Reizen

Werken in Peru

Tijdelijk werkvisum voor Peru


Als je van plan bent om te werken in Peru of als je op zakenreis komt, kun je een business- of werkvisum aanvragen. Voor een zakenreis heb je een business visum nodig die maximaal 90 dagen geldig is en ook niet verlengd kan worden. Een business visum is met name belangrijk als je contracten zult ondertekenen of met officiële documenten gaat werken tijdens je verblijf in Peru.

Werken in Peru

Residentie kaart– Carnet de Extranjería

Als je naar Peru komt om te werken dan zijn er twee mogelijkheden. Je kan met een business visum het land binnen komen en tijdens je verblijf in Peru een werk visum aanvragen; of je kan met een toeristenvisum het land binnenkomen en dan alsnog een werk visum aanvragen. Een toeristenvisum hoef je niet aan te vragen, deze krijg je als je Peru binnenkomt door middel van een stempel in je paspoort. Dit toeristenvisum is maximaal 183 dagen geldig.

Als je tijdens je verblijf in Peru een werkvisum wilt aanvragen zal je vele malen naar het migratiebureau moeten. Het werkvisum is één jaar geldig en wordt ook wel Carnet genoemd. Na één jaar kan je het voor een bepaald bedrag verlengen voor nog een jaar.
Met een werkvisum mag je gratis naar binnen bij Inca ruïnes en andere toeristische attracties in Peru omdat je dan gezien wordt als legale inwoner van Peru en niet als toerist.

Klik hier voor meer informatie over een werk visum in Peru.

Is het mogelijk om in Peru te werken op je toeristen visum?

Het korte antwoord is ja. Veel buitenlanders zijn dan met een toeristenvisum Peru ingekomen en zijn op zoek gegaan naar een baantje in een restaurant, bar of hotel, of bijvoorbeeld als leraar Engels. Zij worden dan ‘onder de tafel’ betaald of worden contant door hun studenten betaald. Als je werkgever niet gecontroleerd wordt door de politie, is er een grote kans dat het nooit ontdekt wordt.

In het verleden verbleven veel buitenlanders in Peru, soms voor jaren. Ze verlaten Peru elke keer voor een paar dagen, bijvoorbeeld door naar Bolivia te gaan, en bij binnenkomst in Peru is het toeristenvisum automatisch weer vernieuwd.

Maar recent, doet Peru pogingen om illegale werknemers in hun land te voorkomen. Het is niet meer mogelijk om meer dan 183 dagen per jaar als toerist in het land te verblijven en de boete voor het langer dan je toeristenvisum te blijven, is opgehoogd.

Als je van plan bent meer dan een halfjaar in Peru te werken of betrokken te zijn bij een ander project, raden we je aan om te kijken of je een Carnet de Extranjería kunt aan vragen of een tijdelijk werkvisum.