Dos Manos Peru Travel

Dos Manos Peru Travel Blog

Exploring Peru

1081 views

Arequipa: de witte stad van peru in de spotlight

Arequipa: Peru's White City in the Spotlight

De prachtige witte stad Arequipa, gelegen in het zuiden van Peru, heeft het allemaal! Eeuwige lente, een nabijgelegen strand, en bovendien fantastische architectuur, uitstekende winkelmogelijkheden, geweldige gastronomie, prachtige omgeving en…. de diepste kloof ter wereld!

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis en je houdt ervan om indrukwekkende koloniale bouwwerken te bezoeken, heeft de stad Arequipa veel te bieden. Maar juist ook natuurliefhebbers komen in de Witte Stad niet aan hun trekken! Lees meer over waarom de witte stad Peru een bezoek waard is in ons artikel Arequipa: de witte stad van Peru in de schijnwerpers..

Wat is er te zien in Arequipa?

Weet je waarom Arequipa de “Witte Stad” wordt genoemd?
De stad dankt zijn bijnaam aan het witte vulkanische gesteente, waaruit veel gebouwen in de stad zijn gemaakt. De gigantische vulkaan dicht bij de stad heet El Misti.

De kathedraal van Arequipa wordt als uniek beschouwd in Peru. Het beslaat de hele zijkant van de Plaza de Armas. De bouw begon in 1629, maar kreeg zijn huidige definitieve vorm na de wederopbouw in 1844. Het werd verwoest door een brand. Een paar jaar later werd de kathedraal opnieuw zwaar beschadigd door een sterke aardbeving in 1868. De kathedraal van Arequipa is een van de minder dan 100 kerken wereldwijd die de vlag van het Vaticaan mogen hijsen!

Santa Catalina convent Peru

Arequipa werd in 1540 door de Spanjaarden gesticht. Juist om die reden heeft de stad een duidelijk “Europees” gevoel. De architectuur heeft een prachtige mix van Europese en inheemse kenmerken, weergegeven door de sierlijke tempels en religieuze kloosters. Het beste voorbeeld hiervan is het Monasterio de Santa Catalina of Santa Catalina Convent).

Het klooster van Santa Catalina is een van de belangrijkste religieuze gebouwen die bewaard zijn gebleven uit het koloniale tijdperk. Gedurende deze tijd gaven veel rijke Spaanse families hun tweede dochter voor “God en het koninkrijk der hemelen” aan het klooster. Als gevolg hiervan woonden er tot 150 nonnen samen met hun bedienden in strikte omheiningen.

Santa Catalina convent Arequipa

Werelderfgoed
Bijna twintig jaar geleden door UNESCO aangewezen als cultureel werelderfgoed, werd het historische centrum van Arequipa door de VN beschreven als “een voorbeeld van versierde architectuur, een meesterwerk van de creatieve coalitie van Europese en inheemse kenmerken. Een koloniale stad uitgedaagd door de omstandigheden van de natuur, de inheemse invloeden, het veroveringsproces en evangelisatie, evenals voor een spectaculair natuurlijk scenario.”

De Iglesia de la Compañía is te vinden aan de onderkant van de Plaza de Armas. Het werd gebouwd van 1595 tot 1698 en wordt beschouwd als een perfect voorbeeld van de mix van de barokke en mestizo-bouwstijl. De gevel toont veel elementen van zowel de inheemse als de Spaans-katholieke cultuur.

Mis het Museum van de heiligdommen van de Andes niet. Het museum herbergt een van de belangrijkste archeologische vondsten in Zuid-Amerika van de afgelopen decennia: la ‘momia Juanita’ De mummie van een jonge Inca-vrouw werd in september 1995 op de top van de vulkaan Ampato gevonden door leden van de Amerikaanse archeoloog Johan Reinhard Expedition. Ze kreeg de naam Juanita.

Met de Dos Manos Arequipa City Tour bezoek je de indrukwekkende toeristische attracties van de witte stad en leer je about the geschiedenis van Arequipa!

Shoppen in Arequipa!

Arequipa is een bijzondere stad in Peru. In 1540 werd de “Witte Stad” gesticht door de Spaanse luitenant Garcí Manuel de Carbajal. Tegenwoordig is Arequipa de op één na grootste stad van Peru en biedt het zijn bezoekers veel geweldige activiteiten!

Op zoek naar leuke Peruaanse Souvenirs? Arequipa is een geweldige plek voor het souvenirs en de nummer één plek in Peru voor (baby)alpaca en andere wollen artikelen van topkwaliteit. Hier vind je de leukste designs en export kwaliteit sjaals, truien en andere.

De Mercado San Camillo nabij het centrum is een van de bekendste markten van de stad. Hier vind je alles wat je nodig hebt, van boodschappen van kleine restaurants tot souvenirs! Een andere artesan-markt bevindt zich op Plazuela de San Francisco. Maar ook in de kleine en mooie straatjes rond de Plaza de Armas, zoals in de Pasaje Catedral en Calle Santa Catalina, vind je werkelijk uitstekende winkelmogelijkheden.

Meer over ‘souvenir hunting’ in Cusco: where to buy the best souvenirs?

De Natuur rondom Arequipa

Wist je dat Arequipa wordt beschouwd als de wereldhoofdstad alpaca?
Je ziet honderden ambachtswinkels en kraampjes met goederen gemaakt van de delicate en zachte alpacawol die hier van bijzonder hoge kwaliteit zou moeten zijn!

Afgezien van de indrukwekkende koloniale en religieuze gebouwen, mag u de prachtige omringende natuur in Arequipa niet missen! Op loopafstand van de Plaza de Armas vind je de relaxte wijk Yanahuara. Bezoek de mirador om te genieten van het adembenemende uitzicht op de vulkaan El Misti die glorieus het stadsbeeld domineert.

Maak een dagtocht naar Puente Bolognesi of bezoek de watermolen, el Molino de Sabandina, die meer dan drie eeuwen oud is. De omliggende valleien bieden veel mogelijkheden voor avontuurlijke sporten, kamperen en wandelen!

Wilt u de bezienswaardigheden in Arequipa zien en ontspannen met een prachtig uitzicht buiten de stad? Dan is de Arequipa Campiña Tour perfect!

Colca Canyon: de diepste canyon ter wereld

Arequipa views Colca Canyon

De Misti
Het bekendste symbool van Arequipa, de Misti, piekt op een hoogte van bijna 6.000 meter. De hoogte maakt de klim naar de top meer over het niet bezwijken voor de effecten van ‘soroche’ (hoogteziekte) en minder over de technische aspecten van klimmen. Om deze reden beproeven veel mensen die zich sterk voelen op hoogte (maar niet per se gedode klimmers zijn), hun geluk. Uiteindelijk worden ze beloond met misschien wel het beste uitzicht van Arequipa!

Dit is niet genoeg? In de buurt van Arequipa vind je de Colca Valley en de diepste canyon ter wereld: Colca Canyon!

Met een diepte van 4.160 meter (13.650 ft.) is de Colca Canyon meer dan twee keer zo diep als de Grand Canyon in de Verenigde Staten! De Colca-vallei dankt zijn naam aan de modder- en stenen graanschuren die in de kliffen of grotten zijn uitgehouwen, “cola’s” genoemd, waar pre-Inca-culturen gewassen en zaden zouden opslaan. Tegenwoordig heeft de Colca-vallei kleurrijke kleine dorpjes waar de inheemse bevolking hun voorouderlijke tradities in stand houdt door middel van festivals, handwerk en landbouwterrassen. Je kunt hier ook de machtige Condor zien circuleren boven je hoofd in de sudderende hitte – dit dier was vroeger een van de drie heilige dieren van de Inca’s.

Colca Arequipa people typical dresses

Klinkt dit goed? Doe dan de 2-daagse Colca Canyon Tour or trek de indrukwekkende natuur in en doe de 3 – daagse hike in de prachtige Colca Vallei!

Heerlijk klimaat
Het is lekker lopen door de straten van Arequipa vanwege het warme en zonnige klimaat, het relatieve gebrek aan heuvels en heerlijke traditionele restaurants, of “picanterias”, die elke straat omringen. De historische wijk is ook bijna volledig gebouwd van “sillar”, of ashlar, een witte steen gevormd door de lava van de vulkanen die de stad domineren (de eerder genoemde Misti, Chachani en Pichu Pichu). Dit maakt Arequipa helderder en zorgt voor een prachtig contrast met de perfect blauwe lucht.

De meeste Colca Canyon-wandelingen beginnen in het slaperige stadje Cabanaconde. Je kronkelt over rotsachtige haarspeldbochten totdat je bij een brug komt die uitkijkt over de Colca-rivier. Terwijl we de kloof in reizen en genieten van de bijbehorende temperatuurstijging terwijl we naar beneden gingen, vermaakte onze gids ons met lokale mythen en informatie over flora en fauna in de kloof.

Een ander beroemd dorp in de Colca Canyon is Chivay, de toegangspoort tot de Colca Canyon. Chivay ligt op 3.600 meter boven de zeespiegel en heeft ongelooflijke paden. Chivay is de perfecte plek om in contact te komen met de natuur van de Andes. De mensen van Chivay zijn een gemeenschap die gehecht is aan haar tradities en overtuigingen; ze spreken Quechua. Chivay-vrouwen kleden zich in prachtige lange rokken, blouses en vesten in barokstijl, met patronen van bloemen en vogels.

Uitkijkpunt “Cruz del Condor”

Mis de kans niet om de condors in de Colca Canyon in Peru te zien. Bij het beroemde uitkijkpunt Cruz del Condor, of “Condor’s Cross”, kun je zien hoe condors hun vleugels spreiden terwijl ze door de kloof dwaalden. Het is werkelijk een fascinerend gezicht om de meest gigantische vliegvogel ter wereld door de kloof te zien glijden terwijl hij op zoek is naar een prooi.

Arequipa Colca artesania

Er is nog een mirador, Antahuilque. Hier zijn twee prachtige meren, waarvan er één bekend staat vanwege de vorm van Peru. En de tweede was Hauyya Kpuncu (de deur van de wind) die een spectaculair uitzicht bood op de Inca- en Pre-Inca-terrassen waar aardappelen en maïs werden verbouwd.

Hoe kom je in Arequipa?

Arequipa heeft een luchthaven op 8 km van de stad. U kunt met een aantal luchtvaartmaatschappijen aankomen vanuit Lima, Juliaca en Cusco. Als alternatief kunt u een nachtbus nemen vanuit Cusco (10 uur), Lima (17 uur) of vanuit Puno (8 uur).

Contact Dos Manos
om je trip naar Arequipa te plannen en je Arequipa tours te boeken
of schrijf naar info@dosmanosperu.com

 

Wil je dit artikel liever in het Engels lezen?

Arequipa: Peru’s White City in the Spotlight

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *