Dos Manos Peru Travel

Dos Manos Peru Travel Blog

Exploring Peru

2301 views

8 redenen waarom de Peruaanse keuken de beste is

8 Reasons Why Peruvian Food is the Best

Peru wordt beschouwd als het culinaire mekka van Latijns-Amerika, en niet zonder reden! Want zeg nu zelf, wie kan er op tegen de variatie, de traditie, de mix van culturen en de versheid van de ingrediënten die de Peruaanse keuken biedt? Wie is er nu geen fan van het nationale gerecht ceviche? Heb je ooit al eens “lomo saltado” of “aji de gallina” geproefd? Ja? Dan weet je dat het de kracht heeft om levens te veranderen!

De geschiedenis van de rijke, Peruaanse keuken en van haar opmerkelijke culinaire fusie gaat vele eeuwen terug tot de komst van de Spanjaarden in de 16e eeuw. Vanaf dat moment smolt de Incakeuken op heerlijke wijze samen met de Europese fijne keuken uit landen zoals Frankrijk, Duitsland en Italië, maar ook met verukkelijke invloeden uit Azië en West-Afrika.

Maar wil jij de 8 redenen weten waarom de Peruaanse keuken de beste is? Wij hebben voor jou een lijst samengesteld met de acht beste aspecten van de Peruaanse culinaire traditie die van Peru dé culinaire bestemming bij uitstek maken.

8 redenen waarom de Peruaanse keuken de beste is

1. Peru werd beïnvloed door vele culturen met elk hun eigen fantastische keuken

Nog voor de komst van de Spanjaarden verbouwden de Peruvianen meer dan 1000 verschillende soorten aardappelen, waarschijnlijk hun belangrijkste bijdrage aan de wereldkeuken. Dankzij de gevarieerde geografie van het land – Peru bevindt zich naast de Humboldtstroom in de Grote Oceaan – hebben een overvloed aan vissoorten, alsook dieren uit zowel de bergen als de kust, hun weg gevonden naar Peruaanse gerechten. Naar schatting vind je aan de Peruaanse kust alleen al meer dan tweeduizend verschillende soorten soep en meer dan 250 traditionele desserts.

Arroz con leche Peru peruvian kitchen

Als gevolg van de Spaanse overheersing begin 1500 begonnen de twee culturen zich te vermengen. De Spanjaarden introduceerden niet alleen nieuwe technieken, maar ook voedingsmiddelen zoals olijven, melkproducten, rijst, kip en nog veel meer. Ze brachten ook Afrikaanse slaven met zich mee, die op hun beurt hun eigen stijl en vindingrijkheid toevoegden aan de eetcultuur, met als resultaat overheerlijke gerechten met ingrediënten waar doorgaans op neergekeken werd en die anderen vaak links lieten liggen.

Zodra Peru onafhankelijk werd in 1821 kwam een stroom aan Franse en Italiaanse immigranten zich hier settelen en, wel, we hoeven niet veel meer te zeggen over hoe groot hun bijdrage was aan de lokale keuken.

Er is heel wat bewijs dat ons doet geloven dat het de Oost-Aziatische keuken was die de voorbije 200 jaar de grootste invloed had op de Peruaanse eetcultuur. Twee van de meest heerlijke en typische Peruaanse gerechten, namelijk ceviche en lomo saltado, danken hun uitmuntendheid aan een toegenomen positieve houding tegenover vis en de toevoeging van sojasaus en kruiden uit die regio in de wereld.

Lomo Saltado Peru

2. Verse ingrediënten!

De Humboltstroom, ook wel bekend als de Perustroom, is een belangrijk ecosysteem dat in Chili begint en doorloopt tot het noorden van Peru. Koud water loopt vanuit Chili langs de kust richting meer tropische wateren. Hierdoor komen meer voedingsstoffen en fytoplankton naar boven, met als resultaat een rijk zeeleven. Bijna twintig procent van de totale visvangst in de wereld is toe te schrijven aan de Humboldtstroom. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat Peru beschikt over een uitgebreid assortiment aan verse visopties voor zijn ceviche en voor alle andere gerenommeerde visgerechten.

Naast het grote aanbod aan vis, vind je in Peru ook een breed scala aan ingrediënten die afkomstig zijn uit de jungle en het Andesgebergte. Dit, in combinatie met de unieke kooktechnieken, zorgt ervoor dat de Peruaanse gerechten over een versheid beschikken die je slechts op een paar plekken ter wereld zal tegenkomen.

3. Een variatie aan groeten en fruit!

Heb je ooit al gehoord van aguaymanto? En doet heerlijke, zoete lucuma een belletje rinkelen? Dankzij het Peruaanse klimaat worden heel wat groente- en fruitsoorten voornamelijk hier gevonden, of zijn ze afkomstig uit dit deel van de wereld. Chirimoya bijvoorbeeld groeit het best in de regenwouden in de Amazone, die je tussen de Andes en de Amazone vindt. Het is een voltreffer bij de lokale bevolking en er wordt zelfs gezegd dat dit het favoriete stuk fruit was van de Amerikaanse auteur Mark Twain. Granadilla, nog een fruitsoort afkomstig uit het Andesgebied, is perfect voor snacks of vruchtensappen.

Peruvian fruits and veggies

4. Ceviche!

Ceviche is hét bekendste Peruaanse gerecht, een kleurrijk assortiment aan vis die “gekookt” wordt door het methodologische natmaken van de vis met citroensappen. Het gerecht wordt altijd vers geserveerd en wordt als een nationale schat beschouwd, die vereerd wordt over heel de wereld. Dankzij de Humboldtstroom die langs de Peruaanse kust voert, beschikt het land over een overvloed aan heerlijke vissoorten om aan dit smakelijke gerecht toe te voegen.

Peruvian seafood Lima

Er wordt gezegd dat ceviche geëvolueerd is uit een gerecht dat uit Spanje meegebracht werd. Aangezien Lima de hoofdstad was van het Spaanse Rijk in Zuid-Amerika, konden de omliggende gebieden profiteren van de voordelen van dit lekkere gerecht, dat over het hele land verspreid werd en in het bijzonder over de kustgebieden.

8 redenen waarom de Peruaanse keuken de beste is

5. De dagmenu’s!

Hoewel er heel wat dure restaurants zijn in Peru en dan vooral in Lima, is de beste manier om heerlijk te lunchen in Peru je te wagen aan een van de vele “menus del die (dagmenu’s)” die rond de middag overvloedig aanwezig zijn in de straten van Peru. Deze maaltijden, die gewoonlijk tussen de zeven en vijftien soles kosten, bestaan uit een lekkere, warme soep, doorgaans met groeten en quinoa, een hartig hoofdgerecht naar keuze en een klein maar zoet nagerecht. Het eten wordt niet alleen snel geserveerd, het is ook goed voor je portemonnee en je kan ervan op aan dat je meer dan gevuld bent om de rest van de dag door te komen! De dagmenu’s zijn razend populair bij de lokale bevolking en zouden ook vaker geproefd moeten worden door reizigers.

6. Picarones!

Variaties van “picarones” vind je over heel de wereld, maar nergens zijn ze zo heerlijk of zo belangrijk voor de geschiedenis van een land, dan in Peru. Picarones zijn een rijke variant op buñuelos, een populair dessert dat door de Spanjaarden werd meegebracht. De ingrediënten voor buñuelos waren te duur voor de lokale bevolking en werden vervangen. Picarones worden gemaakt van gefrituurde zoete aardappel en pompoen en overgoten met stroop.

Picarones Peruvian Food

Je zou kunnen zeggen dat ze een beetje lijken op beignets, een dessert uit New Orleans. Beignets werden dan wel door de Fransen meegebracht, maar het waren de Spanjaarden die dit gerecht aan de Fransen introduceerden. Picarones zijn misschien niet de meest gezonde optie, maar, zoals de meeste donuts, zijn ze verrukkelijk!

7. Interessante, traditionele gerechten om jouw smakenpalet uit te breiden!

Reizigers die naar dit deel van de wereld komen, staan af en toe wel eens versteld wanneer ze horen wat hier gegeten wordt. “Sopa de rana” (kikkersoep)? Gefrituurde cocons? Deze gerechten klinken nu niet bepaald erg verleidelijk voor toeristen. Maar zodra mensen afstand nemen van hun gewoonte om onbekende dingen te ontwijken, blijkt dat de gerechten gewoonweg hemels zijn.

Het meest choquerende, maar populaire gerecht bij toeristen is cavia. Het staat in Peru bekend als “cuy” – naar het geluid dat het diertje maakt – en wordt al meer dan 5000 jaar als een delicatesse beschouwd. Naar schatting worden jaarlijks meer dan 60 miljoen cavia’s gegeten in Peru. Cuy is zo geliefd in het Land van de Inca’s dat je zelfs eentje zal vinden op het schilderij van het Laatste Avondmaal, waar Jezus en zijn apostelen zich klaarmaken om een bord met geroosterde cavia naar binnen te spelen.

Eating cuy in Peru

8. Causa Limeña!

In een poging om geld in te zamelen voor de onafhankelijkheidsstrijd, moedigde José de San Martín, een van de Peruaanse libertadores (vrijheidsstrijders) de bevolking aan om te koken wat ze ook maar konden vinden in hun keuken en om hun gerechten te verkopen. Waar de mensen mee op de proppen kwamen, werd later bekend als “la causa a la limeña.” “La causa” verwijst naar het doel van onafhankelijkheid. We bedanken dit gerecht niet alleen voor zijn hulp bij de onafhankelijkheidsstrijd, maar ook voor zijn ongelooflijke smaak.

Causa Limeña wordt bereid met ingrediënten die in zowat alle Peruaanse huizen gevonden konden worden tijdens deze periode in de geschiedenis (en ook vandaag nog steeds): aardappelen, groenten, zout, peper en citroen. Een causa a la limeña of causa limeña bestaat ook vandaag nog uit diezelfde ingrediënten, aangevuld met avocado, tomaat en wat kip of vis.

Causa Limena Peruvian Food

We hopen dat je niet alleen hebt genoten van onze blogpost met de 8 redenen waarom de Peruaans keuken de beste is,

maar dat je ook zal genieten van de echte Peruaanse keuken tijdens jouw reizen in dit prachtige land!

Dos Manos Peru biedt een leuke Culinary Tour in Lima en er is er ook een in Cusco.
Voor meer informatie over andere tours, check out: tours in Lima or Tours in Cusco,
please contact Dos Manos Peru Travel.

Contact

 

Wil je dit artikel liever in het Engels lezen?

8 Reasons Why Peruvian Food is the Best

Wil je dit artikel liever in het Spaans lezen?

8 Razones por las que La Comida Peruana es la Mejor

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *