas. Dit is een grote parade van heiligen en maagden die uit de verschillende kerken in Cusco komen, om zo het lichaam van Christus te begroeten precies 60 dagen na paaszondag. Deze parade is een spectaculair gezicht met alle 15 figuren samen. Corpus Christi is een mooie kans om een idee te krijgen over de rijke cultuur en tradities van de Peruanen in Cusco. Het is een geweldige mix van Spaanse, koloniale en de authentieke Peruaanse cultuur.

Het festival van de zonnegod “Inti Raymi”

The Festival of the Sun God “Inti Raymi”

Inti Raymi is waarschijnlijk één van de populairste festival in Latijns-Amerika onder de reizigers. Volgens de Inca religie heeft elke individu op aarde een voorouder in de sterren en andere hemellichamen. Daarom speelde de zon ook een belangrijke rol voor de Incas. De Inca mythe van de oorsprong begint met de geboorte van de eerste Inca als nakomeling van de zon. Hij kwam op deze wereld om het zonnige eiland “Isla del Sol” op het Titicaca meer. Vanaf daar ging hij opzoek naar geschikt land en kwam uit bij de vallei van Cusco waar hij zijn gouden staf in de grond plaatste en het benoemde tot “navel van de wereld”. Daar kunnen we tegenwoordig de Inca tempel Korikancha ( tempel van de zon) vinden. De Korikancha is daarom het absolute middelpunt van de wereld. Er waren twee gouden standbeelden van leeuwen aan de zijkanten van de tempel geplaatst die in lijn stonden met de zon. De ceremonie van Inti Raymi (zonnegod) wordt elk jaar in juni gevierd en begint bij de tempel. Dit festival is een ceremoniële aanbidding van de zon, gedaan op dezelfde manier zoals de Incas dat deden wanneer ze de winter zonnestilstand op het zuidelijk halfrond vierden. De ceremonies van de Incas, hun dansen en offers van de oogst van vorig jaar zijn bedoeld om de zon de aanbidden en om om bescherming en een goede oogst te vragen.

Deze viering vindt plaats op 24 juni in Cusco en bij Sacsayhuaman. Beleef deze unieke historische viering met Dos Manos!

Het festival van de oude Qeswachaka brug

The Festival of the ancient bridge of Qeswachaka

Dit festival draait om een oude indrukwekkende Inca brug. Elk jaar wordt deze 28 meter lange en 1,20 meter brede van touw gemaakte brug opnieuw uit en in elkaar gezet en weer op z’n originele plek gehangen. De brug bestaat volledig uit gras en overspant de rivier Apurimac. Door deze opvallende brug kunnen honderden bewoners in de omgeving de rivier oversteken. Elk jaar weven de vrouwen uit de lokale dorpjes de touwen van Ichu-gras voor de Qeswachaka brug en de mannen knopen de brug aan elkaar. De hele lokale gemeenschap werkt samen bij het herbouwen van de handgeweven gras brug en vieren de constructie met typische dans, bidden tot moeder aarde en een ceremoniële oversteek. De onglooflijke weef en constructie technieken worden van generatie op generatie doorgegeven sinds de brug voor het eerst door de Incas gebouwd werd. Elk jaar in juni komen toeristen en de lokale gemeenschappen samen om te kijken naar de reconstructie van de brug, een 500 jaar oude traditie. Qeswachaka wordt beschouwd als de laatste hangende brug van de Incas en werd door UNESCO tot nationaal erfgoed verklaard.

Beleef de vernieuwing van deze eeuwenoude Inca traditie dit jaar in juni. Ben jij dapper genoeg om de brug over te steken?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*