12 Tips voor Duurzaam Reizen in Peru

30 Oct
761
Views
0 Kommentaars
12 ways to travel responsibly in Peru
Tuesday October 30, 2018 - Gepost door in de categorie Peru Travel, Travel Tips

12 Tips voor Duurzaam Reizen in Peru

Bij Dos Manos Peru Travel hechten we veel waarde aan verantwoord reizen en daarom willen we 12 belangrijke tips delen: 12 Tips voor Duurzaam Reizen in Peru. We hopen dat deze tips je een beter inzicht geven over duurzaam reizen, niet alleen in Peru, maar overal ter wereld!

Want het maakt niet uit waar we heengaan, ‘responsible travel’ geldt overal. De definitie van verantwoordelijk reizen is reizen met respect voor de inwoners van een land, hun cultuur, economie, omgeving en manier van leven.

Check hier onze tips hoe je kan reizen op een verantwoordelijke en duurzame manier!

1. Respecteer de Lokale Cultuur

Een van de meest voorkomende redenen om te reizen is het leren kennen van andere culturen en tradities. De wereld is een prachtige plek met veel verschillende soorten culturen, mensen en gebruiken. Het is fascinerend om deze culturen te leren kennen, maar het is essentieel om respect voor deze culturen te tonen tijdens je reis.

Er zijn bijvoorbeeld veel landen die ietwat conservatief zijn als het gaat over kleding. Het dragen dan korte topjes of andere kleding die veel huid toont wordt daar niet gewaardeerd. Ook het tonen van tatoeages kan als disrespectvol worden gezien. Daarnaast wordt het ook erg gewaardeerd als je tijd stopt in het leren van de lokale taal. Zelfs kleine woordjes als ‘Hola’ en ‘Gracias’ kunnen er al voor zorgen dat het ijs wordt gebroken.

Oftewel: zoek naar informatie over de gebruiken van de plek waar je heengaat, zodat je zeker weet dat je niemand per ongeluk zal kwetsen. Peru is bijvoorbeeld een Katholiek land en men vindt het disrespectvol als je een kerk of kathedraal betreedt in een korte broek en een truitje. Kortom: weet waar je bent.

2. Kies voor duurzame hotels en reisbureaus

Je zal het vast wel herkennen: Je bent op zoek naar een goed hotel of het perfecte reisbureau, maar er zijn zó véél keuzes. Je weet niet meer waar je moet boeken om je reis onvergetelijk te maken, maar wat doe je dan? Dan is het het beste om bij duurzame hotels te boeken of om voor een reisbureau te kiezen dat samenwerkt met lokale partners. Deze bedrijven hebben een positieve invloed op het land dat je bezoekt!

Als je bij Dos Manos boekt dan kan je er zeker van zijn dat je de beste keuze maakt voor Peru! Wij werken met lokale gidsen en dragers uit nabijgelegen dorpjes die opgeleid zijn om een onvergetelijke tocht te verzorgen. Ons gehele personeel verdient boven het gemiddelde Peruaanse loon onder goede arbeidsomstandigheden.

Vind hier meer informatie over Dos Manos en verantwoordelijk toerisme in Peru!

3. Minimaliseer je Afval

Afval management is vaak een groot probleem in relatief onontwikkelde landen en Peru is hier geen uitzondering op .

Reizigers zorgen helaas vaak voor veel afval en dragen daardoor bij aan het afvalprobleem. Gelukkig kunnen wij als reizigers ook een positieve bijdrage leveren. Wij hebben namelijk al lang en breed geleerd over recyclen en de negatieve impact van afval op het milieu. Wij kunnen deze kennis dan weer doorgeven aan de bewoners van ontwikkelingslanden! Probeer dus zoveel mogelijk te praten over het milieu en de schadelijke effecten van afval, om zo bewustzijn onder de locals te kweken!

Zelf kunnen we echter ook nog veel veranderen. Zo kunnen we er bijvoorbeeld voor kiezen om geen plastic tasjes te nemen in winkels en om geen afval achter te laten op straat. Alle kleine beetjes helpen en op lange termijn zal het effect op Peru groot zijn!

 

reusable water bottle

 

De VN verklaarde 2017 als het Jaar van de Duurzame Toerisme
en Ontwikkeling. Het gehele jaar warden we eraan herinnerd dat toerisme
meer is dan simpelweg plekken bezoeken. Toerisme houdt namelijk een meer
in! Als reiziger verbinden we ons namelijk ook met een nieuwe cultuur en
met nieuwe mensen wiens levens we kunnen verbeteren.

 

4. Koop van de Locals!

Er zijn ongelooflijk veel plekken om te eten, te slapen of om souvenirs te kopen in Cusco. Niet elke plek is echter hetzelfde en het kan dus een groot verschil maken waar je je geld uitgeeft. Door te eten in een plaatselijk en onbekend restaurant, te slapen in een Peruaans gasthuis of door iets te kopen van een straatverkoper draag je bij aan de Peruaanse samenleving. Soms is het dus beter om grote ketens als Starbucks en McDonalds links te laten liggen!

In het centrum van Cusco zijn er talloze kleine winkeltjes waar je Peruaanse souvenirs kunt kopen voor je vrienden en familie thuis. De beroemde San Pedro markt is bijvoorbeeld maar 5 minuten lopen van de Plaza del Armas en er is elke zaterdag een weekmarkt bij San Blas.

Lees hier over de beste markten in Cusco!

 

Buy in local stores

 

5. De Laagste Prijs Is Niet Altijd De Beste Prijs Bij Het Onderhandelen

Het onderhandelen over prijzen is een deel van de Peruaanse cultuur. Je wilt natuurlijk niet voor de gek gehouden worden als je een leuke alpacatrui of souvenir koopt. Je moet echter wél rekening houden met de verkopers. Die paar cent meer of minder kan voor hen al een heel verschil maken!

Als je het niet erg vindt om veel geld te besteden aan een duur vliegticket of een chique restaurant, waarom zou je je dan wel druk maken om die 5 Soles die je extra moet betalen voor een alpacaknuffel? Afdingen is prima, maar bekijken goed wanneer het ‘genoeg is geweest’.

6. Doe Vrijwilligerswerk in Peru!

Als je naar Peru gaat kan je altijd overwegen om Vrijwilligerswerk te doen. Let bij het vinden van een organisatie wel goed op de betrouwbaarheid en de reputatie van deze bedrijven. Hier zit namelijk wel wat verschil in.

Er zijn verschillende manieren hoe je je kennis in praktijk kan brengen. Als je een medische achtergrond hebt kan je bijvoorbeeld bijdragen aan de gezondheid op scholen of weeshuizen en als je goed bent met je handen kan je helpen met het opbouwen van nieuwe projecten. Maar ook als je nog geen ervaring hebt in deze sectoren kan je veel betekenen voor talloze projecten in Peru. Zo kan je bijvoorbeeld helpen in een dierenopvang of op scholen op het platteland
Ook kan je met een internationale Non Profit Organisatie in contact proberen te komen om te vragen hoe je financieel kan bijdragen aan een beter leven voor de inwoners van Peru.

Ons zusterbedrijf AMAUTA Spanish School heeft ook een vrijwilligersprogramma in Cusco. Je kan dus overwegen om via hen vrijwilligerswerk te doen, aangezien zij een groot netwerk hebben met talloze vrijwilligersprojecten in de omgeving van Cusco.
.

Learning Spanish in Peru while living a local host family in Cusco
is also a great way to learn about the local culture, make new
friends in Peru and uniquely explore the area.

 

7. Let Goed Op Als Je Activiteiten Wil Doen Met Wilde Dieren

Veel mensen reizen naar exotische oorden om een olifant te berijden, om te zwemmen met dolfijnen of om het perfecte plaatje te schieten van tijgers.
Dit zogeheten ‘Wildlife Tourism’ is big business en veel mensen die reizen aanbieden naar de jungle denken geld te kunnen verdienen over de rug van dieren. Wat voor jou als een ‘leuk uitje’ kan lijken kan door de dieren worden ervaren als een hel.

If you want to visit a place that shelters and protects wild animals, make sure to contact a travel agency that partners with an animal shelter or have no problems with showing you how they take care of the animals.

Mocht je een plek willen bezoeken die wilde dieren beschermt, neem dan contact op met een reisbureau die samenwerkt met een dierenverblijf die er geen problemen mee heeft om te laten zien hoe zij hun dieren verzorgen.

Als je toch een Wildlife Tourism tour wil doen in Peru zijn er drie opties in het Amazonegebied:

Neem contact met ons op voor meer informatie over deze parken.

 

the Amazon region Peru

 

8. Geef Bedelaars Geen Geld

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, want hoe draag je bij aan een land door juist geen geld te geven? Maar bedenk je wel dat als toeristen geld blijven geven aan bedelaars, dat er enkel meer bedelaars bijkomen die een graantje willen meepikken uit deze ‘geldbron’. Er zijn nu al veel mensen die net doen alsof ze arm zijn om snel en makkelijk geld te verdienen.

Als kinderen je om geld vragen dan kan dit extra moeilijk zijn om te weigeren. Ze lijken immers zo zielig en onschuldig. Helaas is dit vaak niet het geval. Ouders halen hun kinderen vaak weg van school zodat ze geld kunnen vragen op de straten. Of erger nog: Kinderen zijn soms deel van een groter netwerk van bedelaars, die op het eind van de dag hun geld moeten afstaan aan hun ‘bazen’.

Als je de bedelaars écht wil helpen, geef dan geen geld. Eten of drinken helpt de bedelaars een stuk meer.

9. Vraag Voordat Je Foto’s Neemt

Je kent het wel: Je loopt over straat in Cusco en ziet vrouwen lopen in traditionele kleding. Je wilt een foto nemen, want dit zijn de perfecte plaatjes om thuis te laten zien…..

Het is echter wel essentieel om toestemming te vragen voordat je je camera erbij pakt om een foto te maken van dit typische tafereel. Het zomaar maken van foto’s kan namelijk als disrespectvol worden aanvaard. Hoe zou jij je voelen als iemand plotseling foto’s van je zou maken als je rustig aan het rondlopen bent door een stad of als je aan het werk bent? Daarnaast kan het zijn dat het nemen van foto’s tegen de culturele of spirituele geloven van mensen is.

Bovendien is het vragen om toestemming de perfecte manier om in contact te komen met locals. Het is een goede ijsbreker voor interessante gesprekken en om meer te leren over de cultuur en is dat niet JUIST waar reizen voor is?

10. Wijs andere Reizigers op Duurzaam Toerisme

Sommige mensen worden geboren als een verantwoordelijke reizigers, terwijl anderen geen idee hebben wat verantwoordelijk reizen überhaupt is.

Gelukkig kan jij als reiziger hier iets tegen doen! Als je iemand (onbewust) iets ziet doen dat niet goed is voor het milieu, dan kan je diegene er op een vriendelijke manier op wijzen. Ook kan je in je hotel, guesthouse of hostel het initiatief nemen om te praten over verantwoord toerisme. Op deze manier worden meer en meer mensen zich ervan bewust dat verantwoordelijk reizen de toekomst heeft!

 

De VN verklaarde 2017 als het Jaar van de Duurzame Toerisme
en Ontwikkeling. Het gehele jaar warden we eraan herinnerd dat toerisme
meer is dan simpelweg plekken bezoeken. Toerisme houdt namelijk een meer
in! Als reiziger verbinden we ons namelijk ook met een nieuwe cultuur en
met nieuwe mensen wiens levens we kunnen verbeteren.

 

11. Steun Peru Vanuit Je Thuisland

Na en geweldige reis in Peru achter de rug te hebben vraag je je misschien af wat je vanuit je thuisland kan doen om te helpen. Gelukkig zijn er talloze organisaties die zich inzetten voor Peru! Je kan deze organisaties financieel steunen, maar ook zonder geld kan je veel betekenen voor Peru. Zo kan je andere reizigers vertellen over je reiservaringen en over de problemen die de lokale bevolking ondervindt.

12. Lach!

Een glimlach een een positieve houden kunnen je kan je ver brengen in het leven en tijdens het reizen! Uiteraard, ook wij weten dat niet altijd alles gaat zoals gepland. Soms kan het helaas gaan regenen tijdens je Trek naar Machu Picchu of het kan zijn dat je gids enkele minuten te laat is. Tijdens het reizen zullen er altijd kleine dingen zijn die je kunnen frustreren, maar bedenk dan dat jij het voorrecht hebt om iets te ervaren waar anderen slechts van kunnen dromen. Alleen dat zou al een lach op je gezicht moeten toveren! Daarnaast is een glimlach het internationale symbool van warmte en vriendschap. Een lach wordt wereldwijd dus erg gewaardeerd! Twijfel dus niet en tover een glimlach op je gezicht;)

 

Aguas Calientes - Machu Picchu

 

We hopen dat je dit artikel met 12 Tips voor Duurzaam Reizen in Peru met plezier gelezen hebt.

 

Questions about traveling in Peru?

Feel free to contact Dos Manos Peru
Travel and talk to our Trip Advisors.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*