5 groene, eerlijke en lokale opties voor reizigers in Cusco

15 Feb
1,624
Views
0 Kommentaars
5 green, fair and local choices for travelers in Cusco
Monday February 15, 2016 - Gepost door in de categorie Cusco, Food and Drink

De stad Cusco is de toeristische hotspot in Peru. Het vroegere centrum van het Inca rijk combineert tegenwoordig cultuur, geschiedenis en een moderne lifestyle. Elk jaar komen er zo’n 1 miljoen toeristen naar Cusco om de beroemde ruines te zien, om musea te bezoeken, om Machu Picchu te verkennen met de trein of met een trek, en om van de lokale kleurrijke festivals te genieten.
De milieu bewuste reiziger zal merken dat de natuurbescherming, emissie reductie en afvalbeheer nog niet optimaal zijn in Peru. Dus wat kunnen we dan het beste doen tijdens onze reis in Peru, als we ons als milieu bewuste reiziger te gedragen en om ons “groene bewustzijn” gerust te stellen?

We hebben vijf opties voor je op een rijte gezet om zo steeds de beste keuze te maken gedurende je verblijf in Cusco!

UIT ETEN

Cusco is beroemd z’n culturele rijkdom en historische bezienswaardigheden en wordt ook steeds beroemder om z’n Peruaanse keuken. En daarmee bedoel ik niet de McDonalds en de Kentucky Fried Chicken restaurants die je aan de Plaza de Armas kan vinden, maar de lokale Peruaanse restaurants waar ze vers en heerlijk eten aanbieden.
Ook al houdt de Peruviaanse keuken van vlees, zijn er steeds meer plekken waar je ook heerlijk vegetarisch kan eten.

Blue Alpaca Restaurant
Choquechaca straat, nummer 278, tweede verdieping
(Tussen de Plaza de Armas en Plaza San Blas)
Hier wordt vegetarisch en Peruaans eten geserveerd.

5 green, fair and local choices for travelers in Cusco

Mr. Soup, Calle Saphi,
Saphi street, Cusco
(verlenging van Plateros straat vanaf de Plaza de Armas)
Serveren heerlijke vers-gemaakte soep. Een goed alternatief tijdens een koude regenachtige dag in Cusco. Soep of “crema” is een belangrijk deel van het Peruaanse dieet.

Greens,
Santa Catalina Angosta, Cusco
(Plaza Santa Catalina, dichtbij de Plaza de Armas)
Dit restaurant gebruikt alleen organische producten om hun heerlijke gerechten te bereiden. Ze kopen al hun producten van lokale leveranciers die duurzame landbouw en fok praktijken toepassen.

5 green, fair and local choices for travelers in Cusco

BARS EN CAFES

Zelfs in Cusco is er een Starbucks te vinden. Veel toeristen en reizigers kiezen ervoor om hier naar toe te gaan; de Starbucks is centraal gelegen aan de Plaza de Armas en belooft hoge kwaliteit koffie. In dit koffie producerende land (Peru is nummer 5 in de export van koffie Arabica) zouden er toch gelijkwaardige of zelfs betere alternatieven moeten zijn waar ze goede koffie verkopen en ook de lokale leveranciers steunen. En ja hoor, die zijn er!

5 green, fair and local choices for travelers in Cusco

Café Eusebio & Manolo
Carmen Alto 116, Cusco (aan de Plaza San Blas)

Café Ayllu
Almagro straat, 133, Cusco
(Tussen de Plaza de Armas en de Quricancha)

5 green, fair and local choices for travelers in Cusco

Café Punchay
Choquechaca straat, 229, Cusco
(Tussen de Plaza San Blas en de Plaza de Armas)

5 green, fair and local choices for travelers in Cusco

IN DE STAD

Het verkeer in Cusco mag dan op voor toeristen op het eerste gezicht chaotisch lijken, de meeste auto’s lijken niet geregistreerd en dan hebben we het nog niet eens over de uitlaat filters om de uitstoot te verminderen. Hoe kunnen we ons milieu-bewuste gevoel inschakelen en iets doen om de uitstoot te verminderen tijdens het reizen?

De eerste optie is simpelweg om de korte afstanden te lopen in plaats van de taxi te nemen. De taxis hier zijn namelijke de ergste milieu vervuilers die ik kan bedenken.

Als je weet waar je naar toe wil en je voelt je avontuurlijk dan kan je ook met de bus. Wist je dat de stad z’n eigen lokale bus systeem heeft? Het vergt wel enige oefening om aan dit systeem te wennen.

Het bus systeem in Cusco wordt niet uitgevoerd door de overheid maar door een aantal particuliere busmaatschappijen die allemaal hun eigen route rijden.
Elk bedrijf en elke route heeft een naam die beide op de voorruit staan beschreven soms in mooie grote letters en soms in iets te kleine letters. Met de komst van de grote busmaatschappijen staan de bestemmingen nu ook op de zijkanten van de bussen. Maar om er zeker van te zijn dat je de goede kant op gaat vraag het aan diegene die tijdens de stops de volgende bestemming schreeuwt. Je betaalt een kleine vergoeding (in de stad tussen de 0,50 en de 0,70 Soles) wanneer je uitstapt of tijdens de rit. Het is ook mogelijk om te vragen of de bus wil stoppen op een plek waar geen halte is.

Een kleine samenvatting:

    1. Vraag of de bus in de goede richting gaat
    2. Stap in en betaal voor je buskaartje)
    3. Laat de chauffeur of de assistent weten waar je eruit wil
    4. Stap uit en betaal als je dat nog niet had gedaan

SOUVENIRS KOPEN

Is het niet vreemd dat de meeste truien en sieraden die je als souvernirs in Cusco kan kopen, worden verkocht op de markt en er allemaal hetzelfde uitzien en toch worden beschreven als zijnde handgemaakt? Alle aankopen helpen de lokale Peruanen, maar er de echt handgemaakte souvenirs brengen meer op voor de mensen, hun families en hun levensonderhoud dan de andere souvenirs.
Hier zijn een aantal goede opties voor het kopen van eerlijke souvenirs in Cusco:

5 green, fair and local choices for travelers in Cusco

Centre for Traditional Textiles of Cusco
603 Avenida El Sol, de hoofdstraat richting de Plaza de Armas.
Hier kan je een grote verscheidenheid aan geweven stoffen kopen zoals truien, mutsen, handschoenen, dekens en riemen. Dit centrum is en non-profit organisatie die het behoud van de Andes textiel tradities promoot. Deze organisatie functioneert als een fair-trade verkoop punt en steunt de lokale weef gemeenschappen.

Andean Magic Art Jewelry
Parque España E-3 Ucchullo Grande, ten oosten van de Plaza de Armas
Deze winkel verkoopt en produceert sieraden in Peruviaanse style en is toegewijd aan het inhuren van van mensen uit plattelandsgebieden. De trainees leren de duurzame ambachtelijke vaardigheden in een achtjarige opleiding. Ze bieden ook rondleidingen door de werkplaats waar je de producent aan het werk kan zien.

BOODSCHAPPEN DOEN

Als je voor een langere tijd in Cusco bent, heb je misschien de mogelijkheid om te koken. Het is beter om het eten op de lokale markten te vermijden en in plaats daarvan zelf wat klaar te maken. Hoewel je beter niet kan eten op de lokale marketen kan je er wel verse, lokale producten kopen. Cusco heeft drie centraal gelegen markten:

5 green, fair and local choices for travelers in Cusco

San Pedro markt
Vlakbij de Plaza San Francisco, door de poort.
Deze grote markt heeft al de status van een toeristen attractie bereikt. Je kan er groente, fruit, sapjes, kaas en souvenirs vinden.

San Blas markt
Dichtbij Lucrepata straat en de Plaza San Blas
Dit is een kleinere markt met groente, fruit, kaas en verse sapjes.

Wanchaq market
Vlakbij Avenida Tullumayo (Parallel straat van Avenida del Sol)
Een grote markt waar je niet alleen groente, fruit en kaas vindt, maar ook kleding, keuken gerei en alles wat je maar nodig hebt.

Twee laatste tips:

  • Het wordt aanbevolen om vlees in de supermarkt te kopen
  • Neem je eigen boodschappen tas mee om zo plastic tasjes te besparen.

Cusco, Feb 9th, 2016, Meike Zimmermann

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*