Alles Wat Je Moet Weten Voordat Je Het Titicacameer Bezoekt!

06 Nov
1,112
Views
0 Kommentaars
Everything You Need to Know About Visiting Lake Titicaca
Tuesday November 06, 2018 - Gepost door in de categorie Adventure Travel, Peru Travel

Alles Wat Je Moet Weten Voordat Je Het Titicacameer Bezoekt!

Niet voor niets, beschouwden de Inca’s het Titicacameer als de geboorteplaats van de zon. Met haar helderblauwe water dat perfect afschildert bij de prachtige luchten heeft dit meer de bewoners van de oevers al eeuwenlang betoverd. Tours naar het Titicacameer nemen reizigers mee naar de fascinerende geschiedenis van dit meer, de eeuwenoude tradities van de bewoners en langs de talloze mythes die over dit water gaan.

Wat Is Het Titicacameer Precies?

Het Titicacameer is een meer dat is gelegen in zowel Peru als Bolivia en het wordt beschouwd als het hoogstgelegen bevaarbare waterlichaam ter wereld. Daarnaast zijn er talloze eilanden op dit meer, waarvan er enkele door mensen zelf zijn gemaakt! Het leven op deze eilanden is heel uniek en veel eeuwenoude Peruaanse culturen en tradities leven hier nog steeds voort.

Waar Ligt Het Titicacameer?

Het meer is gelegen op de grens van Peru met Bolivia en beide landen hebben ongeveer de helft van het meer in bezit.

 

Everything You Need to Know About Visiting Lake Titicaca

 

Het duurt slechts 5 uur om met de bus om van de Boliviaanse hoofdstad La Paz naar het aan het meer gelegen dorpje Copacabana te komen. Vanaf hier vertrekken de tours naar het Isla del Sol. Volgens de Inca’s werd zonnegod Inti op dit natuurlijke eiland geboren. Aan de Peruaanse kant van het meer in Puno de stad vanwaar je tours kunt maken. Tours aan de Peruaanse kant van het meer gaan naar de kunstmatige Uros eilanden en naar de eilanden Taquile en Amantani.

Er zijn meerdere manieren om van Cusco naar Puno te komen. De goedkoopste manier is om met de bus te gaan. Deze bussen vertrekken dagelijks van de grote bushalte van Cusco. Vanaf hier duurt de busreis ongeveer 8 uur en overbrugt het in totaal 380 kilometer.

Een andere manier om naar het meer te komen is om een speciale toeristen bus te nemen vanuit Cusco. Deze bus stopt enkele keren tijdens de reis om pittoreske dorpjes te bezoeken. Ten slotte is er een 10 uur durende treinreis die je van Cusco naar Puno brengt. Deze trein gaat drie keer per week en is perfect als je wat meer luxe wilt tijdens je reis.

Wat Is Er Zo Uniek Aan Het Titicacameer?

Het Titicaca meer is het grootste zoetwaterlichaam in Zuid-Amerika en wordt gevoed door 27 rivieren. De omvang van het meer bedraagt meer dan 8000 vierkante kilometers en is daarmee net iets kleiner dan het eiland Cyprus. Ja, het is inderdaad een enorm meer!

Daarnaast is het meer ongelooflijk hooggelegen. Het is zelfs het hoogstgelegen bevaarbare meer ter wereld op 3810 meter boven zeeniveau. En dit merk je! Als je over één van de vele eilanden loopt dan zal je het verschil zeker voelen. Er zit namelijk minder zuurstof in de lucht, dus ademen zal iets moeilijker zijn.

Gelukkig krijg je er wel wat voor terug! Het Titicacameer heeft namelijk altijd een belangrijke spirituele en mythologische rol gespeeld voor de bewoners van de eilanden en de omliggende gebieden. Archeologische vondsten bewijzen dat beide kanten van het meer al zo’n 12.000 jaar bewoond zijn. Bovendien is het Titicacameer de geboorteplek van de zon volgens eeuwenoude Incamythes.

Ten slotte werd het Titicacameer in 2005 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst, door haar opvallend goed bewaarde culturen, talen en gebruiken. Bovendien is de toevoeging aan de Werelderfgoedlijst een belangrijke erkenning voor de belangrijke spirituele rol van het meer in het Incarijk.

Wat Kan Je Doen Op Het Titicacameer?

Er zijn meer dan 70 eilanden op het Titicacameer en al deze eilanden benadrukken de unieke cultuur en geschiedenis van dit enorme meer. Je kan de meeste van deze eilanden bezoeken tijdens een tour om deze authentieke cultuur zelf te ontdekken!

 

Everything You Need to Know About Visiting Lake Titicaca

 

Daarnaast heeft u aan beide kanten van het meer een geweldig uitzicht. Aan de ene kant heb je het azuurblauwe water en aan de andere kant besneeuwde bergtoppen die hoger kunnen zijn dan 6000 meter!

Het is gemakkelijk om een tour te boeken en om van het uitzicht te genieten. Vanuit Puno vertrekken er dagelijks tours naar de volgende drie belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland:

De Uros Eilanden

De Drijvende Uros Eilanden, of de Islas Uros hoe ze in het Spaans worden genoemd, is precies wat je denkt dat het is: Ongeveer 60 eilanden die door de mensen zijn gemaakt van riet. Dit riet komt van de oevers van dit meer en wordt ook gebruikt om traditionele boten te maken die vissers tot de dag van vandaag nog steeds gebruiken.

Deze eilanden waren gebouwd om ze te kunnen bewegen over het gigantische meer. Het oorspronkelijke Uros volk was namelijk van het vaste land verdreven door de Aymara’s en de Inca’s. Deze drijvende eilanden van 15 bij 15 meter moest ze bescherming bieden tegen het geweld en konden worden verplaatst door middel van touwen.

Tegenwoordig kan je deze eilanden bereiken na een bootreis van 30 minuten vanuit Puno. Op deze eilanden kan je de dorpsbewoners ontmoeten die je van alles leren over hun eiland. Ook kan je een poging wagen om een stukje te varen in een authentieke rieten boot, een van de meest memorabele dingen die je kunt doen op dit meer.

Bovendien verkopen de bewoners kunstwerkjes die gemaakt zijn van hetzelfde soort riet. Dit is niet alleen een perfecte souvenir om mee naar huis te nemen, maar dit is ook een belangrijke bron van inkomsten voor de dorpsbewoners, die voornamelijk overleven door toerisme.

Amantani Eiland

Een andere stop die je maakt met de meeste tours over het Titicacameer is  het eiland Amantani. Hier wonen meer dan 3000 inheemse inwoners die je zullen verwelkomen op hun eiland.

Dit is ook het eiland waar reizigers vaak overnachten bij een van de 50 families die bezoekers regelmatig ontvangen. Dit is voor de reizigers een erg unieke ervaring, want je krijgt de kans om te leven op dezelfde manier als de locals. Ook is dit perfect voor de gastgezinnen, omdat dit een belangrijke inkomstenbron voor ze is.

 

Everything You Need to Know About Visiting Lake Titicaca

 

Bij zonsondergang kan je naar de op 4150 meter hoogte gelegen Pachamamatempel klimmen. Aanschouw hoe de zon de lucht verkleurt en de wolken inkleurt met duizenden kleurtinten. ’s Nachts organiseren de inwoners een groot dansfeest waar je je traditioneel kan kleden en kan dansen op levendige muziek gespeeld op panfluiten, gitaren en de kleine charango.

Op je weg terug naar je gastgezin moet je zeker de tijd nemen om naar boven te kijken: Miljoenen sterren vullen de nachthemel en door het ontbreken van lichtvervuiling schijnen de sterren nog helderder.

 

Taquile Eiland

De laatste stop tijdens je bezoek aan het Titicacameer is het Taquile Eiland, dat bekend staat door haar bijzondere weeftraditie die de tand des tijds heeft doorstaan. Hoewel je eerst een uitdaging moet aangaan voordat je deze eeuwenoude traditie kan aanschouwen. Er moet eerst namelijk een trap met meer dan 500 treden worden overwonnen voordat je op het centrale plein van het stadje bent. En dat is best vermoeiend, aangezien dit stadje op bijna 4000 meter hoogte ligt!

Gelukkig is het het allemaal waard! Als je bent aangekomen op het centrale plein dan kan je de eeuwenoude weef- en breitraditie meemaken. Deze traditie is inmiddels al meer dan 1000 jaar oud en daarom is deze weefcultuur het Taquile eiland opgenomen in de UNESCO lijst voor ontastbaar Werelderfgoed.

Kijk ook vooral goed om je heen in dit dorpje, het stikt er namelijk van cultuur en gebruiken. Zo verraden de mutsen die de mannen dragen hun echtelijke status. Een rode muts betekent namelijk dat ze zijn getrouwd, terwijl een witte muts betekent dat ze nog zoekende zijn voor een levenspartner.

 

Hoe Kom Je Bij Het Meer En Waar Kan Je Verblijven?

De makkelijkste manier om de drie eilanden te bezoeken is door middel van een tweedaagse boottour over het Titicacameer. Deze tours vertrekken dagelijks vanuit Puno en zijn doorgaans inclusief maaltijden en een verblijf in een gastgezin op het Amantani eiland.

 

Everything You Need to Know About Visiting Lake Titicaca

 

Als je een tour neemt dan spreekt je gids vaak Engels. Het is echter wet wel belangrijk om te weten dat de bewoners van de eilanden vaak enkel de inheemse Quechuataal spreken (en dus ook geen of weinig Spaans). Waarschijnlijk wordt het veel communiceren met handen en voeten. Tijdens een tour ben je soms zeker ‘Lost in Translation’, maar je komt wél in aanraking met deze authentieke cultuur.

 

Wat Kan Je Doen In Puno?

Voordat je het kristalheldere water van het Titicacameer betreedt heb je je handen vol aan Puno zelf. Hoewel Puno niet tipt aan het imponerende Cusco, is Puno toch de moeite waard. Er zijn namelijk talloze activiteiten en er is genoeg cultuur om je er een dag te vermaken.

Zo kan je een tour nemen van een halve dag naar de Sillustani tombes. Dit zijn ruïnes van torens die zijn gebouwd door de Kolla’s. Elk van deze torens is een mausoleum voor een edelman. Normaalgesproken werden de vrouw en dienaren van deze edelman samen met de edelman begraven, zodat ze hem konden volgen in het hiernamaals.

Als je in de laatste week van Januari of de eerste week van Februari naar Puno gaat dan maak je het Fiesta de la Virgen de la Candelaria mee. Dit is een religieus feest dat een betoverende mix is van inheemse en Katholieke rituelen dat resulteert in kleurrijke parades en vieringen dat ongeveer 40.000 mensen trekt. Het is dus perfect om een tour over het Virgen de la Candelaria festival te combineren met je trip naar het Titicacameer.

 

 

Geïntreseerd in een reis naar het Titicacameer? Wij bieden talloze tours aan vanuit Cusco en Puno!

 

 

 

Tagged als : , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*