Dos Manos Peru
Menu
Destinations
Skype Online
Vrije vraag vy skype

info.dosmanos
 Welkom > Informatie over Peru > Peru Geschiedenis

PERU GESCHIEDENIS

Peru History

GESCHIEDENIS

De eerste inwoners van Peru waren nomadische jagers die in de grotten van Peru´s kustgebied woonden. De oudste plek, de Pikimachay grot, dateert uit 120000 v.Chr. Verschillende gewassen zoals katoen, bonen en paprika´s werden rond 4000 v.Chr. geplant. Later introduceerden geavanceerdere culturen zoals Chavin weeftechnieken, landbouwbedrijven en religie in het land. Rond 300 v.Chr. verdween de Chavin cultuur onverwacht. Maar over de eeuwen heen werden verschillende andere culturen, zoals Salinar, Nazca, Paracas Necropolis en Wari (Huari), plaatselijk erg belangrijk. In het begin van de vijftiende eeuw had het Inkarijk controle over een groot deel van het land, en ondertussen breidde het zijn invloed uit van Ecuador richting Chili.

Tussen 1526 en 1528 verkende de Spaanse veroveraar Francisco Pizarro Peru´s kustgebieden die gekenmerkt waren door de rijkdom van de Inkas. Daarna ging hij terug naar Spanje om geld in te zamelen en mensen te werven voor een volgende expeditie naar Peru. Hij ging inderdaad terug, op naar Cajamarca in het noorden van Peru, voordat hij de Inkaleider Atahualpa in 1533 gevangen nam, uitkocht en terechtstelde. Vervolgens stichtte Pizarro de stad Lima in 1535 waart hij 6 jaar later werd vermoord. De opstand van de laatste Inkaleider, Manco Inca, eindigde oneervol met zijn onthoofding in 1572.

De volgende 200 jaar waren vredig, en Lima groeide uit tot het belangrijkste politieke, sociale en commerciële centrum van de Andes landen. Maar toch leidde de exploitatie van de Indianen door hun koloniale meesters tot een opstand in 1780 onder het bewind van Inka Tupac Amaru II. De opstand duurde slechts kort en de meeste leiders werden opgepakt en geexecuteerd. Peru bleef trouw aan Spanje tot 1824. In dat jaar werd het land bevrijd door de Venezolaan Simón Bolívar en de Argentijn José de San Martín. In 1866 won Peru een korte oorlog van Spanje maar in de Pacifische oorlog in 1879 tot 1883 werden zij door Chili in een nederlaag gedreven. Dit leidde tot een verlies van winstgevende nitraatvelden in het noorden van de Atacama woestijn. Ook kwam Peru met Ecuador in oorlog in 1941 door onenigheid over de landsgrenzen. Het verdrag van Rio de Janeiro in 1942 droeg het noordelijke gebied van Rio Marañon over aan Peru, maar deze beslissing werd hevig aangevochten door Ecuador.

De guerillabeweging, geinspireerd door Cuba, kwam in 1965 op. Het werd geleid door het Nationale Bevrijdings Leger maar het had geen succes. Een serie van landelijke stakingen in combinatie met een gewelddadige opstand door de Maoistische beweging het Lichtend Pad (Sendero Luminoso) veroorzaakte politieke instabiliteit in de jaren 80. Een andere guerilla groep – de Tupac Amaru Revolutie Beweging (MRTA) – werd in deze tijd ook steeds machtiger. De presidentiële verkiezingen in 1990 betekenden daarentegen een overwinning voor Alberti Fujimori (bekend als De Chinees terwijl hij eigenlijk van Japanse afkomst was) en een nederlaag voor de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa. De gevangenname van de inspirerende leiders van MRTA en Sendero Luminoso in 1992 gaf de bevolking hoop op een periode van rust en vrede.

De grootste bedreiging voor binnenlandse stabiliteit bleven de armoede en werkloosheid, ondanks de snelgroeiende economie van Peru. Fujimori werd in april 1995 herkozen, waarbij hij de voormalige UN secretaris generaal Javier Perez de Cuellar versloeg. Een verdrag werd gesloten met Ecuador in 1998, waarbij op een vredige manier een 57-jaar oude grenzentwist werd opgelost. Hierdoor werd de weg in beide landen voor toenemende buitenlandse investeringen geplaveid. In november 1999 legden Peru en Chili hun jarenlange landelijke twist bij over het belangrijke handelsknooppunt Arica.

De gehele wereld keek naar de verkiezingen van 2000 toen Alejandro Toledo (een Indiaan uit de Andes uit een arme familie die uiteindelijk een econoom bij de Wereld Bank werd) de tweemalige President Alberto Fujimori de verkiezingsronde van zijn leven gaf. Een week daarvoor deed het volk voor de tweede maal een opiniepeiling. Toledo diende toen een officiële brief in bij het Nationale Verkiezings bestuur om de corruptie tijdens de verkiezingen onder de aandacht te brengen. Op deze zet reageerde de Organisatie van de Amerikaanse Staten (OAS). Zij verkondigden dat het Nationale Verkiezings Kantoor meer tijd nodig had om gebreken in het stemproces te corrigeren. Toledo instrueerde zijn volgelingen om ¨Zeg Nee Tegen Fraude¨ op hun stembiljetten te schrijven en zich uiteindelijk terug te trekken van de verkiezing.

Fuijimori dook overwinnend op in deze geruchtmakende verkiezing. Hij trad echter af na zijn derde presidentiële termijn in november en vluchtte naar Japan. Zijn persoonlijk adviseur en hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst, Vladimiro Montesinos, werd er namelijk van beschuldigd de mensenrechten geweld te hebben aangedaan en tevens liep er een aanklacht tegen hem voor corruptie. Zo werd Alejandro Toledo alsnog nog president van Peru.

Peru News

Peruvian Restaurant Becomes First in World to Receive Ecofriendly Title

(19 September, 2017)

Ámaz, a restaurant located in the Miraflores neighborhood of Lima, has become the first restaurant...

Construction of Largest Wind Farm in Peru Underway

(19 September, 2017)

Wayra I, the largest wind farm to be constructed in Peru, is now underway according to Enel, the...

Plans Moving Along for Peruvian Coastal Train

(19 September, 2017)

A major proposal during the presidential campaign of President Pedro Pablo Kuczynski was the...

Weather Information
Click for Cuzco, Peru Forecast
Share This
Facebook
Twitter
Google+
LinkedIn
Share:
Follow us on: