Dos Manos Peru Travel

Dos Manos Peru Travel Blog

Exploring Peru

2840 views

Beste souvenirs in Peru

Top 4 Best Souvenirs to Buy In Peru

Beste souvenirs in Peru | Peru is een paradijs voor souvenir-hunters and shop-addicts. Tijdens je reis door Peru zul je veel traditionele markten en souvenirwinkeltjes vinden, met name in steden als Lima, Cusco en Arequipa., maar ook bij de meeste attracties in de Heilige Vallei van de Inca’s. Zo moet het niet al te moeilijk zijn om iets speciaals te kopen om mee naar huis te nemen uit Peru! Maar wat zijn nou de beste Peruaanse souvenirs om te kopen en mee naar huis te nemen? Hoe koop je een leuk, goed product voor een eerlijke prijs?

In deze blog vertellen we je de geheimen van souvenir-shopping in Peru. Check onze lijst van unieke en bijzondere souvenirs om te kopen in Peru en check de geheime tips. Zo ben je goed voorbereid voordat je naar de winkels en markten in Peru gaat om de beste souvenirs in Peru voor je geliefden thuis te kopen voor een goede prijs, voor zowel koper als verkoper.

Beste souvenirs in Peru

1. Textiel (met traditionele Andes patronen)

Er zijn maar weinig landen die een grotere textiel traditie hebben dan Peru. Dit is dan ook de reden dat dit Zuid Amerikaanse land de ideale plek is om textiel te kopen!

Ondere andere de textielkunst op het Isla Taquile, één van de eilanden op het Titicacameer, is van ongekende kwaliteit. Dit komt doordat de weefcultuur hier duizenden jaren geleden al bloeide; de textielkunst van Taquile is dan ook opgenomen op de UNESCO Lijst van Ontastbaar Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Ook de stad Ayacucho is bekend om het textielwerk. De meest betoverende textielwerken zijn degene met een 3D print, waardoor het lijkt alsof het patroon letterlijk uit het materiaal komt.

Alpaca Textiles with Andean patterns

Peruaanse textiel is waarschijnlijk het meest populaire item onder toeristen op vakantie in Peru! In Cusco vind je leuke items (mutsen, truien, dekens, sokken, wanten, etc.) in talloze kleine winkels en markten door de hele stad. De reden waarom het textiel zo populair is? Het is mooi, praktisch en betaalbaar!

Je kunt Peruaans textiel mee naar huis nemen voor je vrienden en familie of gewoon wat kopen voor jezelf op reis door Peru. Mis de mooie truien, sokken, handschoenen, mutsen of sjaals van alpacawol niet. Ze zullen je goed warm te houden in de koude nachten van het Andesgebergte.

TIP #1 Trui van Baby Alpaca kopen in Peru?

Schrik niet als een verkoper j textiel van “Baby Alpaca” aanbiedt. Geen kleine alpaca moest sterven voor je trui. Deze uitdrukking betekent alleen dat de wol de eerste snede van een Alpaca is, dus het is nog zachter – en dus duurder! Houd er echter rekening mee dat je op de échte baby-alpacawol van hoge kwaliteit zult krijgen. Laat je niet gek maken!

Als je echte authentieke kleden wilt kopen, kun je ze het beste direct van de wevers zelf kopen (en niet van de re-sellers). Op deze manier leer je ook meteen iets van het weefproces en de geschiedenis van deze eeuwenoude traditie, én je kunt meer vertrouwens op de kwaliteit van het materiaal en het ontwerp.

2. Quinoa, Coca, Maca or Pisco als beste souvenir in Peru

Wat is een beter souvenir uit Peru dan een echt Peruaanse product (wat je misshien al kende van uit je eigen land)? Als je nadenkt over wat je in Peru kunt kopen, zul je een breed scala aan lokale producten vinden die een geweldig Peruaans cadeau zijn voor vrienden en familie. Of, een uitstekend souvenir voor jezelf, om je vakantie in Peru te herinneren! Had jij al bedacht dat Quinoa, Coca, Maca en Pisco uit Peru komen ?

 • Peruaanse Quinoa is waarschijnlijk een van de meest typische Andes-producten die je gemakkelijk mee kunt nemen, omdat het niet veel weegt. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Peruaanse Andes en wordt in Peru veel gebruikt voor diverse heerlijke gerechten. Heb je een lekker Quinoa-gerecht geproefd in Peru en zou hetzelfde gerecht thuis willen koken? Neem een zakje echte Peruaanse Quinoa mee! Ook je kook-enthousiaste vrienden en familie zullen genieten van een authentiek cadeau van je Peru reis.

Peruvian Quinoa

 • Coca thee of Coca snoepjes zijn ook leuke souvenirs en makkelijk mee te nemen in je koffer. De cocaplant was heilig voor de oude Inca’s vanwege het gebruik als medicinale plant. Tot op de dag van vandaag wordt cocathee of “mate de coca” veel gedronken in Peru – vooral in Cusco en Puno – omdat de thee, en de gekauwde cocabladeren geacht worden hoogteziekte en buikpijn te verlichten! Je kunt zelfs snoepjes van coca kopen in de straten en winkels in Peru! Zeker een leuk cadeau!

Coca tea or Coca caramels

TIP #2 Cocabladeren kopen in Peru?

Let op: het is mogelijk dat je geen cocabladeren mee mag nemen. Check dit even goed met de douane; naar de VS kun je ze sowieso niet meenemen (dus ook niet op doorreis). Als je het niet zeker weet, kun je de geen cocablaadjes kopen, maar in theezakjes (van coca blad)

 • Macapoeder Waarom ga je niet voor een bijzonder souvenir en neem je iets natuurlijks en speciaals mee? Wist je dat de Macawortel uit de Andes in Peru een populaire natuurlijke energizer is? Maca in poedervorm is niet alleen rijk aan mineralen en vitamines, maar staat ook bekend als een “natuurlijke Viagra” vanwege zijn afrodiserende krachten. Een kleine lepel Macapoeder per dag kan echter ook het perfecte natuurlijke supplement zijn om je verfrist en fitter te voelen! Maca heeft een balancerende werking op de zenuwen en de menselijke hormoonhuishouding, wat helpt bij het voorkomen van vermoeidheid, stress en zelfs depressie!

Maca Powder

TIP #3 Neem je Peruaanse Maca mee?

Denk eraan dat je geen wortels of levende planten uit Peru mag exporteren. Gemalen Maca is prima te exporteren en mag wel.

 • Peruviaanse Pisco Heb je genoten van de heerlijke Pisco Sours in Peru? Waarom neem je geen fles mee en maak je er een paar voor je vrienden thuis? Je kunt de beroemde originele Peruaanse Pisco voor je vrienden en familie als cadeau meenemen of jezelf een fles kopen en ze uitnodigen voor “Pisco Sour Night” en foto’s van je Machu Picchu Tour laten zien!

Peruvian Pisco

TIP #4 Pisco als souvenir?

Neem niet te veel mee. Je kunt wat pisco mee naar huis nemen, maar week geen argwaan op bij de douane door grote hoeveelheden producten mee te nemen.

3. De Toros de Pucará & Items vanTotora Riet

Toros de Pucará, of de Stieren uit Pucará, is een populair geschenk onder Peruanen. De kleine stierenfiguren dienen als decoratie in de huizen en zijn gemaakt van keramiek dat in verschillende kleuren is beschilderd. Ook kun je grotere stierenfiguren zien op de daken van de huizen in Peru! De stieren zijn meestal een geschenk aan de huiseigenaren en worden verondersteld geluk en voorspoed te brengen aan de familie die in het huis woont. Als kleinere, gekleurde versie zullen ze de ontvanger veel goede wensen sturen.

Wat betekenen de kleuren van de Toritos de Pucará?
 • Wit – bescherming en vrede
 • Zwart – blijf jaloerse blikken weg
 • Rode liefde
 • Geel – geld

De Toritos (of Toros) de Pucará worden altijd in paren gegeven. Wel lastig te vervoeren, maar wat een leuke manier op Peruaanse traditites te delen met de mensen thuis.

TOTORA
Een trip naar de Drijvende Uros Eilanden op het Titicacameer zou niet compleet zijn zonder de aanschaf van een sieraad van totora riet – Hetzelfde soort riet als waarvan de eilanden zelf zijn gemaakt. Gelukkig zijn er genoeg plekken om deze sieraden te kopen: op de eilanden zal je namelijk merken dat in bijna elk huis wel sieraden of kleine spulletjes van dit speciale soort riet wordt verkocht!

Dit is niet alleen een leuke, originele souvenir om mee te nemen uit Peru, maar het helpt de eilandbewoners ook nog eens om een inkomen bij elkaar te sprokkelen, zodat ze op deze unieke manier kunnen blijven leven.

TIP #5 De eilandbewoners maken ook levendige textielwerken die weer heel anders zijn dan die van Isla Taquile (zie hierover). Zorg er dus zeker voor dat je beide weeftradities checkt!

4. Beste souvenirs in Peru: het Inca Kruis

De vorm van het Inca Kruis (Dat ook wel bekend staat als ‘Chakana’ of ‘La Cruz Andina) is een veel voorkomend symbool in Peru. Tijdens je reis door het Oude Land van de Inca’s is de geometrische vorm, ontworpen in de vorm van een kruis met een gat in het midden, is je het Inca Kruis vast al eens opgevallen!

Peruvian Jewellery: The Inca Cross

Het Inca-kruis symboliseert het geloof in het hart van de Inca-cultuur. Het gat vertegenwoordigt het centrale punt van het rijk; Cusco. De zijden met drie treden hebben verschillende interpretaties, hoewel de meest voorkomende is dat ze de drie stadia van het Inca-leven vertegenwoordigen:

 • waaronder de lagere of onderwereld, Uqhu Pacha (normaal weergegeven door de slang)
 • het midden van de mensenwereld, Kay Pacha (afgebeeld door de poema) en
 • de bovenwereld van de goden, Hanan Pacha (weergegeven door de condor).

Je vindt dit mystieke symbool in alles, van weefpatronen in Peruaans textiel, schilderijen en zelfs prachtige sieraden.

TIP #6

Laat je niet oplichten door straatverkopers of outdoor-markten! Vaak word je hier verleidt om hoge prijzen te betalen voor ‘echt zilver’. Dit is echter vaak niet het geval. Als je echt op zoek bent naar gouden en zilveren producten van hoge kwaliteit, ga dan langs bij een betrouwbare juwelier.

5. Gedetailleerd Uitgesneden Pompoenen

Als je in je zoektoch naar het beste souvenir in Peru op zoek bent naar iets unieks, kun je een uitgesneden pompoen kopen. Deze kunstvorm wordt  al 1000 jaar al toegepast en werd oorspronkelijk gebruikt om een verhaal uit te beelden. Deze verhalen gingen over festivals, romantiek en folklore en werden tot in de kleinste details getoond. Deze unieke souvenirs zijn in de souvenirwinkels in heel Peru te vinden.

Gedetailleerd Uitgesneden Pompoenen

TIP #7 De prijs van deze calabasas hangt af van de details. De beste en mooiste kunnen tot de 100 euro kosten! Er zijn echter ook wat kleinere en eenvoudigere voor zo’n 25 soles.

6. Decoratieve Kerststal

Een andere must-have souvenir voor mensen die naar Peru zijn geweest en op zoek zijn haar de beste souvenirs in Peru,  is een “retablo” of kerststal: een decoratieve houten doos gevuld met miniatuurobjecten, oorspronkelijke bedoeld was om boven een religieus altaar te plaatsen.

Tegenwoordig heeft zo’n retablo echter niet uitsluitend een religieus thema. Er zijn namelijk ook verschillende dozen te vinden waarin de eeuwenoude Peruaanse gebruiken en folklore tot in detail wordt getoond. Je kunt een retablo kopen in de betere souvenirwinkel, al komen ze oorspronkelijk uit Ayacucho, waar ze worden verkocht vanaf 50 Soles op de lokale markten.

TIP #8 De beste retablo-maker van Peru is Silvestre Ataucusi Flores, die vanuit zijn werkplaats in Ayacucho de mooiste handwerken maakt. Je kan hem zelfs vergezellen in zijn werkplaats om met je eigen ogen te zien hoe hij de kleine poppetjes maakt met een mix van gips en gekookte aardappelen!

7. Zout Van de Zoutmijnen van Maras

Als je de beroemde zoutmijnen van Maras (Salinas de Maras) in de Heilige Vallei van de Incas hebt bezocht, dan heb je het speciale roze zout uit deze regio al gezien. Door middel van evaporatie wordt het zout uit deze schitterende witte baden gewonnen; deze techniek die al door de Inca’s werd gebruikt!

Hoewel er geen speciale gezondheidsredenen zijn van het eten van het speciale Maras zout, is het wel een van de beste souvenirs in Peru om de foodies thuis mee te verassen! Het unieke roze zout is het goedkoopst bij de mijnen zelf, maar het is ook te kopen in verscheidene winkels door het gehele land.

TIP #9 Neem een tour naar de zoutmijnen van Maras en bewonder de parelwitte zoutbaden. Wanneer je hier bent merk je pas écht hoe groot de mijn eigenlijk is!

8. Lama Knuffels

Vond je het nu leuk om op de foto te gaan met Lama’s bij Machu Picchu of is de straten van Cusco? Dan spreekt het je vast aan om te investeren in een lama souvenir! Laat je vrienden en familie ervaren hoe knuffelbaar deze beestjes zijn (ze zijn immers gemaakt van echt wol). Vergeet ook zeker niet om een paar sleutelhangers voor jezelf te kopen!

Heb je nog tips voor anderen die op zijn zijn naar het de Beste Souvenirs in Peru?  Post je tips hieronder!

TIP #10 Schaam je niet om af te dingen op de prijzen! Over het algemeen word je als toerist natuurlijk engiszins overvraagd. Natuurlijk wil je ook niet té hard afdingen (de verkopers verdienen zeker ook winst), dus hou het gezellig en realistisch; dan is het een leuk onderdeel van de ultieme koopervaring in Zuid-Amerika!

 
Wil je dit artikel liever in het Engels lezen?
Top 4 Best Souvenirs to Buy in Peru
 
Wil je dit artikel liever in het Spaans lezen?
Los Cuatro mejores Souvenirs de Perú

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *