10 dingen die je meteen op zullen vallen in Cusco aankomt

14 Apr
1,656
Views
0 Kommentaars
10 Things That May Surprise You When You Arrive in Cusco
Thursday April 14, 2016 - Gepost door in de categorie Cusco, Destinations

Cusco is een geweldige bestemming, een stad die je zeker niet mag overslaan tijdens je reis door Peru! Toen ik voor het eerst in Cusco aankwam, was er een aantal dingen dat me echt opviel! Met de volgende tips kan je je goed voorbereiden op je verblijf in Cusco, het startpunt voor de Inca Trail de Sacred Valley en de treks en tours naar Machu Picchu. Als jij nog andere tips hebt, post ze dan hieronder!

1. Alpacas, llama’s en lammetjes

Er zijn overal alpacas en llama’s, grazend in de velden bij Sacsaywuaman – een archeologische ruine boven Cusco – en lopend door de straten van Cusco in het historisch centrum. Je kan ook met ze op de foto samen met de vrouwen en kinderen die de lammetjes bij zich dragen en altijd gekleed in traditionele jurken (inclusief de lammetjes).

2. Cavia’s zijn geen huisdieren

Cavia’s – hier bekend als cuy – zijn goedkoop en hebben veel voedingswaarde voor de lokale mensen. En cuy eten is zeker iets wat de avontuurlijke reizigers moeten proberen. In de bergen zijn de huizen vaak erg simpel en bestaan uit één enkele kamer voor slapen, eten en het verzorgen van de cuys. Ze worden vaak volledig in de oven gebraden en in z’n geheel geserveerd.

shopping-in-cusco

3. Elektrische douches

Vooral verrassend als je een elektrische schok krijgt . Wat overigens meestal niet gebeurt, maar je moet wel goed oppassen. Veel low-budget of middenklasse hotels door heel Peru hebben zulke elektrische douches. De belangrijkste regel: niet aanraken met een natte hand!

4. Geen wc papier doorspoelen

Je mag nooit wc papier doorspoelen tijdens je reis in Peru. Je zult in de meeste accommodaties altijd allerlei bordjes en papieren zien waarop je vriendelijk verzocht wordt om het wc papier in de prullenbak te gooien. Het doorspoelen van wc papier kan de wc’s flink verstoppen en dus is het het beste om de instructies op te volgen.

5. Je wordt “mami”/”papi” genoemd door vreemden

In Cusco is dit een hele normale en vriendelijke manier van hallo zeggen. Je zult dit waarschijnlijk horen van straat verkopers, mensen op de markt en van taxi chauffeurs.

shopping-in-cusco

6. De kou

Cusco is gelegen op 3400 meter boven zee niveau en daardoor is het er erg koud, vooral als de zon niet schijnt. De temperatuur verschillen tussen in de schaduw en in de zon zijn zo groot dat je elke dag voorbereid moet zijn op alle vier de seizoenen. Ook binnen in gebouwen kan het erg fris zijn.

7. Geen verwarming

Ondanks de koude berglucht, vind je bijna nergens verwarming in huizen en kantoren, alleen in de echt dure hotels. Cusquenans dragen liever meer kleren zodat je lichaam niet steeds hoeft te wennen aan de temperatuur verschillen tussen binnen en buiten.

8. Vuurwerk

Vuurwerk en harde knallen kunnen ieder moment van de dag of nacht voorkomen op iedere willekeurige plek. Het kan een tijdje duren voordat je er aan went, maar dat komt wel.

shopping-in-cusco

9. Drankjes in plastic zakjes

Als je een “chicha” wil kopen of een ander typisch (warm) Peruaans drankje van een straatverkopers in Cusco kan je het ter plekke opdrinken (op straat); in dit geval krijg je een glas om het uit te drinken. Maar als je het liever mee wilt nemen, krijg je je drankje geserveerd in een plastic zakje bovenaan dichtgeknoopt met een rietje. Een goede manier om je handen op te warmen tijdens een koude nacht.

10. Het aantal mensen dat je een massage wil verkopen

Maar niet alleen massages, ook zilveren sieraden, mutsen en sjaals. Bij geen enkele plaza kan je rustig zitten en “no gracias” wordt al snel een automatisch antwoord. Het voordeel is natuurlijk dat als je wel opzoek bent naar een massage of naar souvenirs, hoef je niet ver te zoeken voor een goede deal.

Wat viel jou het meeste op toen je in Cusco aankwam? Of op een van de andere bestemmingen in Peru? Laat het ons weten door het hieronder te posten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*