Dos Manos Peru Travel

Dos Manos Peru Travel Blog

Exploring Peru

1230 views

Alles over het Titicaca Meer

Everything You Need to Know About Visiting Lake Titicaca

Alles over het Titicaca Meer. Met zijn perfect azuurblauwe water en de prachtige hemel die zo dichtbij lijkt, heeft het Titicacameer in Peru degenen die aan de oevers wonen al eeuwenlang in de ban.

Door de Inca’s gezien als de ‘geboorteplaats van de zon’ en nog steeds beschouwd als een spirituele, heilige plaats, is het Titicaca Meer een unieke stopplaats voor een rondreis in Peru. Met excursies naar het Titicacameer kunnen bezoekers meer te weten komen over de fascinerende spirituele geschiedenis van het meer en zelfs de bewoners van het water ontmoeten, wier manier van leven de afgelopen millennia weinig is veranderd.

Wat is het Titicaca meer?

Het Titicacameer (Lago Titicaca) is een meer in Peru en Bolivia dat het hoogst bevaarbare water ter wereld is. Het is de thuisbasis van een aantal eilanden, zowel door de mens veroorzaakte als natuurlijke, waar unieke Peruaanse culturen en tradities nog steeds bloeien.

Waar is het Titicaca meer?

De locatie van het Titicacameer ligt op de grens tussen Peru en Bolivia, waarbij de helft van het meer aan elk land toebehoort.

Aan de Boliviaanse kant is het een reis van vijf uur van La Paz, de feitelijke hoofdstad, naar Copacabana, vanwaar tours vertrekken naar Isla del Sol.

In Peru is Puno de stad die het dichtst bij het Titicacameer ligt en vanaf hier vertrekken tochten naar de Uros-eilanden en naar Taquile en Amantani.

Er zijn tal van mogelijkheden om vanuit Cusco naar het Titicacameer te reizen. Het goedkoopst is met een van de bussen die dagelijks vertrekken vanaf het busstation in Cusco. Het duurt ongeveer acht uur om Puno te bereiken, waarbij de afstand tussen het Titicacameer en Cusco van 380 kilometer wordt afgelegd.

Een alternatieve optie is om aan boord te gaan van de speciale toeristenbus die tussen Cusco en Puno rijdt en stopt voor foto’s bij pittoreske dorpjes tussen de twee steden. Je kunt ook de luxe (vrij dure) 10-uur durende treinreis van Peru Rail nemen, die drie keer per week ‘s ochtends vanuit Cusco vertrekt (bekijk de dienstregelingen zorgvuldig).

Vanuit Arequipa kun je ook een van de vele bussen nemen; en er zijn minibusjes tussen Chivay en Puno voor degenen die liever direct naar Puno gaan na een bezoek aan de Colca Canyon.

Host Family Titicaca Peru

Wat maakt het Lake Titicaca zo uniek?

Een van de meest unieke kenmerken van het meer is het feit dat het de grootste zoetwatermassa van Zuid-Amerika is en wordt gevoed door 27 rivieren. Met een oppervlakte van 8.372 vierkante kilometer is het Titicacameer net iets kleiner dan het eiland Cyprus – ja, het is een enorm meer!

Bovendien bevinden deze wateren zich op 3.810 meter boven zeeniveau, wat betekent dat als je op een van de eilanden van het meer loopt, je zult merken hoe ijl de lucht is; wees dus niet verbaasd als je hier kortademigheid en andere effecten van hoogteziekte ervaart.

Maar het Titicacameer is altijd van mythologisch en spiritueel belang geweest voor de talrijke oude culturen die de eilanden en de omliggende gebieden bewoonden. Uit archeologisch bewijsmateriaal dat hier is ontdekt, blijkt dat mensen sinds ongeveer 10.000 voor Christus aan beide zijden van het meer hebben gewoond. Volgens de Inca’s zijn de zon, de maan en de sterren geschapen door hun scheppergod Viracocha, waardoor het de geboorteplaats van de zon is en een uiterst belangrijke plaats.

Uiteindelijk werd het in 2005 opgenomen op de voorlopige lijst van UNESCO-werelderfgoed vanwege de opmerkelijk goed onderhouden culturen en talen van de vele eilandbewoners en als erkenning van de heilige rol voor het Inca-rijk.

Wat kun je doen bij het Titicaca meer?

Meer dan 70 eilanden bevolken het Titicacameer en bieden inzicht in de werkelijk unieke culturele en sociale geschiedenis van de regio. Het is een dramatische plek in Zuid-Amerika; aan de noordoostkant biedt de Boliviaanse Cordillera Real een opvallende achtergrond van 6.000 meter hoge toppen.

Visiting Lake Titicaca PeruHet is heel gemakkelijk om een rondleiding door het Titicacameer te organiseren, waarvan de meeste vertrekken vanuit Puno en meestal de drie volgende bezienswaardigheden en activiteiten op het meer bezoeken:

De Uros-eilanden

De drijvende Uros eilanden (Islas Uros), zoals ze soms worden genoemd, zijn precies dat: een verzameling van ongeveer 60 eilanden gemaakt van het tortorariet dat in het meer bloeit en die ook worden gebruikt om de traditionele caballitos of rietboten te bouwen die door visser in Huanchaco, vlakbij Trujillo.

Deze eilanden zijn oorspronkelijk gebouwd om verplaatsbaar te zijn; de eerste inheemse Uros-bevolking kwam hier nadat ze van hun land waren verdreven door de Aymara en Inca en deze eilanden van 15 bij 15 meter zijn met touwkabels aan de bodem van het meer afgemeerd.

Tegenwoordig liggen ze op slechts 30 minuten varen van Puno en kunnen bezoekers de dorpsbewoners ontmoeten, die je rondleiden in hun “land” en je misschien zelfs meenemen voor een ritje op een volledig waterdichte totora-rietboot – een onvergetelijke ervaring.

Ze verkopen ook handwerk gemaakt van hetzelfde riet. Deze unieke Peruaanse souvenirs zijn niet alleen mooi, maar ze zijn ook een belangrijke bron van inkomsten voor de dorpelingen, die nu bijna volledig afhankelijk zijn van het toerisme om te overleven.

Amantani Island

Een andere stop tijdens de meeste tochten langs het Titicacameer is het eiland Amantani (Isla Amantani), waar meer dan 3.000 inheemse bewoners wonen, die je van de boot zullen verwelkomen.

Toeristen brengen hier normaal gesproken de nacht door en worden toegewezen aan een van de ongeveer vijftig families die op toerbasis bezoekers ontvangen, zodat iedereen de kans krijgt om geld te verdienen. Elke familie heeft minstens één gastenkamer en badkamer, wat zorgt voor een eenvoudige, maar redelijke comfortabele en zeer authentieke ervaring.

Klim bij zonsondergang naar 4.150 meter hoogte en de Pachamama-tempel, waar je kunt kijken hoe de zon tegen de horizon zakt en de wolken met spectaculaire tinten kleurt. ‘s Avonds geven de lokale bewoners normaal gesproken een dansshow en kun je je verkleden in hun traditionele outfits – hier op het eiland geweven – en dansen op levendige muziek gespeeld op panfluiten, gitaren en de kleine charango.

Vergeet op weg naar huis niet naar de nachtelijke hemel te kijken; doomdat er veen vervuiling is, is er een prachtige sterrenhemel.

Taquile Island

De laatste stop tijdens een bezoek aan het Titicacameer is het eiland Taquile (Isla Taquile), een plaats die bekend staat om zijn uitzonderlijke weeftraditie die tot op de dag van vandaag wordt voortgezet door de ongeveer 2.000 inwoners van het eiland.

De eerste uitdaging wanneer je bij de belangrijkste haven aankomt, zijn echter de 538 stenen trappen die moeten worden beklommen om het centrale plein te bereiken – geen sinecure, vooral als de stad op 3.950 meter boven de zeespiegel ligt.

Maar de wandeling is de moeite waard en op de top is het mogelijk om een spectaculaire reeks lokale weef- en breiwerken tegen te komen – dit laatste wordt alleen door de mannen gedaan. Vanwege het feit dat de weeftraditie millennia teruggaat en de oude weefpatronen van culturen zoals de Pukara, Colla en Inca weerspiegelt, staat het eiland Taquile op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Kijk uit naar de mannen die hun kenmerkende rode of witte gebreide chullo- of cuyo-hoeden dragen. Deze zijn belangrijk om hun burgerlijke staat aan te geven: degenen die rood dragen zijn getrouwd, terwijl degenen in het wit alleenstaand zijn.

Je kunt gebreide en geweven goederen kopen in het handwerkcentrum op het hoofdplein en genieten van een eenvoudige lunch, normaal gesproken bestaande uit forel gevist uit het meer en afgewerkt met een muña-infusie (een plant die qua smaak lijkt op munt en helpt bij hoogteziekte).

Visit Lake Titicaca Puno Peru

Hoe bezoek je het Titicaca Meer en hoe kom je er?

De gemakkelijkste manier om de drie eilanden te bezoeken is met een tweedaagse/één nacht boottocht op het Titicacameer vanuit Puno, waarbij doorgaans alle maaltijden en de kosten voor een overnachting in een gastgezin op het eiland Amantani zijn inbegrepen.

Houd er rekening mee dat, hoewel je gids waarschijnlijk wel wat Engels spreekt, dit zelden het geval is voor de lokale bevolking op het eiland. Je zult vooral communiceren met handen en voeten, zelfs als je Spaans spreekt. Het is namelijk helemala niet gezegd dat je gastheren zelf Spaans spreken, aangezien de overgrote meerderheid alleen de lokale Quechua-taal spreekt.

Beschouw je tour op het Titicacameer als een uniek avontuur waarbij je inventieve manieren van communiceren gaat ontdekken!

Wat te doen in Puno

Voordat je het kristalheldere water van het Titicacameer opgaat, zul je waarschijnlijk eerst wat tijd over hebben in Puno. Hoewel deze stad zeker niet half zo charmant is als het Inca-bolwerk Cusco, zijn er wel een een paar dingen te doen in Puno.

Als je Puno en het Titicacameer in de laatste week van januari of de eerste weken van februari bezoekt, valt je reis wellicht samen met het Fiesta de la Virgen de la Candelaria, een religieus festival dat bestaat uit een betoverende mix van inheemse en katholieke rituelen die zich manifesteren als kleurrijke parades en vieringen die ongeveer 40.000 feestgangers aantrekken. Bovendien kunt je een rondleiding door het Virgen de la Candelaria-festival combineren met een reis naar de eilanden van het Titicacameer.

Ga je op een ander moment in het jaar naar het Titicacameer? In een halve dag kun je een rondleiding krijgen door de Sillustani-graven, een reeks graftorens gebouwd door de Kolla-cultuur, elk gebouwd als mausoleum voor een edelman. Normaal gesproken werden ook zijn vrouw en bedienden geofferd en samen met hem begraven, vermoedelijk om hem te volgen naar het hiernamaals.

Wil je het Titicaca Meer bezoeken?

Er zijn verschillende tours op het Titicacameer
Vanuit Cusco en Puno

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *