Dos Manos Peru Travel

Dos Manos Peru Travel Blog

Exploring Peru

2542 views

Beste Jungle Tours in Peru

Best Amazon Tours in Peru

Alle info met betrekking to Manu, Tambopata en Iquitos

Wat is de beste plek om naar de jungle t gaan in Peru? Dit is geen eenvoudige vraag. Het regenwoud in Peru omvat ongeveer 60% van het hele land. De Peruaanse Amazone is uitgestrekt en bij het voorbereiden van je reis naar Peru, moet je beslissen wat de beste Amazon-tours in Peru zijn. In dit artikel zullen we de hoogtepunten van de Amazon-tours naar het Manu National Park, Tambopata en Iquitos laten zien. Dos Manos Travel Peru promoot verantwoord toerisme op deze drie unieke bestemmingen. Hier vind je alle info met betrekking to Manu, Tambopata en Iquitos voor de beste jungle Tours in Peru.

I – Beste Jungle Tours in Peru: Manu Tours

Wil je genieten van de warme en vochtige lucht die je ademhaling zwaartmaakt en je lichaam lekker loom? Luisteren naar de kikkers en insecten die ‘s nachts fluiten of wakker worden met een orkest van honderd verschillende vogelgeluiden? In Manu kun je achterover leunen en genieten van de wind tijdens een boottocht over de rivier, vers fruit eten, het regenwoud dag en nacht verkennen en vele soorten flora en fauna zien. Manu is een geweldige bestemming voor jou.

Amazon river tours Iquitos Pacaya Samiria

Het Nationaal Park van Manu is een Werelderfgoed; hier vind je een enorme biodiversiteit. Manu ligt in het departement Cusco en Madre de Dios, inclusief het hele stroomgebied van de rivier de Manu. Manu is het enige nationale park in Latijns-Amerika dat een volledig scala aan omgevingen beslaat, van lage, tropische jungle tot koude en hoge graslanden van meer dan 4.000 meter of 13.123 voet boven zeeniveau. Het park werd opgericht op 29 mei 1973 en heeft een oppervlakte van 1.716.295,22 hectare.

De ingang van Manu National Park ligt op ongeveer 10 uur rijden van Cusco met de bus, inclusief wat tijd om onderweg verschillende haltes te bezoeken. Eenmaal aangekomen, neem je een boot nemen naar je bestemming, afhankelijk van waar je heen gaat.

Een van de belangrijkste attracties van het Manu National Park zijn de kleilikstenen of collpas, een natuurlijke voedingsbodem voor ara’s en parkieten. Manu heeft ook een van de meest gerenommeerde onderzoekscentra in de Amazone: het biologische station van Cocha Cashu. Een groot deel van het park is inheems grondgebied, waaronder 30 gemeenschappen die Quechua spreken en veel Amazone-stammen, waaronder de Matsiguenka, Amahuaca, Yine, Amarakaeri, Huashipaire en Nahua-bevolking.

Amazon tours Pacaya Samiria

Manu is een van de prominente voorstanders van ecotoerisme in Peru. Ecotoerisme is een vorm van toerisme die de natuur in stand houdt en zorgt voor duurzame ontwikkeling van gemeenschappen met natuurlijke habitats. Het park bevat 221 soorten zoogdieren, waaronder de otorongo (jaguar), zwarte panter, tapir, halsbandpekari, hert, capibara, slingeraap, enz. Op het gebied van vogels zijn de opvallendste de harpij-adelaar, jabiru, roze lepelaar, junglegans en de nationale vogel: haan van de rots.

Best Amazon Tours in Peru

Dos Manos biedt Manu-tours aan naar zowel de Culturele Zone (4 of 5 dagen) als de Gereserveerde Zone van Manu National Park (7 of 8 dagen). Manu is geweldig voor mensen die een reis naar de jungle willen en zich willen overgeven aan het diepe oerwoud. Alle tours zijn inclusief optionele zip-lining en raften op de rivier.

Beide zones bevatten de typische fauna van Manu National Park, maar er valt natuurlijk geen garantie te geven. Tours naar de Culturele Zone zijn over het algemeen korter en het gebied heeft educatieve, culturele, toeristische en recreatieve voorzieningen. De gereserveerde zone is voor gecontroleerd toerisme en wetenschappelijk onderzoek; het is geweldig voor echte ontdekkingsreizigers met meer tijd, terwijl de culturele zone een uitstekende plek biedt voor gezinnen of mensen die een eerste indruk van de jungle willen krijgen.

Zipline hanging bridges Tambopata Jungle

Activiteiten in Manu:

Vogels kijken, flora, fauna en landschap, wandelen, kamperen, onderzoek, fotografie en filmen.

Het weer in Manu

Manu Biodiversiteit Records:
1025 soorten vogels
221 soorten zoogdieren
1307 soorten vlinders
8 soorten wilde katten
15 soorten primaten
27 soorten ara’s
132 soorten reptielen
155 soorten amfibieën
300 soorten mieren
650 soorten kevers

Het lager gelegen deel van Manu heeft van een gemiddelde temperatuur van 35º C overdag en 25º C ‘s nachts. De temperatuur kan echter gedurende het jaar dalen als gevolg van langdurige perioden van hevige regen. Gedurende deze tijd is de maximumtemperatuur overdag 18º C, en de minimumtemperatuur is 10º C ‘s nachts. Het regenseizoen loopt van januari tot maart, maar er is het hele jaar door kans op regen. De beste tijd om Manu te bezoeken is tussen april en december.

Fauna Manu national park Peru

II – Beste Jungle Tours in Peru: Tambopata Tours

Tambopata biedt reizen aan voor reizigers met een geld- of tijdbudget; het is ook een geweldige bestemming om met kinderen en gezinnen naar toe te reizen. Dos Manos Travel biedt tours naar Tambopata aan die variëren van 2 dagen en één nacht tot 5 dagen en vier nachten. Dus als je op zoek bent naar een last-minute of diepgaande tour door de Peruaanse jungle, dan is Tambopata de optie voor jou!

Tambopata is een provincie en een Nationaal Reservaat dat bereikbaar is via het stadje Puerto Maldonado. Je kunt er met het vliegtuig vanuit Lima of Cusco naartoe reizen of vanuit Cusco een (nacht)bus te nemen. We raden aan om tussen december en maart te vliegen vanwege hevige regen, hoewel er het hele jaar door bussen zijn. Bij aankomst op de luchthaven of het busstation in Puerto Maldonado, neem je een boot langs de rivier om je lodge of bestemming te bereiken.

Tour Tambopata Giant Otter

Het Tambopata-reservaat heeft een oppervlakte van 274.690,00 hectare en ligt in het departement Madre de Dios en in de provincie Tambopata. Het Tambopata-reservaat wordt sinds 1990 beschermd en vóórdat de bescherming werd ingesteld, heeft het reservaat weinig te lijden gehad van visserij, jacht of houtkap, aangezien het gebied moeilijk te bereiken was.

Tambopata Biodiversiteit Records:
1200 soorten vlinders
103 soorten amfibieën
180 soorten vissen
169 soorten zoogdieren
103 soorten reptielen
632 soorten vogels
1255 plantensoorten

Tijdens de reis naar het Tambopata kun je mogelijk wel 3 tot 5 soorten apen zien (brulaap, bruine kapucijnaap, schemerige titi-aap, zadeltamarijn en doodshoofdaapjes), agouti en capibara (‘s werelds grootste knaagdier), de witte kaaiman en tientallen soorten vogels. Vergeet de sprinkhanen, schorpioenwespen, mestkevers, legermieren, tijgermotten en miljoenen soorten insecten niet.

Belangrijkste bezienswaardigheden van Tambopata

Een van de belangrijkste attracties van het Tambopata-reservaat is het Sandoval-meer, dat ongeveer 3,2 kilometer lang, 0,6 mijl of 0,96 kilometer breed en bijna 3 meter diep is. Het meer ligt in het stroomgebied van de Madre de Dios en is omgeven door palmbomen waar ara’s, toekans en aalscholvers te vinden zijn. Tijdens de boottocht kun je otters en schildpadden zien.

Een andere attractie in Tambopata zijn de eerdergenoemde collpas, of de kleiliksteen, gelegen aan de oever van de rivier. Een collpa is rijk is aan bepaalde mineralen zoals natrium, die helpen bij het neutraliseren van gifstoffen die aanwezig zijn in het dieet van de vogel. Hier verzamelen honderden vogels (papegaaien, ara’s en haviken) zich tussen 05.30 uur en 9.00 uur. De collpa’s zijn een perfecte plek voor vogelaars en vogelliefhebbers!

Tambopata is ook de thuisbasis van de inheemse groep Ese Eja, momenteel gegroepeerd in drie verschillende gemeenschappen, de Palma Real, de Sonene en de Infierno.

Amazon tours Tambopata Lake Sandoval

Klimaat in Tambopata

De gemiddelde jaartemperatuur is 26º C, maar schommelt tussen 10º C F en 38º C. De lage temperaturen worden veroorzaakt door koude Antarctische winden die door de Andes komen en het Amazonebekken binnendringen, met name in de maanden juni en juli. Het regenseizoen is van december tot maart. Daarom is de beste tijd om Tambopata te bezoeken tussen april en november.

Activiteiten

Observatie van fauna, flora en vogels, wandelen, kamperen, observatie van vlinders, foto’s maken en filmen.

III – Beste Amazon Tours in Peru – Iquitos Tours

Iquitos is de hoofdstad van het departement Loreto in het uiterste noorden van Peru. De stad is alleen bereikbaar per vliegtuig of via de rivier. Iquitos is een uitstekende bestemming als je een Amazone-cruise wilt maken, meer wilt weten over de Amazone-rivier en de ribereño-cultuur; degenen die langs de rivieroevers wonen en bestaan uit een mix van etnische achtergronden. Er zijn regelmatige vluchten naar Iquitos vanuit Lima, Tarapoto en Pucallpa.

Dos Manos Peru Travel biedt tours aan in Iquitos van minimaal 2 dagen en 1 nacht tot maximaal 5 dagen en 4 nachten als je op zoek bent naar korte of uitgebreide Peruaanse jungle-ervaringen. Als je vooral graag wilde dieren wilt zien, raden we Manu of Tambopata boven Iquitos. Iquitos heeft 458.600 inwoners die de Amazone-rivier en het bos gebruiken om te leven, te boeren, te jagen en te loggen, wat betekent dat dieren in het wild op de een of andere manier worden beïnvloed door menselijke activiteit (hoewel er wel dieren zijn).

Iquitos biedt een verscheidenheid aan biodiversiteit die weer anders is dn Manu of Tambopata. In Iquitos vind je vele soorten junglefruit, van cacao tot exotisch fruit zoals açaí, aguaje, cocona en camu camu. De fruitbomen groeien samen met andere planten van het bos, zoals de huimba, de wandelende palm, dikke rubberbomen en verschillende zigzaggende, oersterke wijnstokken. De jungle van Iquitos bevat ook een ‘natuurlijke apotheek’ met planten zoals chuchuhuasi, uña de gato en ajo sacha.

Manu eco bird watching Peru

Iquitos is tevens de thuisbasis van een indrukwekkende lijst van zoogdieren, waaronder de roze rivierdolfijn, grijze rivierdolfijn, Peruaanse eekhoornaap met zwarte dop, Boliviaanse eekhoornaap met zwarte dop, tamarijn met zadelrug, groothoofdige kapucijnaap, rode brulaap en bruin- drievingerige luiaard met keel. Je hebt ook een kans om de rode uakari, monnikssaki, Spix’s witvoorhoofdkapucijnaap, de Zuid-Amerikaanse neusbeer en de gigantische rivierotter te zien.

Iquitos Biodiversiteit:

18 soorten ara’s, papegaaien en parkieten
27 soorten roofvogels
(inclusief de bedreigde)
harpij en sierlijke havik)
valken, reigers, zilverreigers, toekans,
uilen, spechten en ijsvogels
Vissen, reptielen en amfibieën:
inclusief de roodbuikpiranha, de paiche,
een van ‘s werelds grootste zoetwatervissen,
de bosmeester en anaconda, kaaimanhagedis
de reusachtige zwarte kaaiman, de geelvoetschildpad,
bedreigde rivierschildpadden en kleine kikkers
vogelspinnen en spinnen, wandelende takken,
schorpioenen, kevers, mieren,
motten, libellen en
de prachtige blauwe morpho-vlinder.

Klimaat in Iquitos:

De maximale gemiddelde temperatuur is 38 C en de gemiddelde lage temperatuur is 21 º C.

Activiteiten

Observatie van vogels, flora en fauna, navigeren door de rivieren van de Amazone, bezoeken aan de inheemse Yagua-groep en een bezoek aan de drijvende woonboten (afhankelijk van de maand van je bezoek).

*Houd er rekening mee dat we tijdens deze jungletochten niet kunnen garanderen dat je dieren in het wild zult zien.

Wat is beter: Iquitos of Tambopata?

Als je niet genoeg tijd hebt om diep het Manu National Park in te gaan en je wilt je junglebestemming per vliegtuig bereiken, dan heb je je keuze misschien beperkt tot Iquitos of Tambopata.

Manu National Park Tours

Hoe te kiezen tussen die twee? Iquitos versus Tambopata?

De waarheid is dat het allebei unieke plaatsen zijn om te bezoeken tijdens een reis door de jungle van Peru.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat Iquitos zelf een grote stad is (bijna 500 duizend inwoners) in de noordelijke jungle van Peru, terwijl Tambopata een natuurlijk beschermd gebied is in het zuiden van het land. Vanuit Iquitos is het mogelijk om Pacaya Samiria National Reserve en enkele andere natuurgebieden te bezoeken en zelfs over de Amazone-rivier te varen, die wordt beschouwd als de grootste ter wereld. In Tambopata kun je geweldige dieren spotten en genieten van de rust van de natuur.

Hoe reis je naar Iquitos en Tambopata?

Als je via Lima in Peru aankomt, kun je gemakkelijk naar zowel Iquitos als Puerto Maldonado – de stad waar je de reis naar Tambopata begint – vliegen.

Manu Pantera Peru

Vluchten naar Iquitos vanuit Lima duren ongeveer twee uur. Toeristen kunnen ook rechtstreeks van Cusco naar Iquitos vliegen, maar deze route is niet dagelijks beschikbaar.

Om in Puerto Maldonado te komen (het startpunt om naar Tambopata National Reserve te gaan), kun je vanuit Lima of Cusco vliegen; er verschillende vluchten. Je kunt ook een nachtbus nemen van Cusco naar Puerto Maldonado.

Kiezen tussen Iquitos en Puerto Maldonado?

Zowel de noordelijke als de zuidelijke jungle van Peru bieden ongelooflijke landschappen en zijn uniek, en beiden zeer de moeite waard. Toch zijn er verschillen, en de mogelijkheden om wildlife te spotten zijn in beide gebieden anders.

Over Iquitos

Iquitos is de meest bevolkte stad in de Peruaanse Amazone. De meeste mensen die er wonen zijn boeren. Hun activiteiten hebben het bos in de buurt van Iquitos aangetast, en het is moeilijk geworden om te genieten van wilde dieren in de gebieden dicht bij de stad. Iquitos is wel een uitstekende plek om een idee te krijgen van de ribereño-cultuur (de cultuur van de mensen die aan de rivier wonen).

Maar je kunt er wel wildlife spotten De beste optie om wilde dieren in de buurt van Iquitos te ervaren, is door een bezoek te brengen aan het Pacaya Samiria National Reserve, het op een na grootste beschermde natuurgebied in Peru of het Tamshiyacu Tahuayo Communal Reserve. Helaas zijn er geen lodges in Pacaya Samiria, maar je kunt wel in lodges in de buurt verblijven (sommige bevinden zich in Tamshiyacu Tahuayo Reserve). Een andere manier om de Pacaya Samiria te bezoeken is door een cruise te maken; dit is een van de meest luxueuze ervaringen die je als toerist in Peru kunt hebben.

Sunset Pacaya Samiria Iquitos

Over Puerto Maldonado/ Tambopata

Puerto Maldonado is een kleine stad zonder een lange voorgeschiedenis van industrie en migratie (vergeleken met Iquitos); de bossen bij Puerto Maldonado behoren tot de meest ongerepte ter wereld. De stad is niet heel interessant en wordt vooral gebruikt als vertrekpunt voor jungle-expedities. Een van de beste natuurgebieden om te bezoeken vanuit Puerto Maldonado is Tambopata, waar je verschillende soorten Amazone-lodges kunt vinden, van de meer eenvoudige tot zeer luxe.

Om je een idee te geven:
Tijdens een driedaagse reis naar Tambopata kun je drie tot vijf soorten apen, agouti’s, capibara’s (‘s werelds grootste knaagdier), witte kaaimannen, gigantische rivierotters en vele soorten vogels en insecten zien.

Met nog één dag extra (vierdaagse tour naar Tambopata), kun je het hart van het reservaat bereiken en de beroemde ara-kleilikken bezoeken, kuddes witlippekari zien en misschien zelfs een jaguar spotten (schattingen van zien: 25% – 30%).

Tour Tambopata Peru

Beste Amazone Tours in Peru: Wildlife en Natuur

Voor grote groepen ara’s & papegaaien is Tambopata de plek; ook voor vogel- en kikkersoorten, apenkijken en paden. Dit alles is niet te zien in het Iquitos-gebied.

Iquitos is de beste plaats voor rivierdolfijnen, er zijn meer soorten apen en het is een bijzondere culturele ervaring.

Tambopata biedt de betere wilderniservaring, vooral als je diep het reservaat ingaat; hier krijg je bovendien geweldige uitzichten, inclusief de Andes in de verte en ongelooflijke zonsopgangen.

Daar staat tegenover dat je alleen in Iquitos de echte, indrukwekkende Amazone-rivier zelf ervaart. De Madre de Dios en Tambopata-rivieren van Puerto Maldonado zijn beide zijrivieren van de Amazone en in het Amazonebekken, maar niet de eigenlijke Amazone-rivier zelf. Daarom kun je in Pacaya (Iquitos) prachige foto’s maken in het wijd open gebieden, lokale mensen/stammen zien, en reflecterende meren etc; Pacaya-Samiria is een soort mozaïek van rivieren en meren.

Travel to Iquitos Peru

Dus welk Amazone gebied in Peru is beter?

Of beter, wat maakt elke bestemming uniek? Wat is de beste plek om naar het regenwoud in Peru te gaan? Waar vind je de beste Amazon Tours in Peru?

In de buurt van Iquitos bieden excursies mogelijkheden om de ongrijpbare roze rivierdolfijnen van de Amazone te zien en bezoeken aan lokale inheemse gemeenschappen.

De tours in Tambopata staan bekend om hun klei-likstenen, de vogels, de excursies door Amazone-flora en leuke tours voor gezinnen met kinderen.

Wist je dat de meeste mensen beslissen naar welk jungle gebied ze gaan, afhankelijk van de rest van hun reisroute? Als je bijvoorbeeld al in Zuid-Peru bent (Machu Picchu & Cusco), is Tambopata een logische keuze, omdat het slechts 30 minuten vliegen van Cusco (of een nachtbus) is.

Voor Iquitos moet je eerst naar Lima gaan, het is dus zeker de moeite waard even goed te kijken hoe dat in je planning past. Denk eerst na over je vluchten, de kosten en de beschikbare tijd. De voordelen van naar Iquitos gaan zijn hierboven beschreven. Nu is het jouw keuze om te beslissen wat de beste Amazon-tours in Peru zijn, voor jou.

Advies nodig?
Neem gerust contact op met een van onze trip designers of schrijf een mailtje naar:
info@dosmanosperu.com
 

Wil je dit artikel liever in het Engels lezen?

Best Amazon Tours in Peru

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *