Dos Manos Peru Travel

Dos Manos Peru Travel Blog

Exploring Peru

1555 views

19 activiteiten voor Kerst in Cusco Peru

19 Things To Do for Christmas in Cusco

Als je op zoek bent naar eens iets anders voor de kerstvakantie dit jaar, dan is een last-minute reis naar Peru de perfecte optie! Kerst in Peru, zoals in veel Zuid-Amerikaanse landen, is een unieke ervaring. Waarschijnlijk totaal anders dan je gewend bent, met veel nieuwe indrukken om van te genieten!

Kerst in Cusco

Kort voor Kerst begint de prachtige stad Cusco reeds te veranderen in een meeslepend centrum van geuren en activiteiten voor bezoekers en bewoners, die vele tradities en gewoonten koesteren van de Quechua cultuur. Cusco is de ideale plek voor reizigers, met een verbazingwekkende infrastructuur van hotels, cafés, restaurants, etc. Dring door tot het hart van de cultuur van kerstvierend Cusco en geniet op z’n best van de magische Kerst in Peru metonze lijst van 19 activiteiten voor Kerst in Cusco!.

19 activiteiten voor Kerst in Cusco

1. Doe een Peruaanse kookcursus!

Leer over de bekende Peruaanse keuken tijdens een kookcursus in Lima of in Cusco. Je zult de lokale markt bezoeken en leren hoe je typische Peruaanse kerstlekkernijen en hapjes maakt. Proef nieuwe hapjes en ingredienten en wie weet verbaas jij binnenkort je vrienden met je nieuwe kookkunsten!
 

Join a Peruvian cooking workshop

 

2. Ga op de foto met een kerstlama!

Een typische toeristenactiviteit, en ja, er hoort een fooitje bij. Maar deze foto wordt waarschijnlijk één van je favoriete aandenken! Met een schattige lama, een prachtige dame in fluoriserend typisch kostuum en adembenemende Inca rotsen op de achtergrond, zal deze foto een speciale herinnering bewaren. Daar komt ook nog bij dat een lama het meest in de buurt komt van een rendier, in Cusco…
 

Get a picture with a Christmas llama

 

3. Verken Cusco en het omliggende gebied!

Onze tours gaan meestal gewoon door tijdens de kerstvakantie; voor meer info zie tours in Cusco. Kies uit de leuke Cusco City Tour, een dagtrip naar de heilige vallei van de Inca’s, of een trektoch of trein tours naar Machu Picchu.

 

Interested in Tours in Cusco or elsewhere in Peru during the Christmas Holidays?
We can help you with the bookings if you like!
Contact us to make a reservation or if you have any further questions.

Contact

 

Explore the city of Cusco and the surrounding area

 

4. Deel chocolade met een lach!

Een typische kersttraditie in Cusco is de “Chocolatada” waarbij de mensen uit omliggende gemeenschappen, vooral met kinderen, samenkomen voor een kop warme chocolademelk, Panetón (typische kerstcake gevuld met gedroogd fruit) en speelgoed om de Kerst te vieren. Deze Chocolatadas, gericht om de armere families te voorzien van een speciaal kerstmoment, spelen zich af op verschillende locaties verspreid over Cusco.
 

Share some chocolate and a smile

 
Als je geïnteresseerd zijn om mee te doen, of een donatie willen maken, neem dan a.u.b. contact met ons op (minstens twee weken voor de Kerst). Het zou fantastisch zijn om jouw steun te ontvangen tijdens de “Dos Manos Chocolatadas”!

5. Houd je agenda in de gaten!

Voor je planing, is het bbelangrijk om te weten dat de belangrijkste kerstviering in Peru kerstavond is, op 24 december (niet op 25 december). De avond van de 24e heet Noche Buena (“Goede Nacht”) en dan spelen zich de belangrijkste tradities af. Op de officiële kerstdag (25 december), dan is de stad behoorlijk rustig, aangezien de meeste bewoners het thuis vieren. En tweede kerstdag (26 december) bestaat niet.

6. Aanschouw het vuurwerk!

Om middernacht straalt Cusco van het vuurwerk! Duizenden bewoners en bezoekers verzamelen zich dan op het centrale plein, Plaza de Armas, om te genieten van het spektakel dat een week later ook weer plaats zal vinden tijdens oud en nieuw!

7. Geniet van het geweldige Peruaanse eten!

Net als in de meeste landen genieten de Peruanen van een smakelijke kalkoen voor het kerstdiner. De kalkoen wordt dan gemarineerd met typische ingrediënten. Sommigen doen er zelfs wat pisco bij!
Een populair alternatief voor kalkoen is de typische Peruaanse gebraden varken genaamd Lechón. Dat wordt geserveerd met tamal, dat is gestoomd graandeeg, gevouwen in bananenblad en gevuld met kip, noten, gekookt ei, olijven en stukjes peper.
 

Enjoy the amazing Peruvian Christmas food

 

8. Bezoek de kleurrijke kerstmarkten!

De dagen voor Kerst in Cusco zijn altijd druk, gezellig en vol klein en grote kerstmarkten. Iedereen is dan uit om cadeautjes te kopen voor vrienden en familie en genieten dan van alle zoetigheid en brood terwijl ze de kerstdecoraties aanschaffen, zoals textiel, wierrook, kaarsen en aardewerk.
 

Visit the colorful Christmas markets

 

9. Deel de bijzondere geboorte scénes op Instagram!

Geboorte scénes zijn erg gebruikelijk in Peru en je zult ze zien in heel Cusco, op straat, de pleintjes en in alle gebouwen. Een typische scéne bestaat uit de voornaamste elementen van de geboorte van Jesus: Beeldjes van het kindeke, Maria, Jozef, de dieren, engelen en de wijzen. Andere kerstdecoratie wordt ook vaak inbegrepen. Ongeveer 90% van de Peruanen is Katholiek, dat maakt de geboorte scénes een belangrijk deel van de Peruaanse kerstviering.
 

Instagram the beautiful Nativity scenes

 

10. Maak je dromen realiteit: Bezoek Machu Picchu met Kerst!

De wereldwonder Machu Picchu is een waanzinnig toeristische attractie in Peru. Wat een geweldige manier om Kerst te vieren, of het nieuwe jaar ingaan, met een bezoek aan deze fantastische plek! Deze betoverende archeologische Inca ruine zal je de kans geven om even tot rust te komen en te reflecteren op het afgelopen jaar, terwijl je de tijd door brengt op glorieuze bergen!
Tip: niet te lang wachten met het boeken van je trein tour naar Machu Picchu!
 

Visit Machu Picchu on Christmas Day

 

11. Geniet van de zomer in Zuid-Amerika!

In Zuid-Amerika zal je geen sneeuw, warme winterjassen of bijtende kou tegenkomen tijdens de Kerst. Op 21 december begint namelijk de zomer! Het warme weer komt het beste tot z’n recht als je ook enkele dagen doorbrengt aan de kust, waar je ongetwijfeld zult genieten van de hoge temperaturen en de zomerse sfeer!

12. Koop een heilige op de bekende “Santurantikuy Kerstmarkt”!

Op 24 december komen handwerkers vanuit heel het land samen op de mooiste en diverse markt van Peru: de magische Kerstmarkt Santurantikuy. Met een traditie is van meer dan 500 jaar, is deze markt de perfecte locatie om uit te rusten en de kleurrijke stallen te bekijken, terwijl je geniet van een warme kop chocolademelk. Het woord “Santurantikuy” betekent in Quechua: de verkoop van de heiligen; daar staat de markt dan ook bekend om.

Deze kerstmarkt in Cusco is de ideale plek om een souvenir te kopen of een last minute Kerstcadeau. Santurantikuy is open vanaf vroeg in de morgen tot laat op de avond.
 

Santurantikuy Christmas Fair

 

13. Bezoek de Mis van de Hanen!

De Santo Domingo Kathedraal zal zijn mega deuren openen voor een schitterende kerstmis op de avond van 24 december. Deze “mis van de hanen”, oftewel, “Misa de Gallo”, begint ongeveer om 22.00 uur en duurt circa één tot anderhalf uur. Peruanen die de mis bijwonen keren dan terug naar huis voor een middernachtse cadeau uitwisseling, een Peruaanse kersttraditie.
Ook als je geen Spaans spreekt, dan is het bijwonen van deze mis een levenservaring!

14. Geniet van een warm Peruaanse comfort drink: Ponche

Als je een groot deel van de kerstavon misschien buiten doorbrengt, om van de markten en het vuurwerk te genieten, dan lun je wel een lekker warm drankje kunnen gebruiken. Probeer een “Ponche”, een typisch Peruaans drankje dat bestaat uit melk, ei, kaneel, kruidnagel en airampo, een vrucht uit de Andes. Het is erg zoet en wordt warm geserveerd, en daarom is het het perfecte drankje voor jouw kerstavond viering. Ponche wordt soms ook geserveerd met pisco, voor degenen die het wel erg koud hebben!
 

Have a warm Peruvian comfort drink

 

15. Zoek de perfecte locatie op!

Prachtige decoraties, geboorte scénes en vuurwerk staan centraal in het koloniale centrum van Cusco tijdens Kerst. De beste manier om hier van te genieten is vanaf één van de vele balkons die het centrale plein omringen. Of het nou gaat om diner, pisco sour of een warme chocolademelk, je kunt dan de prachtige festiviteiten observeren van Kerst en nieuw jaar vanaf een beter perspectief!

16. Wandel naar Machu Picchu!!

Ook tijdens de dagen voor en na kerst, kun je deelnemen aan een van de vele Machu Picchu treks of wandeltochten naar Machu Picchu tijdens het feestelijke seizoen. Wandelen naar Machu Picchu is een zeer speciale ervaring, waarbij je de adembenemende natuur zult ervaren.
 

Go on a trek to Machu Picchu

 

Ben je nog steeds in Peru voor oud en nieuw? Zo ja, dan zijn er enkele unieke activiteiten die je nieuwjaarsviering onvergetelijk zullen maken:

17. Verbrand je oude kleding!

Elke buurt in Cusco heeft een gezamenlijke locatie waar de bewoners samenkomen tijdens oudejaarsavond. Peruanen komen onder andere samen om hun oude kleren te verbranden en andere spullen die ze niet langer in hun leven willen voor komend jaar. Deze ceremonies, die zich over heel Cusco afspelen, zijn symbolisch voor een frisse start en ook een uitstekende manier om het gewicht van je rugzak te verlagen tijdens je reis!

18. Draag geel!

Een van de vele nieuwjaarstradities in Peru is het dragen van geel ondergoed, dat namelijk geluk zou brengen! Direct na de nieuwjaarsviering wordt Cusco dan ook omgevormd tot een geel versierde stad, van de ballonen en linten tot de confetti en bloemen!
 

Christmas in Peru Go yellow

 

19. Bezoek de Plaza op oudjaarsnacht.

De Plaza de Armas begint al vroeg druk te worden, daarom is het cruciaal om vroeg een plekje te vinden. Op oudjaarsavond eten Peruanen traditioneel 12 druiven terwijl ze wachten op middernacht. Om 12 uur explodeert de Plaza de Armas met massaal geproost, geknuffel, muziek en vuurwerk!

De ervaring Kerst en Nieuwjaar in Cusco te vieren zal onvergetelijk zijn. Je zult de kans hebben om het vakantieseizoen door te brengen in een andere cultuur, en deelnemen aan de vele lokale tradities. Met alle plezierige activiteiten, heerlijk eten, drinken en waanzinnig vuurwerk zal je kerstervaring in Peru zorgen voor onvergetelijke momenten die je bijblijven voor het leven!

 

¿Heb je plannen om naar Perú tijdens de kerstvakantie?
Neem snel contact met ons op!
of schrijf een maitlje naar info@dosmanosperu.com.

Contact

 

Wil je dit artikel liever in het Engels lezen?

19 Things To Do for Christmas in Cusco

Wil je dit artikel liever in het Spaans lezen?

19 cosas que hacer por Navidad en Cusco

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *