Dos Manos Peru
Menu
Destinations
Skype Online
Vrije vraag vy skype

info.dosmanos
 Welkom > Informatie over Peru > Mens en Cultuur

MENS EN CULTUUR

People and culture in Peru

MENS EN CULTUUR

Kunst die voorafging aan de Spaanse kolonisatie richtte zich vooral op de productie van fijn aardewerk, metaalwerk, steenwerk en textiel. De Spanjaarden introduceerden vervolgens hun eigen versie van stedenplanning, met steden in dambordpatronen, geconstrueerde herenhuizen, kerken en kloosters die Spaanse Renaissance stijl uitstraalden of de vroeg Spaanse Barok stijl. Na verloop van tijd begonnen deze stijlen sporen van Indiaanse invloed te vertonen. Dit leidde tot een stijl die mestizo wordt genoemd. De beste voorbeelden van mestizo architectuur kunnen gevonden worden in de kerken rondom Puno en Arequipa. Ook de schilderijen straalden Europese invloed uit. Maar toen plaatselijke artiesten zefverzekerder werden, ontstond er een nieuwe Cusco stijl waarin artiesten hun aandacht afwenden van de zichtbare wereld en zich gingen richten op sprookjes en fabeltjes. De invloed van deze werken is nog steeds merkbaar bij bijvoorbeeld Paul Gauguin, die zijn jeugd in Lima heeft doorgebracht.

Peruaanse muziek is bijna altijd geheel volksmuziek, terwijl de literatuur bijna alles omvat van onafhankelijkheid-geinspireerde strijdschriften tot het anarchistische individualisme van veel dichters en de jongensachtige dagdromen van de internationale vermaarde auteur Mario Vargas Llosa uit zijn kindertijd.

De belangrijkste religie is het Romaanse Katholicisme, alhoewel de Indianen, die uitwendig Katholiek zijn, het Katholicisme vaak met hun eigen traditionele geloven mixen. Spaans is de officiele hoofdtaal. In de hooglanden zijn de meeste Indianen tweetalig en hebben zij Quechua als hun moedertaal. Er zijn ongeveer 70 andere talen en in de ver afgelegen gebieden in de Amazone wordt er nauwelijks Spaans gesproken.

Typische Peruaanse gerechten zijn erg smaakvol en erg streekgebonden. Zeevruchten zijn uiteraard het beste in het kustgebied, terwijl de Inka delicatesse – cavia – het best in de hooglanden gegeten kan worden. Andere gerechten zijn lomo saltado (gehakte gebraden biefstuk met uitjes), cebiche de corvina (witte zeebaars gemarineerd in citroen, chili en ui, vaak koud geserveerd met gekookte aardappel of jam), en sopa a la criolla (een licht gekruide noodlesoep met vlees, eieren, melk en groenten).

Peru News

Peruvian Restaurant Becomes First in World to Receive Ecofriendly Title

(19 September, 2017)

Ámaz, a restaurant located in the Miraflores neighborhood of Lima, has become the first restaurant...

Construction of Largest Wind Farm in Peru Underway

(19 September, 2017)

Wayra I, the largest wind farm to be constructed in Peru, is now underway according to Enel, the...

Plans Moving Along for Peruvian Coastal Train

(19 September, 2017)

A major proposal during the presidential campaign of President Pedro Pablo Kuczynski was the...

Weather Information
Click for Cuzco, Peru Forecast
Share This
Facebook
Twitter
Google+
LinkedIn
Share:
Follow us on: